Τα τελευταία χρόνια οι startup με ελληνικές ρίζες πρωταγωνιστούν στην παγκόσμια αγορά και έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον μεγάλων funds, τα οποία επενδύουν σε αυτές σημαντικά ποσά, βοηθώντας έτσι στην ανάπτυξή τους.
Σύμφωνα με τον Found.ation η συμμετοχή των αμερικανικών εταιρειών και κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών σε εξαγορές κι επενδύσεις ελληνικών startups ήταν αυξημένη, με το 33% των συμμετεχόντων VCs σε επενδυτικούς γύρους να είναι από τις Η.Π.Α., και την συμμετοχή επενδυτών εκτός Ελλάδας να φτάνει στο 78% του συνόλου.
Μία τέτοια περίπτωση αποτελεί και η Axelera AI, μία startup με έδρα το Αϊντχόφεν, η οποία ασχολείται με την κατασκευή τσιπ τεχνητής νοημοσύνης. Και φυσικά έχει ελληνικό… άρωμα αφού συνιδρυτής είναι ο Ευάγγελος Ελευθερίου, ο οποίος κατέχει και θέση CTO στην εταιρεία.
Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Found.ation, η startup τσιπ του κ. Ελευθερίου είναι μέσα στις Top 10 νεοφυείς εταιρείες με τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση μέσα στο 2023, αφού σήκωσε συνολικά 22 εκατ. ευρώ το έτος που μας πέρασε.
Δραστηριοποιείται ήδη σε 14 χώρες παγκοσμίως, έχει γραφεία μεταξύ άλλων σε Βέλγιο και Ιταλία, ενώ ξεκινάει να επεκτείνει τις δραστηριότητές της και στις ΗΠΑ, θέλοντας να πρωταγωνιστήσει σε μια αγορά που, σύμφωνα με εκτιμήσεις, αναμένεται να φτάσει τα 50 δις. δολάρια το 2025.
Η χρηματοδότηση
Τον περασμένο Μάιο η εταιρεία σήκωσε συνολικά 21,7 εκατ. ευρώ από τον νέο γύρο χρηματοδότησης. Μάλιστα, με αυτό το ποσό, ανεβάζει το συνολικό αντληθέν ποσό της εταιρείας μέσα από χρηματοδοτήσεις στα 46,3 εκατ. ευρώ. Με τα κεφάλαια που έλαβε, μπήκε στη λίστα με τις κορυφαίες ελληνικές startup, με τη συνολική της αξία να υπολογίζεται στα 200-300 εκατ. ευρώ.
Σε αυτόν τον νέο κύκλο συμμετείχαν οι Verve Ventures, Fractionelera και CDP Venture Capital, ενώ η Innovation Industries αύξησε τις επενδύσεις της στην εταιρεία και έγινε ο μεγαλύτερος επενδυτής της startup του Έλληνα επιχειρηματία.
Το Innovation που είναι και ο μεγαλύτερος χρηματοδότης της Axelera, είναι ένα κορυφαίο deep tech VC fund με €475 εκατομμύρια κεφάλαια υπό διαχείριση.
Ποια είναι η Axelera
Η Axelera AI ιδρύθηκε το 2021 με ιδρυτές τον Fabrizio Del Maffeo και τον Έλληνα Ευάγγελο Ελευθερίου.
Αναπτύσσει μία από τις πιο αποτελεσματικές και εξελιγμένες λύσεις τεχνητής νοημοσύνης, προσφέροντας λύσεις Edge AI μέσω της πλατφόρμας Metis AI.
Αυτή η πλατφόρμα παρουσιάστηκε επίσημα τον περασμένο Δεκέμβριο και αποτελεί μια ολιστική λύση υλικού και λογισμικού για την επιτάχυνση της επεξεργασίας υπολογιστικής όρασης στο Edge.
Η λύση υλικού και λογισμικού της εταιρείας μπορεί να συμπιέσει τις δυνατότητες επεξεργασίας AI ενός ολόκληρου διακομιστή σε ένα μόνο τσιπ σε ένα κλάσμα της κατανάλωσης ενέργειας και του κόστους των υφιστάμενων τεχνολογιών AI.
Όπως αναφέρει η εταιρεία, το Metis AI ουσιαστικά δίνει τη δυνατότητα στις εφαρμογές υπολογιστικής όρασης να γίνουν πιο προσβάσιμες και ισχυρές από ποτέ. Στον πυρήνα της βρίσκεται η νέα μας μονάδα επεξεργασίας Metis AI (AIPU), η οποία καθιερώνει νέα πρότυπα τιμής / απόδοσης και απόδοσης / Watt.
Μάλιστα ήδη από τις πρώτες ημέρες «κυκλοφορίας» του Metis, πάνω από 350 πελάτες εξέφρασαν ενδιαφέρον, σχεδόν 100 ζήτησαν δείγμα για δοκιμή και πάνω από 50 εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα Πρώιμης Πρόσβασης (EAP) της εταιρείας.
Η Axelera AI έχει πλέον γραφεία στο Βέλγιο, την Ελβετία, την Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και την έδρα της στο Κέντρο Καινοτομίας AI της Πανεπιστημιούπολης Υψηλής Τεχνολογίας στο Αϊντχόβεν, ενώ απασχολεί περισσότερα από 120 άτομα σε 14 διαφορετικές χώρες.
Μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια, η Axelera έχει επιτύχει τα ορόσημά της, ενώ ο στόχος της αμερικανικής αγοράς φαίνεται να επιτυγχάνεται μέσα στο επόμενο διάστημα.
Ποιος είναι ο Ευάγγελος Ελευθερίου
Ο Έλληνας CTO της Axelera επιβλέπει την ανάπτυξη και τη διάδοση της τεχνολογίας για εξωτερικούς πελάτες, προμηθευτές και άλλους πελάτες για να βοηθήσει στη βελτίωση και την αύξηση των δραστηριοτήτων της εταιρείας.
Πριν από τον σημερινό του ρόλο, εργαζόταν στην IBM Research – Zurich, όπου κατείχε διάφορες διοικητικές θέσεις για περισσότερα από 35 χρόνια.
Το 2002, ο κ. Ελευθερίου έγινε μέλος του IEEE και αργότερα, το 2003, βραβεύτηκε με το IEEE ComS Leonard G. Abraham Prize Paper Award, ενώ είναι κάτοχος και του Βραβείου Τεχνολογίας του ιδρύματος Eduard Rhein το 2005. Το ίδιο έτος διορίστηκε Μέλος της IBM και εισήχθη στην Ακαδημία Τεχνολογίας της IBM.
Το 2016, έλαβε επίτιμη θέση καθηγητή από το Πανεπιστήμιο Πατρών στην Ελλάδα ενώ το 2018, εισήχθη στην Εθνική Ακαδημία Μηχανικής των ΗΠΑ ως Ξένο Μέλος.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.