28 Απρ 2024
READING

Παναγιώτης Τσινάβος: Ποιος είναι ο αρχηγός του «Γαλακτικού Χωριού» της Κρι Κρι

4 MIN READ

Παναγιώτης Τσινάβος: Ποιος είναι ο αρχηγός του «Γαλακτικού Χωριού» της Κρι Κρι

Παναγιώτης Τσινάβος: Ποιος είναι ο αρχηγός του «Γαλακτικού Χωριού» της Κρι Κρι

Με ακαδημαϊκό υπόβαθρο τις σπουδές του ως χημικός στο Αριστοτέλειο, ο Παναγιώτης Τσινάβος, επιχειρηματίας και διευθύνων σύμβουλος της γαλακτοβιομηχανίας Κρι Κρι με έδρα τις Σέρρες, δεν ακολούθησε ποτέ αυτό που σπούδασε τουλάχιστον ως χημικός.

Αποφάσισε όμως στη συνέχεια να κάνει το μεταπτυχιακό του στον τομέα της γαλακτοκομίας στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου και να ακολουθήσει έναν διαφορετικό δρόμο. Από νεαρή ηλικία, το 1983, ανέλαβε τη σκυτάλη από τον πατέρα του, Γιώργο, ο οποίος το 1954 άνοιξε ένα μικρό ζαχαροπλαστείο στις Σέρρες, το οποίο παρήγαγε και διέθετε παγωτά και είδη ζαχαροπλαστικής στην πόλη. Ήταν η εποχή που οι πρώτες διανομές παγωτού γίνονταν με πλανόδιους πωλητές και ειδικά χειροκίνητα καροτσάκια που είχαν ως ψυκτικό μέσο τον πάγο και το αλάτι.

Στα πρώτα του βήματα πέρασε από διαφορετικά πόστα στην εταιρεία, ενώ το 1987 ανέλαβε καθήκοντα εμπορικού διευθυντή. Θα μπορούσε κανείς να πει σήμερα ότι ο Παναγιώτης Τσινάβος είναι ο αρχηγός του «Γαλακτικού Χωριού», όπως ονόμασε η εταιρεία σε μία ενέργεια μάρκετινγκ την ευρύτερη περιοχή της Κοιλάδας του Στρυμόνα, από την οποία συλλέγει το γάλα για το γιαούρτι της, ο οποίος κατάφερε με το «Μαγικό του Φίλτρο» να δώσει ώθηση στην εταιρεία και σημαντική ανάπτυξη μέσα στα χρόνια. 

Σημειώνεται ότι η δραστηριότητα του πατέρα του Παναγιώτη Τσινάβου δεν ήταν εύκολα αναγνωρίσιμη, αφού είχε να αντιμετωπίσει τα παγωτά με την επωνυμία Μπιλ-Μπολ, καθώς και τα ανταγωνιστικά τους Τρικ-Τρακ. Προκειμένου να προωθήσει το Κασσάτο, ένα παγωτό, βασισμένο στο πρόβειο γάλα με πολύ πλούσια γεύση, έδωσε το όνομα «Κρι Κρι». Μάλιστα ο αστικός μύθος θέλει τον επιχειρηματία να αντλεί έμπνευση βλέποντας στις εφημερίδες τη φωτογραφία του Κρητικού προέδρου της κοινότητας Επανοχωρίου που δώρισε στον πρόεδρο Χάρι Τρούμαν έναν μικρό κρητικό αίγαγρο, το γνωστό σε όλους Κρι Κρι.

Ανάπτυξη και καινοτομία παρά τις δυσκολίες

Τη δεκαετία του ’60, τοποθετήθηκαν τα πρώτα ηλεκτρικά ψυγεία με παγωτά στην αγορά των Σερρών, ενώ οι εγκαταστάσεις της μικρής έως τότε τοπικής εταιρείας μεταφέρθηκαν σε νέους ιδιόκτητους χώρους, αποκτώντας την πρώτη αυτόματη γραμμή παραγωγής παγωτού και σηματοδοτώντας έτσι την αρχή μιας νέας εποχής, καθώς μέχρι τότε η παραγωγή γινόταν με το χέρι. Το 1963, σε ηλικία μόλις 33 ετών, απεβίωσε ο ιδρυτής της Κρι Κρι και τη διαχείριση ανέλαβαν η σύζυγός του Αναστασία και ο αδερφός του Σπύρος Τσινάβος, οι οποίοι συνέχισαν με επιτυχία το έργο του με τη φήμη της Κρι Κρι να βγαίνει πλέον και εκτός των ορίων των Σερρών.

Καθοριστική ωστόσο ήταν η συμβολή του Παναγιώτη Τσινάβου στην ανάπτυξη του δικτύου πωλήσεων της εταιρίας στην αγορά της Ελλάδας και την βαλκανική αγορά τα χρόνια που ακολούθησαν. Το 1992 παρακολούθησε διετές μεταπτυχιακό πρόγραμμα διοίκησης επιχειρήσεων. Το 1994 ανέλαβε καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας, ενώ από το 2003 έως σήμερα είναι και ο πρόεδρος του διοικητικού της συμβουλίου.

Ο ρόλος του Παναγιώτη Τσινάβου στην ανάπτυξη της επιχείρησης ήταν τέτοιος, που κατάφερε να την αναπτύξει με ταχύτατους ρυθμούς, δημιουργώντας μία άκρως αποδοτική γαλακτοβιομηχανία, που κερδίζει διαρκώς πόντους στο εξωτερικό στον τομέα του γιαουρτιού και μεγαλώνει ταυτόχρονα στο παγωτό, που αποτελεί τον δεύτερο κύριο πυλώνα της δραστηριότητας της Κρι Κρι.

To 2023 η εταιρεία πραγματοποιήσε άλμα στις πωλήσεις της, ξεπερνώντας τα 200 εκατομμύρια ευρώ από τα 171,8 εκατομμύρια ευρώ που ήταν ο τζίρος της το 2022. Αυτή ήταν και η πρώτη φορά στην ιστορία της εταιρείας που έπιασε ένα τέτοιο νούμερο σε τζίρο. Σημαντικός παράγοντας ανάπτυξης για την εταιρεία τα επόμενα χρόνια είναι οι εξαγωγές, όπου διατηρεί ποσοστό 47% και το αναπτύσσει με κύριες χώρες προορισμού των προϊόντων της την Ιταλία που καταλαμβάνει το 36%, την Μεγάλη Βρετανία που έχει το 35%, την Ιρλανδία με το 3,5%, τη Σουηδία με 3,2% και τις λοιπές χώρες με 22,3% συμμετοχή στις συνολικές της εξαγωγές. Η αξία των εξαγωγών της εταιρείας το 2022 ήταν 81 εκατομμύρια ευρώ επί του συνολικού της κύκλου εργασιών.

Καινοτόμα προϊόντα και ειδικές κατηγορίες διατροφικών αναγκών στο προσκήνιο

Άσο στο μανίκι της αποτελούν τα προϊόντα γιαουρτιού με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, τα προϊόντα γιαουρτιού για μεγαλύτερες ηλικίες αλλά και τα προϊόντα ελεύθερα λακτόζης. Η γαλακτοβιομηχανία έχει επενδύσει τα τελευταία χρόνια στα γιαούρτια που καλύπτουν ειδικές διατροφικές ανάγκες και καταφέρνει όλο και περισσότερο να εξαργυρώνει το νόμισμα αυτής της καινοτομίας της με την επιτυχία που βλέπει να έχουν οι συγκεκριμένες σειρές προϊόντων.

Την ίδια ώρα αποτελεί ισχυρό παίκτη με ηγετική θέση στα παιδικά γιαούρτια αλλά και στα βρεφικά, έχοντας χτίσει ακόμα περισσότερο την παρουσία της εκεί το τελευταίο διάστημα.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.