Πριν από 1,5 χρόνο, όταν ο ΟΤΕ έκανε το πρώτο του άνοιγμα στις ηλεκτρονικές πληρωμές, σίγουρα δεν περίμενε το μέγεθος της επιτυχίας που τελικά θα γνώριζε. Και αυτό γιατί το payzy έχει εξελιχθεί σε μία από τις σημαντικότερες «επενδύσεις» του ομίλου, με την ανταπόκριση των πελατών να είναι μεγάλη και να έχει ξεπεράσει αρκετά τους αρχικούς στόχους που είχε θέσει ο όμιλος.
Η νέα «επένδυση» του ΟΤΕ, που λανσαρίστηκε τον Σεπτέμβριο του 2022 και είναι… δημιούργημα της θυγατρικής του ομίλου Cosmote Payments, από την πρώτη στιγμή έδειξε την δυναμική που μπορούσε να αποκτήσει. Αυτό, καθώς ξεκίνησε με σχεδόν 30.000 πελάτες, τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους έκλεισε με 82.331, ενώ σήμερα πλησιάζει τους 200.000.
Το payzy ήρθε ως ένα χρήσιμο εργαλείο, ως μία fintech εφαρμογή, που δίνει στον χρήστη τη δυνατότητα να αποκτήσει ελληνικό IBAN λογαριασμό, αλλά και να εκδώσει ψηφιακή χρεωστική κάρτα για να κάνει όλες τις αγορές του σε φυσικά και ηλεκτρονικά καταστήματα και να πληρώνει λογαριασμούς. Ένα όραμα το οποίο γεννήθηκε και υλοποιήθηκε από τον απερχόμενο CEO του ομίλου Μιχάλη Τσαμάζ, ο οποίος όπως είχε τονίσει κατά τη διάρκεια της παρουσίασης: «σε 10 χρόνια από τώρα ο κλάδος των ηλεκτρονικών πληρωμών μπορεί να αποδίδει τα ίδια έσοδα με τις τηλεπικοινωνίες. Θέλουμε να διαταράξουμε τη σχέση που έχουμε με τα μετρητά». Κάτι που η πραγματικότητα έρχεται να τον επιβεβαιώσει.
Μάλιστα, όπως αναφέρουν στελέχη της εταιρείας, οι προοπτικές της Cosmote Payments για το κλείσιμο του 2023 διαγράφονται ισχυρές, λαμβάνοντας υπόψιν την συνεχώς αυξανόμενη πελατειακή βάση του payzy της COSMOTE, αλλά και τις λοιπές διαθέσιμες εμπορικές υπηρεσίες της. Μάλιστα ο ΟΤΕ προτίθεται να συνεχίσει μακροπρόθεσμα το πλάνο προώθησης των υφιστάμενων υπηρεσιών και να εντάξει νέες τόσο στον τομέα των πληρωμών όσο και του ηλεκτρονικού χρήματος.
Οι λειτουργίες και το pro
Tο payzy διαθέτει την λειτουργία «Chat & Pay» με την οποία οι χρήστες της εφαρμογής μπορούν να ανταλλάσσουν μηνύματα με τους φίλους τους και ταυτόχρονα να ζητήσουν ή να στείλουν χρήματα ο ένας στον άλλον, μέσω chat.
Ακόμη, με την υπηρεσία «Split it», ο χρήστης μοιράζεται αυτόματα τα κοινά έξοδα με την παρέα, την οικογένεια ή τους φίλους του. Ένα έξοδο μπορεί να μοιραστεί ισομερώς ή με ακριβές ποσό ανά άτομο και μπορεί να αφορά από το μοίρασμα ενός μοναδικού εξόδου όπως ποτά/φαγητό, σινεμά, μέχρι μεγαλύτερους λογαριασμούς όπως τα έξοδα των διακοπών η και επαναλαμβανόμενους λογαριασμούς όπως το μοίρασμα των κοινοχρήστων της πολυκατοικίας.
Mάλιστα η Cosmote πάει και στο…επόμενο στάδιο, το οποίο ονομάζεται payzy pro. Το νέο app δίνει τη δυνατότητα σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες να προβληθούν σε χιλιάδες payzy χρήστες και να δημιουργήσουν τα δικά τους cashback, αυξάνοντας την ανταγωνιστικότητά τους. Σημαντικά είναι τα οφέλη και για τους χρήστες που μπορούν να πληρώνουν εύκολα με QR code από το κινητό τους και να απολαμβάνουν καθημερινά αποκλειστικές προσφορές.
Τα σχέδια για Γερμανία
Η «πατέντα» είναι τόσο αξιόπιστη που έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον της Deutsche Telekom και μάλιστα το επόμενο διάστημα αναμένεται να λειτουργήσει πιλοτικά και στην Γερμανία.
Ο σχεδιασμός είναι να ξεκινήσει πιλοτικά στους εργαζόμενους της DT στη Γερμανία όπως είχε γίνει και στην Ελλάδα και εν συνεχεία ο τηλεπικοινωνιακός κολοσσός να την αξιοποιήσει στο ευρύ κοινό.
Όπως αναφέρουν στελέχη του ΟΤΕ, αν το εγχείρημα στεφθεί με επιτυχία, θα μπορούσε να απελευθερώσει πρόσθετες δυνατότητες από την γερμανική θυγατρική προς την ελληνική ομάδα, ώστε να αναπτυχθεί περαιτέρω.
Μάλιστα, στόχος αυτής της κίνησης δεν είναι να αξιοποιηθεί μόνο η εφαρμογή αλλά και όλο το σύστημα πληρωμών που έχει αναπτύξει η Cosmote Payments, ώστε να μειωθούν οι προμήθειες από αντίστοιχες εταιρείες με τις οποίες συνεργάζεται σήμερα η DT.
Cosmote Payments
Η Cosmote Payments στην οποία ανήκει το payzy, ξεκίνησε μόλις το 2018 ενώ το μεγάλο «μπαμ» έγινε ουσιαστικά το 2021, όταν και ξεκίνησε η πιλοτική λειτουργία του payzy.
Το 2022 η Cosmote Payments κατέγραψε τζίρο 12,030 εκατ. ευρώ από 3,666 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2021, καταγράφοντας δηλαδή μια άνοδο της τάξης του… 228,08%.
Το μεικτό κέρδος ανήλθε σε 2.121.692 ευρώ έναντι 671.353 ευρώ της χρήσης 2021, σημειώνοντας αύξηση κατά 216,03%.
Οι λειτουργικές ζημιές προ χρηματοοικονομικών και επενδυτικών δραστηριοτήτων, αποσβέσεων και απομειώσεων ανήλθαν σε (1.636.815) ευρώ έναντι ζημιών (1.061.222) ευρώ της χρήσης 2021.
Όπως αναφέρεται στα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας, η αύξηση στις λειτουργικές ζημιές οφείλεται στα αρχικά λειτουργικά κόστη τα οποία αναμένεται να ομαλοποιηθούν και να ευθυγραμμιστούν με τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της εταιρείας τις αμέσως επόμενες χρήσεις.
Οι ζημιές προ φόρων της χρήσης 2022 ανήλθαν σε ευρώ (3.023.551) ευρώ έναντι ζημιών (1.530.228) ευρώ της χρήσης 2021. Οι ζημιές μετά από φόρους της χρήσης ανήλθαν σε (2.384.062) ευρώ σε σχέση με ζημίες (1.255.616) ευρώ την προηγούμενη χρήση.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.