26 Απρ 2024
READING

«Ελ. Βενιζέλος»: Η επόμενη μέρα της εισόδου στο ΧΑ και ο στόχος των 50 εκατ. επιβατών

6 MIN READ

«Ελ. Βενιζέλος»: Η επόμενη μέρα της εισόδου στο ΧΑ και ο στόχος των 50 εκατ. επιβατών

«Ελ. Βενιζέλος»: Η επόμενη μέρα της εισόδου στο ΧΑ και ο στόχος των 50 εκατ. επιβατών

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής δημόσιων προσφορών για τη διάθεση των μετοχών της εταιρείας «Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών Α.Ε.» (ΔΑΑ).

Συγκεκριμένα, η διαδικασία, η οποία ξεκίνησε στις 25 Ιανουαρίου, θα ολοκληρωθεί την 1η Φεβρουαρίου, ενώ από τις 7 Φεβρουαρίου θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Υπενθυμίζεται ότι οι μετοχές, οι οποίες ανήκουν στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), θα διατεθούν σε ένα εύρος τιμής το οποίο διαμορφώνεται μεταξύ 7 και 8,2 ευρώ ανά μετοχή.

Η επόμενη ημέρα

Με την διαδικασία αυτή να βρίσκεται πλέον στην τελική ευθεία, είναι λογικό όλοι να στρέφουν την προσοχή τους στην «επόμενη ημέρα» του μεγαλύτερου αεροδρομίου στην Ελλάδα.

Είναι αυτονόητο ότι η διαδικασία της δημόσιας εγγραφής αποτελεί ένα κομβικό σημείο για την ιστορία του «Ελ. Βενιζέλος», αφού πρόκειται να συνοδευτεί και από μία σειρά επενδύσεων. Εξάλλου, την χρονιά που μας πέρασε ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών ουσιαστικά έφτασε στο 100% της τρέχουσας δυναμικότητάς του, καθώς εξυπηρέτησε περισσότερους από 28 εκατομμύρια επιβάτες.

Εξέλιξη η οποία, όπως είναι λογικό, περιορίζει τις προσδοκίες ανάπτυξης το προσεχές διάστημα, με τις προβλέψεις της IATA να υποστηρίζουν ότι η επιβατική κίνηση θα αυξηθεί με μέσο ρυθμό 2,1%. Το «φρένο» αυτό είναι αναμενόμενο, καθώς θα πρέπει να συνυπολογιστεί το γεγονός ότι το 2023 ο ΔΑΑ έπιασε το ανώτατο όριο απόδοσης.

Σε κάθε περίπτωση, τώρα που και οι συνέπειες της πανδημίας είναι παρελθόν -καθώς το αεροδρόμιο ξεπέρασε την επίδοση που είχε επιτύχει το 2019 κατά 9% βάσει στοιχείων 9μήνου- στο τραπέζι έχουν τεθεί τα σχέδια ενός σημαντικού πλάνου επενδύσεων, προκειμένου να αναβαθμιστούν οι υπάρχουσες υποδομές και φυσικά να σημειωθεί περαιτέρω ανάπτυξη.

Ο στόχος των 50 εκατ. επιβατών

Ενδεικτικό της «πίστης» που υπάρχει στις δυνατότητες του διεθνούς αερολιμένα είναι το γεγονός ότι το σχέδιο που έχει επιστρέψει δυναμικά από το 2023 είναι αυτό του 50MAP Master Plan, στο οποίο προβλέπεται η αύξηση της δυναμικότητας του διεθνούς αερολιμένα, προκειμένου να αποκτήσει τη δυνατότητα εξυπηρέτησης 50 εκατ. επιβατών σε ετήσια βάση.

Τα τρία ορόσημα

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση που ήρθε στη δημοσιότητα, το Χωροταξικό Σχέδιο ή αλλιώς, το Master Plan του ΔΑΑ χωρίζεται σε τρία ορόσημα:

Α. Το Master Plan 33MAP αποτελεί την πρώτη φάση επέκτασης και έχει σχεδιαστεί για να αυξήσει τη χωρητικότητα των τερματικών εγκαταστάσεων στα 33 εκατ. επιβάτες ετησίως.

Αυτή η φάση περιλαμβάνει:

1) την επέκταση του κτιρίου του κεντρικού τερματικού σταθμού κατά περίπου 81.000 τετραγωνικά μέτρα, η οποία αποτελείται, κυρίως, από νέες αίθουσες επιβίβασης επιβατών με λεωφορεία, επέκταση της αίθουσας check-in, συμπεριλαμβανομένης μιας νέας πρόσοψης του τερματικού σταθμού, μιας νέας αίθουσας διαλογής αποσκευών που συνοδεύεται από επέκταση του χώρου ανάκτησης, νέων εγκαταστάσεων λιανικής και χώρων γραφείων,

2) την ανάπτυξη νέων υποδομών για 32 στάσεις με σχετικούς «τροχόδρομους», δύο νέες γέφυρες εξυπηρέτησης και μία επίγειας εξυπηρέτησης.

3) έναν νέο τερματικό σταθμό VIP.

4) επέκταση του εδάφους και του κυκλοφοριακού συστήματος, καθώς και κατασκευή νέου πολυώροφου πάρκινγκ.

Η κατασκευή αυτής της φάσης αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη του 2024 ή στις αρχές του 2025 και να ολοκληρωθεί έως το 2028 και προβλέπει να απαιτηθούν κεφαλαιουχικές δαπάνες περίπου 650 εκατ. ευρώ, με βάση τιμές κόστους του 2022.

Περίπου το 25% των κεφαλαιουχικών δαπανών του Master Plan 33MAP εκτιμάται ότι θα δαπανηθεί μεταξύ 2024 και 2025, 30% το 2026, 25% το 2027 και 20% το 2028.

Β. Master Plan 40MAP: Η διαδικασία για αυτή τη φάση θα ενεργοποιηθεί μόλις το αεροδρόμιο υπερβεί τα 29,70 εκατ. ετήσιους επιβάτες και είναι πιθανό να φτάσει τους 31,35 εκατ. ετήσιους επιβάτες τα επόμενα δύο χρόνια ή υπερβεί τα 31,35 εκατ. ετήσιους επιβάτες.

Αυτή η φάση θα αυξήσει τη χωρητικότητα του αεροδρομίου σε 40 εκατ. επιβάτες ετησίως. Περιλαμβάνει περαιτέρω επέκταση του κτιρίου του κεντρικού τερματικού σταθμού με την κατασκευή αιθουσών, καθώς και την επέκταση των χώρων επιβατών και λιανικής πώλησης, την κατασκευή «τροχοδρόμων» και λωρίδων ταξί, χώρων εξοπλισμού υποστήριξης εδάφους, νέα γέφυρα εξυπηρέτησης και νέα γέφυρα ταξί.

Με βάση τις τρέχουσες προβλέψεις κίνησης, αυτή η φάση εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2030 και αναμένεται να απαιτηθούν κεφαλαιουχικές δαπάνες άνω των 700 εκατ. ευρώ, με βάση τιμές κόστους του 2022.

Γ. Master Plan 50MAP: Η διαδικασία για αυτή τη φάση θα ενεργοποιηθεί μόλις το αεροδρόμιο (i) υπερβεί τα 36 εκατ. ετήσιους επιβάτες και είναι πιθανό να φτάσει τους 38 εκατ. ετήσιους επιβάτες τα επόμενα δύο χρόνια ή (ii) υπερβεί τους 38 εκατ. επιβάτες ετησίως.

Αυτή η φάση θα αυξήσει τη χωρητικότητα του αεροδρομίου σε 50 εκατ. επιβάτες ετησίως. Περιλαμβάνει την ανάπτυξη ενός δεύτερου τερματικού σταθμού και τη συνέχιση της ανάπτυξης του νέου σταθμού, νέων «τροχοδρόμων» και νέων λωρίδων ταξί, νέας γέφυρας ταξί, νέας οδικής πρόσβασης, καθώς και την ολοκλήρωση του νέου πολυώροφου πάρκινγκ. Αυτή η φάση εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2045.

Το Γενικό Σχέδιο έχει σχεδιαστεί για να επιτρέπει κάποια ευελιξία για την προσαρμογή των αλλαγών στο μείγμα κυκλοφορίας και μπορεί να αναθεωρηθεί και να τροποποιηθεί εάν είναι απαραίτητο, προκειμένου να ανταποκρίνονται σε διαφορετικά μοτίβα κυκλοφορίας και λειτουργικές απαιτήσεις.

Η εταιρεία διαχείρισης του ΔΑΑ θα αξιολογήσει μέτρα κατά τις φάσεις σχεδιασμού και προκατασκευής για την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων της κατασκευής στις λειτουργίες του αεροδρομίου.

Στα ύψη και ο ανταγωνισμός

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η επιστροφή του πλανήτη στην κανονικότητα, μετά το τέλος της πανδημίας, άνοιξε τον δρόμο για την εντυπωσιακή επιστροφή των τουριστών στη χώρα μας, όπως απέδειξαν και τα νούμερα.

Σύμφωνα με την IATA, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την διεύρυνση του διηπειρωτικού δικτύου στα ελληνικά αεροδρόμια. Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, ο ανταγωνισμός είναι έντονος, διότι ναι μεν το «Ελευθέριος Βενιζέλος» θα έχει την μερίδα του λέοντος, δε θα πρέπει να ξεχνάει κανείς όμως ότι και τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της Fraport Greece είναι ικανά να προσελκύσουν διεθνείς συνδέσεις.

Σε κάθε περίπτωση τα συγκεκριμένα αεροδρόμια δε δείχνουν ικανά να αποτελέσουν σοβαρό πρόβλημα για το «Ελευθέριος Βενιζέλος», δεν ισχύει όμως το ίδιο και για τον νέο διεθνές αεροδρόμιο στο Καστέλλι της Κρήτης, που θα αντικαταστήσει από το 2027, σύμφωνα με το πλάνο, το ιστορικό αλλά ξεπερασμένο πλέον «Ν. Καζαντζάκης».

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς θα διαθέτει, σε πρώτη φάση, χωρητικότητα 9 εκατ. επιβατών, ενώ στο επόμενο στάδιο ανάπτυξης θα ανέλθει στους 15 εκατ. Μάλιστα, σύμφωνα με υπολογισμούς της IATA, η οποία εξέτασε τα σενάρια με και χωρίς την ύπαρξη του αεροδρομίου στο Καστέλλι, ο ανταγωνισμός θα αυξηθεί σημαντικά για το αεροδρόμιο της Αθήνας.

Τα περιθώρια βελτίωσης

Στα θετικά για τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών συμπεριλαμβάνεται το μεγάλο περιθώριο βελτίωσης στους προορισμούς εκτός Ευρώπης προορισμούς, όπως και η μελλοντική άρση των περιορισμών στις δυνατότητες του ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας.

Σύμφωνα με τους διαθέσιμους τεχνικούς και ανθρώπινους πόρους ο συμφωνημένος ρυθμός εισερχόμενης εναέριας κυκλοφορίας είναι το ανώτερο 28 αφίξεις/ώρα και κατά το μέγιστο 65 κινήσεις/ώρα.

Σημειώνεται ότι οι περιορισμοί αυτοί θα ισχύσουν μέχρι το 2026, αφού από το 2027, όταν και θα υιοθετηθεί το πρότυπο PBN πρόκειται να αρθούν. Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, μέχρι το 2026 θα μπορεί να διαχειριστεί ως 256.000 κινήσεις ετησίως.

Τέλος, όπως προβλέπει η IATA, οι βασικοί αερομεταφορείς που εξυπηρετούν την Αθήνα ως το 2030 πρόκειται να προχωρήσουν σε αύξηση του μέγεθος των αεροσκαφών τους, από 7 έως 40 θέσεις. Είναι λοιπόν αυτονόητο ότι και το αεροδρόμιο της Αθήνας θα πρέπει να αποκτήσει την δυνατότητα να ανταποκριθεί στην αύξηση του μέσου μεγέθους των αεροσκαφών που εξυπηρετεί.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.