Ένας τομέας ο οποίος απασχολεί ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό τον όμιλο ΔΕΗ είναι αυτός των τηλεπικοινωνιών. Ήδη μέσω του ΔΕΗ FiberGrid που αποτελεί το φιλόδοξο σχέδιο του ομίλου ΔΕΗ για τη δημιουργία ενός νέου παρόχου, που θα διαθέτει υψηλής ποιότητας και ταχύτητας υπηρεσίες Fiber-To-The-Home (FTTH), αποκλειστικά σε πελάτες χονδρικής εμπορίας στην Ελλάδα, το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση έχει ξεκινήσει.
Με τη συνολική επένδυση του έργου να εκτιμάται στα 900 εκατομμύρια ευρώ, στόχος της ΔΕΗ είναι η κάλυψη 3 εκατομμυρίων νοικοκυριών σε όλη τη χώρα εντός της επόμενης πενταετίας και η εξασφάλιση υπερυψηλής ευρυζωνικότητας.
Στο πλαίσιο των Capital Markets Day 2024 στο Λονδίνο και σε σχετική παρουσίαση η διοίκηση της εταιρίας σημειώνει πως στόχος είναι να γίνει κορυφαίος πάροχος χονδρικής υποδομών δικτύων οπτικών ινών (FTTH). Ως ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της θυγατρικής της, Fibergrid, προβάλλει την ανάπτυξη χαμηλού κόστους δικτύου που θα φτάνει μέχρι τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, μέσω της υφιστάμενης υποδομής της ΔΕΗ. Βάσει της ίδιας παρουσίασης μέχρι το 2030 εκτιμά ότι θα έχει 1 εκατ. συνδρομητές FTTH, έσοδα 120 εκατ. ευρώ και EBITDA (κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων) 100 εκατ. ευρώ. Οι επενδύσεις της στο τηλεπικοινωνιακό δίκτυο την περίοδο 2024 – 2026 θα είναι ύψους 680 εκατ. ευρώ.
Το ενδεχόμενο επένδυσης στην παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών
Ωστόσο οι στόχοι του ομίλου και ταυτόχρονα μεγαλύτερου ενεργειακού παρόχου στην Ελλάδα δεν φαίνεται να σταματούν εκεί. Στην αγορά ακούγεται αρκετά έντονα ότι η εταιρεία επιδιώκει να εισέλθει και σε υπηρεσίες λιανικής, χωρίς να αποκλείεται από το πλάνο η συμφωνία με κάποιον από τους υφιστάμενους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους. Η συγκεκριμένη φημολογία έχει λογική εάν κανείς αναλογιστεί ότι ο όμιλος ΔΕΗ διατηρεί μία πολύ μεγάλη βάση δεδομένων από χρήστες των ενεργειακών της υπηρεσιών. Την οποία μπορεί κάλλιστα να αξιοποιήσει και για την πώληση νέων υπηρεσιών. Ταυτόχρονα όμως επιδίωξη της διοίκησης φέρεται να είναι η ενίσχυση των προϊόντων που διαθέτει προς την αγορά, όπου χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση της Κωτσόβολος. Το δίκτυο της Κωτσόβολος μπορεί ιδανικά να λειτουργήσει ως κανάλι διάθεσης των υπηρεσιών της ΔΕΗ, είτε αυτές σχετίζονται με τον τομέα της ενέργειας, είτε σχετίζονται με τον τομέα των τηλεπικοινωνιών στην επόμενη μέρα του επιχειρηματικού της σχεδιασμού.
Στο συγκεκριμένο πεδίο ωστόσο η επιχείρηση συνεχίζει να διατηρεί πολύ χαμηλά τους τόνους, ενώ την ίδια στιγμή διαρρέουν πληροφορίες που θέλουν να συζητά με τηλεπικοινωνιακούς παρόχους της χώρας το ενδεχόμενο μίας μελλοντικής εξαγοράς. Κάτι ωστόσο που δεν επιβεβαιώνεται επισήμως προς το παρόν από την ίδια την εταιρεία έως και αυτή την ώρα. Θυμίζουμε ότι δημοσιεύματα που σχετίζονταν με το ενδεχόμενο εξαγοράς της Vodafone στην Ελλάδα, διέψευσε στο τέλος του 2023 η ίδια η ΔΕΗ με σχετική ανακοίνωσή της. Ωστόσο φαίνεται πως η συγκεκριμένη διάψευση δεν ήταν ικανή να καταλαγιάσει τον θόρυβο που έχει δημιουργηθεί γύρω από την διαφαινόμενη πρόθεση του ομίλου να κάνει ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.
Στο επίκεντρο της λιανικής η πελατοκεντρική φιλοσοφία
Ευρύτερα πάντως, στρατηγική στον τομέα της λιανικής για τη ΔΕΗ αποτελεί η ενίσχυση της πελατοκεντρικής προσέγγισης με μια ολιστική φιλοσοφία που θα περιλαμβάνει ηλεκτρισμό και φυσικό αέριο, φωτοβολταϊκά και μπαταρίες, αντλίες θερμότητας, ηλεκτροκινητικότητα, έξυπνα σπίτια, υπηρεσίες ενεργειακού συμβούλου, συντήρηση και επισκευή, οικιακές υπηρεσίες, υπηρεσίες delivery, πληρωμές, ασφάλειες και τηλεπικοινωνίες.
Σημειώνεται πάντως ότι ο όμιλος για την τριετία 2024-2026 έχει προγραμματίσει συνολικές επενδύσεις ύψους 9 δισεκατομμυρίων ευρώ, οι οποίες σύμφωνα με τα όσα ανέφερε πρόσφατα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, «θα δημιουργήσουν αξία για τον όμιλο και υπεραξία για τους πελάτες, τους μετόχους, τους εργαζομένους και το περιβάλλον, σε όλες τις χώρες που δραστηριοποιούμαστε».
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.