17 Νοέ 2024
READING

Ο Γιώργος Μυλωνάς οδηγεί την Αλουμύλ στη δεύτερη χρυσή εποχή της

4 MIN READ

Ο Γιώργος Μυλωνάς οδηγεί την Αλουμύλ στη δεύτερη χρυσή εποχή της

Ο Γιώργος Μυλωνάς οδηγεί την  Αλουμύλ στη δεύτερη χρυσή εποχή της

Τους καρπούς της αναδιάρθρωσης του τραπεζικού δανεισμού, ύψους 158 εκατ. ευρώ, που πέτυχε το 2020, ετοιμάζεται να δρέψει η Αλουμύλ, ξεφεύγοντας από τη μέγγενη των servicers.

Το όραμα του βορειοελλαδίτη επιχειρηματία Γιώργου Μυλωνά, βέβαια, έχει ήδη πάρει σάρκα και οστά, αφού τα προϊόντα μίας από τις μεγαλύτερες ελληνικές βιομηχανίες αλουμινίου έχουν ήδη μπει σε μεγάλα… σαλόνια, όπως αυτά του ιστορικού ξενοδοχείου στο Century Plaza Hotel στο Century City του Los Angeles, στην Εθνική Πινακοθήκη της Ελλάδας, στα κεντρικά γραφεία του κολοσσού τεχνολογίας Samsung στο Νέο Κάιρο της Αιγύπτου και στα γραφεία της Google στη Νέα Υόρκη.

Η οικογένεια Μυλωνά είχε εμπειρία στην παραγωγή προφίλ αλουμινίου ήδη από τη Βιομηχανία Αλουμινίου Βορείου Ελλάδος. Το 1988 ο Γιώργος Μυλωνάς και ο πατέρας του αποχωρούν από την εταιρεία, που ίδρυσαν με συγγενικά τους πρόσωπα, και ιδρύουν την Αλουμύλ. Ο ίδιος είναι γεννημένος βιομήχανος, έχοντας επιτελέσει και διευθύνων σύμβουλος της ΒΑΛΒΕ, εξ’ ού και διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (νυν ΣΒΕ).

Πέντε χρόνια μετά, η εταιρεία ιδρύει θυγατρική στην Αθήνα, με σκοπό την πώληση εξαρτημάτων και προφίλ αλουμινίου της εταιρίας στη νότια Ελλάδα και την τεχνική υποστήριξη των πελατών της. Το 1997 η Αλουμύλ εισάγεται στο Χρηματιστήριο Αθηνών και ανοίγει τις πρώτες πόρτες του εξωτερικού, ενώ στην αυγή του μιλένιουμ ολοκληρώνει την πρώτη της εξαγορά: πρόκειται για τη βοσνιακή βιομηχανία αλουμινίου ALPRO με πάγια στοιχεία 10 εκατ ευρώ. Το μεγάλο βήμα γίνεται το 2008, όταν περνά στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, με την ίδρυση της Alumil North America στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, με σκοπό την προώθηση προφίλ και εξαρτημάτων αλουμινίου στην ευρύτερη περιοχή της βόρειας Αμερικής. Ήταν, πάντως, μία χρονιά με μελανή σελίδα την απαγωγή του Γιώργου Μυλωνά, φέρνοντας τον όμιλο σε δυσχερή θέση.

Η εταιρεία έχει δημιουργήσει επίσης θυγατρικές εταιρείες που είναι εγκατεστημένες σε Τουρκία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Ουκρανία, Σερβία, Μαυροβούνιο, Κύπρο, Αίγυπτο, Γερμανία, Αλβανία, Κόσσοβο, Μολδαβία, Βοσνία, Ινδία, Σκόπια, Γαλλία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ρωσία, Ελβετία, Αυστραλία, Αμερική, Κροατία, Ηνωμένο Βασίλειο, Κένυα, Ισραήλ και Σαουδική Αραβία, ενώ απασχολεί 3.200 εργαζόμενους.

Τα μεγάλα στοιχήματα Μυλωνά

Ένα σημαντικό στοίχημα που κέρδισε η Αλουμύλ ήταν να βάλει ξανά μπρος τις μηχανές ενός εργοστασίου, που έβγαλε από την πρίζα η δεκαετής οικονομική κρίση. Η διοίκηση του Γιώργου Μυλωνά αποφάσισε την επαναλειτουργία της παραγωγικής μονάδας στη Ξάνθη, με γνώμονα την αυξανόμενη ζήτηση των επώνυμων προϊόντων της για αρχιτεκτονικές χρήσεις, καθώς και την σημαντική αύξηση του πελατολογίου της στο εξωτερικό και το άνοιγμα νέων αγορών. Η αναπτυξιακή απόφαση δημιούργησε εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας στο πρώτο εργοστάσιο που απέκτησε η οικογένεια του Γιώργου Μυλωνά, που λειτούργησε το 1978 κι έκλεισε πριν από 10 χρόνια.

Ήταν η ίδια περίοδος που η Αλουμύλ αποφάσιζε την ίδρυση θυγατρικής εταιρείας στο Ισραήλ, η οποία θα λειτουργεί αποκλειστικά ως γραφείο αντιπροσώπευσης. Σε ό,τι αφορά στην παραγωγή της, η εταιρεία διαθέτει 12 εργοστάσια σε έξι χώρες (Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Αλβανία, Σερβία, Βοσνία & Ερζεγοβίνη), ενώ οι εξαγωγές ξεπερνούν το 70% επί του συνολικού τζίρου.

Καθοριστικής σημασίας θα είναι η ολοκλήρωση μεταβίβασης των δανείων που κατείχαν οι servicers. Το μεγαλύτερο τμήμα των ομολογιών της εταιρείας, ύψους περίπου 40 εκατ. ευρώ, που κατείχε η doValue, μεταβιβάστηκε τον Οκτώβριο στην Παγκρήτια Τράπεζα και η μόνη εκκρεμότητα φέρεται να είναι αντίστοιχη συμφωνία για μικρότερο μέρος ομολογιών της Cepal. Κλείνοντας το κεφάλαιο των μη εξυπηρετούμενων υποχρεώσεων, ανοίγει ο δρόμος διεκδίκησης πόρων από τα τραπεζικά ιδρύματα και το Ταμείο Ανάκαμψης και την υλοποίηση επενδύσεων 50 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ. Ήδη το σχέδιο της Αλουμύλ για το 2024 θέλει την αίτηση δανειοδότησης σχεδίου 15 εκατ. από το RRF για την υλοποίηση έργων σχετικών με αυτοματισμούς, νέες τεχνολογίες και logistics.

Τα έσοδα της Αλουμύλ έφτασαν τα 196,6 εκατ. το πρώτο εξάμηνο του 2023 και το EBITDA έφτασε τα 17,3 εκατ. ευρώ. Οι εκτιμήσεις της διοίκησης για το σύνολο του 2023 θέλουν το τζίρο να διαμορφώνεται σε 400 εκατομμύρια και το EBITDA σε 37 εκατ. ευρώ.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.