Οι εξελίξεις στον χώρο εργασίας είναι τέτοιες, που ακόμα κι αν πούμε ότι έχει αλλάξει δραματικά τα τελευταία χρόνια, ίσως να μην αρκεί για να περιγράψει την πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί. Για την ακρίβεια, από το 2020 και μετά ήταν σαν να βρίσκεται σε λούνα παρκ, σε τρενάκι roller coaster.
Εξ’ αποστάσεως εργασία, δύο χρόνια συζητήσεις για την επιστροφή των εργαζομένων στο γραφείο, η Μεγάλη Παραίτηση και η Αθόρυβη Παραίτηση του 2021 και 2022, οι υψηλού προφίλ απολύσεις του 2023, οι ιστορικές απεργίες σε πολλούς κλάδους και η τεχνητή νοημοσύνη, κάνει πολλούς να αναρωτιούνται τι επιφυλάσσει το 2024 για τις εταιρείες, τα στελέχη και τους εργαζόμενους.
Η αγορά εργασίας έκλεισε σε σχετικά καλό κλίμα το 2023. Τα ποσοστά ανεργίας παρέμειναν σχεδόν στα ίδια επίπεδα -για την ακρίβεια μειώθηκαν ελαφρώς και τα πράγματα φαίνονται σταθερά αυτή τη στιγμή. Αναλυτές του LinkedIn (47%) ωστόσο δηλώνουν λιγότερο αισιόδοξοι για την αγορά εργασίας από ό,τι πριν από ένα χρόνο.
Kαι το 2023 οι εταιρείες συνέχισαν να εφαρμόζουν τα προγράμματα DEI (Diversity, equity and inclusion) αφήνοντας κενές και ακάλυπτες τις θέσεις στα τμήματα αυτά. Παρά τις επικρίσεις που δέχονται ότι δεν συνεισφέρουν ουσιαστικά, τα προγράμματα Διαφορετικότητας, Ισότητας και Συμπερίληψης, πέρα από την κουλτούρα που δημιουργούν σε μια επιχείρηση, αποτελούν και εξαιρετικά εργαλεία προσέλκυσης και διατήρησης προσωπικού.
Προσλήψεις Προσωπικού: Gig Economy και AI
Στα καλά νέα είναι ότι η πλειοψηφία των επιχειρήσεων αναμένεται να κάνει προσλήψεις το 2024, με τις εταιρείες στελέχωσης να εκτιμούν ότι τα τρία τέταρτα των εταιρειών σχεδιάζουν να προσλάβουν. Μια χρυσή εποχή για την gig economy, το μοντέλο της οποίας αφού έχει εισχωρήσει στα τρόφιμα και τις μεταφορικές, εισέρχεται και σε νέους τομείς όπως η πληροφορική, η υγειονομική περίθαλψη και οι νομικές υπηρεσίες.
Επιπλέον, αναμένεται ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα διαδραματίσει ακόμη πιο σημαντικό ρόλο στη διαδικασία των προσλήψεων. Το 2024, περισσότεροι υποψήφιοι θα χρησιμοποιήσουν εργαλεία όπως το ChatGPT για να συντάξουν το βιογραφικό και τις συνοδευτικές επιστολές τους και περισσότεροι HR Managers θα χρησιμοποιήσουν εργαλεία ΑΙ για να προσλάβουν και να αξιολογήσουν τους υποψηφίους.
Επίσης, οι αρμόδιοι αναμένεται να επικεντρωθούν περισσότερο στις δεξιότητες, αντί να αναζητούν πτυχία, προηγούμενες θέσεις και εταιρείες. Αυτή η εξέλιξη έχει θετική επίδραση τόσο στις επιχειρήσεις, καθώς ανοίγουν τη δεξαμενή υποψηφίων, όσο και για τους υποψηφίους. Αυτό γιατί, οι άνθρωποι που αναζητούν εργασία, μπορούν να δημιουργήσουν τα βιογραφικά, τις συνοδευτικές επιστολές και τα προφίλ τονίζοντας τις δεξιότητες τους -ακόμη κι αυτές που έχουν αποκτήσεις από φαινομενικά άσχετους ρόλους και πτυχία- ξεπερνώντας εμπόδια που αντιμετώπιζαν στο παρελθόν.
Hard Skills και Soft Skills
Η ΑΙ αν και επηρεάζει τις θέσεις εργασίας, εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 1% όλων των θέσεων εργασίας στο LinkedIn. Πέρα από τους ρόλους που επικεντρώνονται στην τεχνητή νοημοσύνη, το Linkedin βλέπει μια αύξηση 75% κάθε μήνα στα μέλη που προσθέτουν όρους όπως AI και ChatGPT στα προφίλ τους.
Τα soft skills που δεν μπορούν να αντικατασταθούν από την τεχνητή νοημοσύνη θα συνεχίσουν να αποτελούν σημαντικό παράγοντα διαφοροποίησης για όσους αναζητούν εργασία. Στην πραγματικότητα, το 70% των στελεχών που συμμετείχαν στην έρευνα του LinkedIn συμφωνούν ότι τα soft skills είναι πιο σημαντικά από τις δεξιότητες ΑΙ αυτή τη στιγμή. Και μιλώντας για δεξιότητες, με το μέσο όρο ζωής τους να υπολογίζεται ότι δεν θα ξεπερνά τα 2,5 χρόνια, η αναβάθμιση τους είναι μια ακόμα τάση που θα συνεχιστεί το 2024.
Photo: Unsplash
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.