18 Δεκ 2024
READING

Οι οργανωτικές αλλαγές απαιτούν ενσυναίσθηση

4 MIN READ

Οι οργανωτικές αλλαγές απαιτούν ενσυναίσθηση

Οι οργανωτικές αλλαγές απαιτούν ενσυναίσθηση

Το υψηλό ποσοστό απολύσεων που σημειώθηκε παγκόσμια το 2023 έχει επηρεάσει το ηθικό των εργαζομένων. Η απουσία κάθε τι θετικού -συναισθημάτων και κουλτούρας- στο χώρο εργασίας, έχει προκαλέσει επιπτώσεις στη δέσμευση, την ικανοποίηση και τη δημιουργικότητα τους. Ερευνητές και επιστήμονες προειδοποιούν τα στελέχη των επιχειρήσεων: χρειάζεται να αναλάβουν δράση και να τονώσουν το ηθικό των εργαζομένων τους για να μπορέσουν να εξελιχθούν και να αναπτυχθούν.

Ακόμα όμως και αν η επικοινωνία του leadership team με τους εργαζόμενους είναι συχνή, παρατηρείται το φαινόμενο άλλα να θέλουν να ακούσουν οι εργαζόμενοι και άλλα να πιστεύουν οι επικεφαλής ότι πρέπει να τους πουν. Η έκθεση της Axios, State of Essential Workplace Communications 2023, διαπίστωσε ότι πολλοί από εκείνους που ηγούνται των επιχειρήσεων βρίσκουν δύσκολο να βρουν και να αποφασίσουν τί πρέπει να πουν στους εργαζόμενους.

Οι εργαζόμενοι από την άλλη πλευρά, θέλουν να ακούν για τις προοπτικές και το μέλλον και να βλέπουν τους επικεφαλής τους να διακρίνονται από συνέπεια μεταξύ λόγου και πράξεων. Η πανδημία με τις εξ΄αποστάσεως συναντήσεις άλλωστε έθεσε την προσοχή στον τρόπο που επικοινωνούν οι team leaders με τις ομάδες τους, αναδεικνύοντας τα συχνότερα λάθη που κάνουν και οδηγούν στη μείωση του ηθικού, της αφοσίωσης και της παραγωγικότητας.

Μια οργανωτική αλλαγή έχει συναισθηματικό αντίκτυπο

Σημαντικές οργανωτικές αλλαγές -μια συγχώνευση, εκποίηση, αναδιοργάνωση ή απολύσεις- προκαλούν ένα αίσθημα απώλειας και επισφάλειας στους εργαζόμενους. Οι επιχειρήσεις δεν γίνεται να παραβλέψουν αυτό το γεγονός και να ξεκινήσουν το αφήγημά τους με ενθουσιασμό για το μέλλον -χρειάζεται να αναγνωρίσουν τα συναισθήματα των εργαζομένων. Η  ενσυναίσθηση και η κατανόηση ενθαρρύνουν τη σύνδεση και βοηθούν το χτίσιμο εμπιστοσύνης.  Οι αλλαγές προκαλούν άγχος και αβεβαιότητα σε όλους τους ανθρώπους -ακόμα περισσότερο σε εκείνους που ηγούνται των αλλαγών- κι αυτό δεν είναι ανάγκη να μένει κρυφό από τους εργαζόμενους. Το να επικοινωνήσουν ότι και εκείνοι βιώνουν άγχος κάνει το μοίρασμα πιο εύκολο, δείχνει ειλικρίνεια και κατανόηση. Κάτι που χρειάζεται να προηγηθεί του ενθουσιασμού.

Αν σκεφτούμε μια εταιρεία που υφίσταται μια σημαντική αναδιάρθρωση με αλλαγές στη δομή και το οργανόγραμμά της, μπορούμε αμέσως να φανταστούμε τους εργαζόμενους ανήσυχους και όχι ενθουσιασμένους. Ενδεχομένως να χρειαστούν συναντήσεις για να ακουστούν οι ανησυχίες, να κατανοηθούν οι προκλήσεις και να τεθούν οι βάσεις ώστε να έρθει με τη σειρά της η αισιοδοξία.

Αναγνώριση των προκλήσεων και εκτίμηση στην ομάδα

Τα σημεία καμπής, οι προκλήσεις, όλες εκείνες οι ιδιαίτερες συνθήκες που έχει να αντιμετωπίσει η ομάδα χρειάζεται να αναγνωρίζονται και να εκτιμώνται. Το ίδιο και τα εμπόδια που συνάντησαν ή πρόκειται να συναντήσουν στη διαδρομή προς την ολοκλήρωση ενός έργου.

“Συνειδητοποιούμε ότι συναντήσατε πολλά εμπόδια κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ωστόσο βρήκατε τρόπους για να παραμείνετε σε επαφή με τους πελάτες” ή “H ανθεκτικότητα της ομάδας έδειξε την ωριμότητά της” και άλλες πολλές εκφράσεις εκτίμησης και ευγνωμοσύνης ακούστηκαν μεταπανδημικά από επικεφαλής τμημάτων και C-suites, απευθυνόμενοι στους εργαζόμενους που αναζητούν και εκτιμούν με τη σειρά τους αναγνώριση και επιβράβευση.

Αντιμετωπίστε την ανησυχία με διαφάνεια

Η διαφάνεια αποτελεί πάντα ένα αποτελεσματικό εργαλείο, ακόμη και για τις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες. Εξηγώντας στους εργαζόμενους τη διαδικασία λήψης αποφάσεων, τη στρατηγική και τα βήματα που θα ακολουθήσουν για την αντιμετώπιση των προκλήσεων, οι εταιρείες καθησυχάζουν τις ανησυχίες, προετοιμάζουν για τα επόμενα στάδια και χτίζουν εμπιστοσύνη.

Η διαφάνεια είναι απαραίτητη επίσης και για τη λογοδοσία, μια λέξη που ακούγεται απειλητικά, σαν τιμωρία και ανεπιθύμητη συνέπεια. Για την αποφυγή παρερμηνειών και παρεξηγήσεων, οι επιχειρήσεις πρέπει πρώτα να επενδύουν χρόνο και προσπάθεια για να επικοινωνήσουν το όραμα και τους στόχους τους και αφού κατακτήσουν αυτό το στάδιο -όπου ο καθένας έχει κατανοήσει το ρόλο και την ευθύνη του απέναντι στην ομάδα- τότε να μιλήσουν για λογοδοσία.

Η καινοτομία και γενικότερα η υψηλή απόδοση στις ομάδες, έχει αποδειχθεί ότι συμβαίνει συχνότερα σε ομάδες με υψηλή ψυχολογική ασφάλεια. Επιπλέον, η διαφάνεια επιτρέπει στους ανθρώπους να αισθάνονται υπεύθυνοι απέναντι στις ομάδες τους ως προς αυτό που τους έχει ανατεθεί να κάνουν.

Η ιστορία και η εμπειρία έχει δείξει ότι τα λόγια και οι πράξεις εκείνων που ηγούνται έχουν τη δύναμη να εξυψώσουν ή να μειώσουν το καινοτόμο πνεύμα των εργαζομένων. Έχουμε δει ηγέτες να επικοινωνούν αυθεντικά, ισορροπημένα και αποτελεσματικά με τρόπο που όχι μόνο χτίζει ισχυρές σχέσεις ικανές να ξεπεράσουν τα εμπόδια που θα συναντήσουν, αλλά  ενισχύει το ηθικό των εργαζομένων, προωθεί την καινοτομία και διαλύει τον φόβο και την ανασφάλεια που εμποδίζουν τη δέσμευση.  

 

Photo: Unsplash

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.