26 Απρ 2024
READING

Κωτσόβολος: Το συναρπαστικό 2023 και η επόμενη μέρα του deal με τη ΔΕΗ

7 MIN READ

Κωτσόβολος: Το συναρπαστικό 2023 και η επόμενη μέρα του deal με τη ΔΕΗ

Κωτσόβολος: Το συναρπαστικό 2023 και η επόμενη μέρα του deal με τη ΔΕΗ

Χρονιά εξελίξεων και μεγάλων αλλαγών ήταν το 2023 για την Κωτσόβολος, με την «παράσταση» φυσικά να «κλέβει» η συμφωνία της βρετανικής Currys με τη ΔΕΗ, για την πώληση της αλυσίδας ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών.

Μια συμφωνία, που καλώς εχόντων των πραγμάτων αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του πρώτου τριμήνου του 2024, βάζοντας και τυπικά την σφραγίδα στην επόμενη ημέρα της επιχείρησης.

Άνοδος στον τζίρο – πτώση στην κερδοφορία

Σε ό,τι αφορά στα οικονομικά δεδομένα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα αποτελέσματα της τελευταίας οικονομικής χρήσης της Κωτσόβολος, τα οποία αναρτήθηκαν στο ΓΕΜΗ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις χρηματοοικονομικές καταστάσεις της εταιρείας, τα συνολικά τα έσοδα της Κωτσόβολος για την οικονομική χρήση από την 1η Μαΐου 2022 μέχρι την 30η Απριλίου 2023 ανήλθαν σε 735,45 εκατ. ευρώ, εμφανίζοντας αύξηση κατά 10,7% Στον αντίποδα, σε επίπεδο κερδοφορίας, τα καθαρά κέρδη (μετά από φόρους) υποχώρησαν στα 10,48 εκατ. ευρώ από 13,03 εκατ. ευρώ την προηγούμενη οικονομική χρήση.

Αξίζει να αναφερθεί το γεγονός ότι περίπου το 8% των εσόδων της αλυσίδας, (ή αλλιώς 58 εκατ. ευρώ) προέρχονται από παροχή υπηρεσιών, εξέλιξη που μαρτυρά την δουλειά που έχει γίνει στο συγκεκριμένο κομμάτι από τους ανθρώπους της εταιρείας.

Επιστροφή στα φυσικά καταστήματα

Ένα ακόμα κομμάτι που αξίζει της προσοχής είναι αυτό που σχετίζεται με τις συνήθειες του καταναλωτικού κοινού. Στα στοιχεία λοιπόν που δόθηκαν στη δημοσιότητα παρουσιάζεται η μεταστροφή στον τρόπο που επιλέγουν να κάνουν τις αγορές τους οι πελάτες της Κωτσόβολος, μετά την λήξη, ουσιαστικά, της πανδημίας, και των συνεπειών της.

Συγκεκριμένα, κατά την διάρκεια της τελευταίας οικονομικής χρήσης της Κωτσόβολος, οι πωλήσεις του φυσικού δικτύου μέσα από τα ιδιόκτητα καταστήματα, κατέγραψαν σημαντική αύξηση, ύψους 19,5%,, με τον τζίρο να φτάνει στα 536,04 εκατ. ευρώ. Στον αντίποδα, οι καταναλωτές έδειξαν να μην επιλέγουν στον ίδιο βαθμό τις ηλεκτρονικές αγορές, με τον τζίρο από το ψηφιακό κανάλι να υποχωρεί κατά 33,2%, σε σχέση με την προηγούμενη χρήση, στα 38,82 εκατ. ευρώ.

Αναφορικά με τις πωλήσεις που σημειώθηκαν στα καταστήματα franchise της αλυσίδας, κι αυτές παρουσίασαν παρόμοια συμπεριφορά σε σχέση με τα ιδιόκτητα καταστήματα, καταγράφοντας άνοδο, στα 36,92 εκατ. ευρώ από 31,75 εκατ. ευρώ από την προηγούμενη οικονομική χρήση.

Σε εξέλιξη το επενδυτικό πλάνο

Αναφορικά με την τρέχουσα χρήση, αυτή δηλαδή μεταξύ 1/5/2023 και 30/4/2024, επικρατεί αισιοδοξία για τα αποτελέσματα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με παλαιότερη τοποθέτηση της διοίκησης της εταιρείας, για τον κύκλο εργασιών προβλέπεται αύξηση κοντά στο 3%, ενώ αναμένεται να βελτιωθεί και το περιθώριο κέρδους EBITDA.

Ταυτόχρονα, κανονικά συνεχίζεται το επενδυτικό πλάνο που έχει θέσει σε εφαρμογή η γνωστή αλυσίδα, και αφορά τόσο την δημιουργία νέων καταστημάτων, όσο και τα logistics. Ειδικότερα, για την χρήση που ολοκληρώνεται στο τέλος του Απριλίου, προχωρά η υλοποίηση πλάνου επενδύσεων που θα φτάσουν τα 19,4 εκατ. ευρώ.

Από αυτά τα χρήματα, ένα ποσοστό κοντά στο 50% (9,4 εκατ. ευρώ), θα διαθετούν για την δημιουργία νέας κεντρικής αποθήκης, με το αισιόδοξο σενάριο να κάνει λόγο για έναρξη λειτουργίας εντός του 2024.

Από τα υπόλοιπα χρήματα, κεφάλαιο κοντά στα 4,9 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθεί για τον τομέα των καταστημάτων και συγκεκριμένα για την δημιουργία νέων καταστημάτων, την αλλαγή χώρου για το κατάστημα της Αλεξανδρούπολης, η οποία μάλιστα έχει ήδη ολοκληρωθεί, και για την ανακαίνιση πέντε σημείων, σε Τούμπα, Ευκαρπία, Mall, Άργος και Πύργο.

Ακόμα, κεφάλαια κοντά στο 1 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την εφοδιαστική αλυσίδας, και, ειδικότερα, για αυτοματισμούς αποθήκης.

Η απάντηση της Κωτσόβολος για την επιβολή προστίμων

Ένα δυσάρεστο γεγονός εντός του 2023 για την Κωτσόβολος, ήταν η επιβολή δύο προστίμων, συνολικού ύψους 2,7 εκατ. ευρώ, ύστερα από απόφαση της ΔΙΜΕΑ, η οποία έκανε λόγο για παραπλανητικές εκπτώσεις.

Από την πλευρά της η εταιρεία απάντησε με μια μακροσκελή ανακοίνωση στην οποία ξεκαθαρίζει την θέση της ότι τα πρόστιμα αυτά ήταν λανθασμένα, ενώ ενημερώνει ότι θα προχωρήσει στην άσκηση προσφυγής κατά των αυτών των αποφάσεων.

Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά: «την 4η Αυγούστου 2023 η Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς κοινοποίησε την με αριθμό 1123/2023 κλήση σε ακρόαση. Η κλήση συντάχθηκε κατόπιν ελέγχου που διενήργησε η Αρχή στο ηλεκτρονικό κατάστημα της Εταιρίας, και αφορούσε 36 κωδικούς προϊόντων, στα οποία έκρινε ότι η τιμή αναφοράς – αρχική τιμή έκπτωσης είχε οριστεί σε ποσό ανώτερο από τη χαμηλότερη τιμή στην οποία πωλήθηκε το προϊόν κατά τις τελευταίες 30 ημέρες.

Η Εταιρία αρνήθηκε τις αιτιάσεις και ζήτησε την απαλλαγή από κάθε πρόστιμο,με το από 23.8.2023 μακροσκελές υπόμνημά της. Η Αρχή απέρριψε τους ισχυρισμούς του υπομνήματος και επέβαλε συνολικό πρόστιμο ύψους 720.000 ευρώ. Κατά της απόφασης αυτής ασκήθηκε κατ’ αρχήν ενδικοφανής προσφυγή , η οποία και απορρίφθηκε από τις Αρχής απόφασης. Η Εταιρία θα προβεί σε άσκηση προσφυγής, κατά της απόφασης αυτής στην νόμιμη προθεσμία, η οποία προς το παρόν εκκρεμεί.

Την 5/12/23 επιδόθηκε στην εταιρία μας η με αριθμό 0517/2023 έκθεση ελέγχου της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου Αγοράς (ΔΙ.Μ.Ε.Α.), που αφορούσε σε έλεγχο για πιθανή παράβαση αναφορικά με 74 κωδικούς προϊόντων του ηλεκτρονικού καταστήματος μας.

Η εταιρεία απάντησε με το από 12.12.2013 υπόμνημά της και τα σχετικά αποδεικτικά έγγραφα. Την 14.12.2023 επιδόθηκε η με αριθμό 120165/2023 απόφαση επιβολής προστίμου. Με βάση αυτήν, ο έλεγχος όσον αφορά τους 52 κωδικούς και την τήρηση της διάταξης του άρθρου 15 2α του Ν. 4177/2013, κατέληξε ότι δεν διαγιγνώσκεται παράβαση ως προς την προγενέστερη τιμή, σε σχέση με την τιμή αναφοράς. Η Υπηρεσία δέχτηκε τους ισχυρισμούς της ελεγχόμενης, ωστόσο θεωρεί ότι θα πρέπει να διαβιβαστεί αντίγραφο του φακέλου στην αρμόδια Υπηρεσία της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου.

Αναφορικά με τους λοιπούς 22 κωδικούς που εντοπίσθηκαν σε κατηργημένη από το ηλεκτρονικό μας κατάστημα σελίδα κρίθηκε ότι υπήρξε παράβαση λόγω μη αναγραφής διπλών τιμών σήμερα για την προσφορά του 2021 και επιβλήθηκε πρόστιμο ποσού δύο εκατομμυρίων (2.000.000) ευρώ.

Η εταιρεία επιφυλάσσεται να προσβάλει την απόφαση με τα προβλεπόμενα διοικητικά μέσα προσβολής και τα ανάλογα ένδικα βοηθήματα».

Τo deal με τη ΔΕΗ και οι επόμενοι στόχοι

Σε κάθε περίπτωση, φυσικά, το πιο σημαντικό γεγονός για την Κωτσόβολος το 2023 ήταν η εξαγορά της αλυσίδας από τη ΔΕΗ, με την Currys να εκτιμά ότι θα βάλει στα ταμεία της ένα ποσό κοντά στα 156 εκατ. λίρες, που αντιστοιχούν περίπου σε 180 εκατ. ευρώ με την ισχύουσα ισοτιμία.

Σύμφωνα με την ΔΕΗ, στόχος της από την συγκεκριμένη κίνηση είναι να προσφέρει μία νέα ολιστική εμπειρία στους πελάτες της, με τους οποίους επιθυμεί να οικοδομήσει μία καινούργια σχέση.

Είναι ενδεικτικό άλλωστε ότι, σύμφωνα με το Στρατηγικό Σχέδιο 2024-2026, ο όμιλος ΔΕΗ στοχεύει το NPS, ο βασικός δείκτης ικανοποίησης του πελάτη, να αυξηθεί το 2026 σε 75 από 53 σήμερα (και μόλις 3 το 2021.

Για να το πετύχει αυτό, σκοπεύει να αξιοποιήσει τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα για μια νέα ψηφιακή εμπειρία σε όλα τα επίπεδα. Στο επίκεντρο της στρατηγικής βρίσκεται η δημιουργία μίας συνολικής προσέγγισης των αναγκών των πελατών, που θα ξεπερνά κατά πολύ την απλή προμήθεια ενέργειας.

Συγκεκριμένα, θα περιλαμβάνει μια σειρά από τομείς, που θα ξεκινούν από την εγκατάσταση και λειτουργία ενεργειακών λύσεων (φωτοβολταϊκά, αντλίες θερμότητας, οικιακούς φορτιστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων, λύσεις smart home) και την συμβουλευτική για θέματα ενέργειας, και θα φτάνουν μέχρι υπηρεσίες για το σπίτι, παραδόσεις παραγγελιών και λύσεις προστιθέμενης αξίας, όπως πληρωμές και ασφαλιστικές λύσεις.

Όπως τονίζει άλλωστε η διοίκηση του ομίλου, η εξαγορά της Κωτσόβολος ταιριάζει απόλυτα με τη στρατηγική της ΔΕΗ, καθώς της προσφέρει τη δυνατότητα, άμεσα και επιτυχημένα, να οικοδομήσει μια μακροχρόνια σχέση με τους πελάτες της, μέσω ενός υφιστάμενου και ισχυρού δικτύου καταστημάτων και logistics, αξιοποιώντας παράλληλα ένα κορυφαίο brand για προϊόντα γύρω από το σπίτι.

Τέλος, η ΔΕΗ, μέσα από την Κωτσόβολος μπορεί να επικεντρωθεί και να αναπτύξει άμεσα λύσεις προστιθέμενης αξίας γύρω από τα βασικά προϊόντα της, ενώ έχει και την ευκαιρία να εκμεταλλευτεί επιπλέον συνέργειες (δίκτυο εγκαταστατών, τηλεφωνικά κέντρα κ.λπ.) για την επίτευξη καλύτερης εμπειρίας του πελάτη.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.