26 Απρ 2024
READING

Η στρατηγική σημασία της άφιξης του ομίλου Inter IKEA στην Ελλάδα

3 MIN READ

Η στρατηγική σημασία της άφιξης του ομίλου Inter IKEA στην Ελλάδα

Η στρατηγική σημασία της άφιξης του ομίλου Inter IKEA στην Ελλάδα

Πώς είναι όταν ο μεγαλύτερος όμιλος επίπλων στον κόσμο αλλά και προϊόντων do-it-yourself, έρχεται στην Ελλάδα; Μάλλον το γεγονός από μόνο του έχει εξέχουσα σημασία και μάλλον πέρασε στα ψηλά γράμματα.

Γιατί αυτό που κυρίως αναδείχθηκε χθες το απόγευμα ήταν η επένδυση του ομίλου Φουρλή και της θυγατρικής του Trade Estates σε νέο logistics center 50.000 τετραγωνικών μέτρων στον Ασπρόπυργο. Αυτή λοιπόν είναι η μία οπτική της συγκεκριμένης είδησης. Πίσω όμως από την οπτική ότι ο Φουρλής και η Trade Estates επενδύουν 70 εκατομμύρια ευρώ για τη συγκεκριμένη εγκατάσταση, βρίσκεται μία πολύ σημαντική είδηση. Και αυτή είναι ότι ο όμιλος μέσω της θυγατρικής Trade Estates θα νοικιάζει την αποθήκη στον όμιλο Inter IKEA, προκειμένου εκείνος να τροφοδοτεί με προϊόντα περιοχές της μεσογειακής λεκάνης όπως η Ελλάδα, η Κύπρος, το Ισραήλ, η Βουλγαρία, η Ιορδανία και στο μέλλον η Αίγυπτος.

Με αυτόν τον τρόπο η Ελλάδα θα γίνει hub του ομίλου Inter IKEA προκειμένου να τροφοδοτεί τις ανάγκες των συνεργατών της franchisees σε επίπεδο χοντρικής διάθεσης των προϊόντων της. Κομβικής σημασίας θα είναι και η εγγύτητα στο λιμάνι του Πειραιά για τη μεταφορά των προϊόντων. Επομένως στο σύνολό της η κίνηση αυτή έχει σημαντικό γεωστρατηγικό υπόβαθρο για τον ίδιο τον όμιλο Inter IKEA, ευνοεί φυσικά τον όμιλο Φουρλή που αναλαμβάνει την αποθήκευση και διανομή των προϊόντων και ταυτόχρονα νοικιάζει τις αποθήκες που θα κατασκευάσει και οπωσδήποτε σηματοδοτεί την άφιξη ενός πολύ μεγάλου παίκτη της αγοράς λιανικής στη χώρα μας, αποτελώντας ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα.

Η συνάντηση με Μητσοτάκη στο Μαξίμου

Μάλιστα η σημασία της συμφωνίας είναι τέτοια που ο πρόεδρος του ομίλου Fourlis, Βασίλης Φουρλής αλλά και ο Αντρέα Κολζάνι, Category Distribution Manager του ομίλου Inter IKEA συναντήθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Επί της ουσίας η Trade Estates στην οποία ανήκει το ακίνητο θα νοικιάζει στην Inter IKEA και η Trade Logistics, επίσης μέλος του ομίλου Φουρλή, θα είναι εκείνη που θα εκτελεί όλο το κομμάτι της αποθήκευσης και μεταφοράς των προϊόντων στις προαναφερόμενες χώρες.

Μάλιστα ακόμα και ο όμιλος Φουρλή θα τροφοδοτείται για τα καταστήματά του στο εξής μέσα από τις νέες αποθήκες, οι οποίες θα έχουν ολοκληρωθεί από πλευράς κατασκευής το 2025. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ελαχιστοποιείται η απόσταση που χρειαζόταν για να έρθουν τα προϊόντα στην Ελλάδα από άλλες χώρες του εξωτερικού και ταυτόχρονα μειώνεται το μεταφορικό κόστος. Κάτι που εν δυνάμει θα μπορούσε μελλοντικά να αποτυπωθεί και με μείωση των τιμών στη γκάμα των προϊόντων της ΙΚΕΑ στη χώρα μας. Στο νέο διεθνές κέντρο διανομής θα δημιουργηθούν περίπου 100 μόνιμες θέσεις εργασίας, περιλαμβανομένων θέσεων υψηλής ειδίκευσης στα πεδία της μηχανογράφησης, της ανάλυσης δεδομένων, των logistics και της τεχνητής νοημοσύνης.

Ποιος είναι ο όμιλος Inter IKEA

Ποια είναι όμως η Inter IKEA; Ο όμιλος Inter IKEA είναι ο όμιλος εταιρειών που συνδέει τους δικαιοδόχους της ΙΚΕΑ με την ανάπτυξη γκάμας και τους προμηθευτές και ευθυγραμμίζει τη συνολική στρατηγική κατεύθυνση της ΙΚΕΑ. Όλα για να δημιουργήσουμε μια καλύτερη καθημερινότητα για τους πολλούς ανθρώπους.

Ο Όμιλος περιλαμβάνει την Inter IKEA Systems B.V. – τον παγκόσμιο δικαιοπάροχο της IKEA – καθώς και την ανάπτυξη γκάμας, την προμήθεια και ορισμένες βιομηχανικές δραστηριότητες. Στην οικονομική χρήση 2023 ο τζίρος της ήταν 27,44 δισεκατομμύρια ευρώ με μεικτό κέρδος 5,2 δισεκατομμύρια ευρώ και καθαρά κέρδη μετά από τους φόρους που ανήλθαν στα 1,63 δισεκατομμύρια ευρώ.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.