20 Δεκ 2024
READING

Πώς η πανδημία ώθησε τον οικολογικά συνειδητοποιημένο καταναλωτισμό

4 MIN READ

Πώς η πανδημία ώθησε τον οικολογικά συνειδητοποιημένο καταναλωτισμό

Πώς η πανδημία ώθησε τον οικολογικά συνειδητοποιημένο καταναλωτισμό

Πράσινη αφύπνιση

Καθώς ο κόσμος αντιμετώπιζε τις προκλήσεις της πανδημίας του Covid-19, ένα θετικό αποτέλεσμα προέκυψε: όλο και περισσότεροι άνθρωποι άρχισαν να σκέφτονται για το περιβάλλον. Κλεισμένοι στα σπίτια τους με άπλετο χρόνο για να σκεφτούν, πολλοί άρχισαν να επανεκτιμούν το οικολογικό αποτύπωμα των καταναλωτικών τους συνηθειών. Αυτή η ενδοσκόπηση οδήγησε σε μια σημαντική αλλαγή στη συμπεριφορά των καταναλωτών, με τη βιωσιμότητα να αποτελεί κεντρικό παράγοντα στις αγοραστικές αποφάσεις.

Πρόσφατες έρευνες υπογραμμίζουν αυτή την αλλαγή, δείχνοντας σημαντική αύξηση της οικολογικής συνείδησης των καταναλωτών παγκοσμίως. Η παγκόσμια έρευνα της PwC “Global Consumer Insights Pulse Survey” τονίζει, μάλιστα, ότι η δέσμευση για βιωσιμότητα ήταν ήδη σε έξαρση πριν την εμφάνιση της πανδημίας, αλλά η κρίση λειτούργησε καταλυτικά, εντείνοντας την τάση αυτή.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί το πάθος της Gen Z για τη βιωσιμότητα δεν οδηγεί πάντα σε “πράσινες” επιλογές;

Μια άλλη μελέτη, της Visual GPS και της YouGov, επιβεβαιώνει περαιτέρω αυτή τη στροφή, επισημαίνοντας ότι οι καταναλωτές περιμένουν πλέον από τις εταιρείες να εστιάζουν περισσότερο σε φιλικές προς το περιβάλλον μεθόδους στις επιχειρηματικές και διαφημιστικές τους πρακτικές.

Τοπικές αντιδράσεις και τάσεις ηλικιακών ομάδων

Το οικολογικό κίνημα δεν περιορίζεται σε συγκεκριμένες περιοχές, αλλά αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο. Οι καταναλωτές στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού ενδιαφέρονται για το περιβάλλον περισσότερο από τον παγκόσμιο μέσο όρο – με το 86% στην Ινδονησία και το 74% τόσο στο Βιετνάμ όσο και στις Φιλιππίνες να δηλώνουν πιο φιλικοί προς το περιβάλλον. Η τάση αυτή είναι επίσης έντονη στη Μέση Ανατολή, όπου το 68% στην Αίγυπτο και το 67% στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δηλώνουν ότι έχουν μεγαλύτερη περιβαλλοντική συνείδηση.

Όσον αφορά τις διάφορες ηλικιακές ομάδες, οι millennials, ιδίως οι ηλικίες 27 έως 32 ετών (58%) πρωτοστατούν, στην υιοθέτηση πράσινων πρακτικών στην καθημερινή τους ζωή. Στην τάση αυτή εντάσσονται και οι εργαζόμενοι που εργάζονται εξ αποστάσεως. Η έρευνα διαπίστωσε ότι το 56% των ανθρώπων που εργάζονται από το σπίτι έχουν αποκτήσει μεγαλύτερη περιβαλλοντική συνείδηση, ποσοστό υψηλότερο σε σύγκριση με το 48% των ανθρώπων που εργάζονται εκτός σπιτιού.

Ξεπερνώντας τις αμφιβολίες σχετικά με τα φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα

Παρά τις θετικές τάσεις, ο δρόμος προς μια πλήρως βιώσιμη καταναλωτική αγορά αντιμετωπίζει εμπόδια. Ένα σημαντικό τμήμα του πληθυσμού παραμένει επιφυλακτικό απέναντι στα φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα, συχνά αποτρεπόμενο από τις υψηλότερες τιμές, την αντιληπτή χαμηλότερη ποιότητα ή την έλλειψη ευκολίας. Είναι σημαντικό να λυθούν αυτά τα ζητήματα για να πειστούν περισσότεροι άνθρωποι να ακολουθήσουν βιώσιμες πρακτικές.

Εταιρικές πρωτοβουλίες

Πολλές εταιρείες αλλάζουν τους τρόπους τους για να ανταποκριθούν στο αυξανόμενο ενδιαφέρον των καταναλωτών για το περιβάλλον. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Coca-Cola, που με το πρόγραμμα “World Without Waste” στοχεύει να καταστήσει τις συσκευασίες της 100% ανακυκλώσιμες έως το 2025, να συλλέγει και να ανακυκλώνει ένα μπουκάλι ή κουτάκι για κάθε ένα που πωλείται και να χρησιμοποιεί 50% ανακυκλωμένο υλικό στα μπουκάλια και τα κουτιά της έως το 2030.

Άλλες εταιρείες καταναλωτικών αγαθών προσπαθούν να μειώσουν τις περιβαλλοντικές τους επιπτώσεις από την αρχή του κύκλου ζωής του προϊόντος. Όπως η Procter & Gamble (P&G), που απασχολεί εκατοντάδες χημικούς μόνο για την ανάπτυξη νέων συνθέσεων απορρυπαντικών πλυντηρίου ρούχων που επιτρέπουν στα ρούχα να καθαρίζουν με κρύο νερό, μειώνοντας παράλληλα τη φθορά.

Αυτές οι προσπάθειες δεν αφορούν μόνο την ικανοποίηση των επιθυμιών των πελατών, αλλά και στη δημιουργία ενός παραδείγματος εταιρικής ευθύνης απέναντι στο περιβάλλον.

Διαβάστε ακόμα: Πόσο μακριά θα φτάσουν οι καταναλωτές για την βιωσιμότητα;

Το μέλλον της βιωσιμότητας

Η κίνηση προς πιο βιώσιμες συνήθειες βρίσκεται πλέον σε σημείο καμπής. Με την κλιματική αλλαγή να γίνεται όλο και πιο πιεστικό ζήτημα, ούτε οι καταναλωτές ούτε οι εταιρείες μπορούν να αγνοήσουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των πράξεών τους. Η εστίαση είναι τώρα στην καινοτομία που ικανοποιεί τόσο τις απαιτήσεις των καταναλωτών όσο και τις περιβαλλοντικές ανάγκες.

Η πανδημία μας έδωσε ένα σημαντικό μάθημα σχετικά με το πόσο στενά συνδεδεμένες είναι οι ενέργειές μας με το περιβάλλον. Κοιτάζοντας μπροστά, ο στόχος είναι να δημιουργηθεί μια αγορά που δεν θα είναι μόνο επιτυχημένη οικονομικά αλλά και φιλική προς τον πλανήτη. Καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν φιλικές προς το περιβάλλον επιλογές και οι εταιρείες δημιουργούν προϊόντα που ανταποκρίνονται σε αυτές τις επιλογές, φαίνεται πως οδεύουμε προς έναν πιο φιλικό προς το περιβάλλον κόσμο.

Με πληροφορίες από Strategy+Business

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.