Τα βίντεο του TikTok με το #millionaire έχουν προβληθεί 69 εκατομμύρια φορές τον τελευταίο μήνα, ενώ αυτά με το #wealth και το #financialfreedom, 55 και 20 εκατομμύρια φορές αντίστοιχα. Υπάρχει μόνο ένα πρόβλημα: το 63% των βίντεο που σχετίζονται με την αύξηση του εισοδήματος, τις μετοχές και την οικονομική ευημερία στο TikTok είναι παραπλανητικά. Ακόμη χειρότερα, το 95% δεν περιέχει καμία δήλωση αποποίησης ευθύνης σχετικά με τους επενδυτικούς κινδύνους.
Σε μια σειρά βίντεο που έγιναν viral αυτόν τον μήνα, η P.Μ, χρήστης του TikTok, καυχήθηκε ότι εξασφάλισε 150.000$ σε μετρητά για να τα επενδύσει σε μονάδα Airbnb. Το σχέδιο, όπως εξήγησε, ήταν να ξεπληρώσει το χρέος της από τα έσοδα των ακινήτων. Σε ένα άλλο βίντεο, έδινε συμβουλές για το πώς να αυξήσει κανείς τα όρια των πιστωτικών καρτών δημιουργώντας κυκλικές συναλλαγές μεταξύ δικών της λογαριασμών, πράγμα που στην πραγματικότητα είναι παράνομο σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ.
Οικονομικοί αναλυτές και εμπειρογνώμονες κρούουν το καμπανάκι κινδύνου, δηλώνοντας ότι οι συμβουλές δεν είναι ορθές οικονομικά.
Δεν υπάρχει κανείς να κατηγορήσετε!
Αν οι άνθρωποι ακολουθήσουν τις συγκεκριμένες οικονομικές συμβουλές, χρειάζεται να αναλάβουν και την ευθύνη καθώς δεν υπάρχει κανείς για να κατηγορήσουν αν τα πράγματα δεν πάνε καλά. Το YouTube και το TikTok δεν είναι πραγματικά πρόσωπα. Η απροθυμία βέβαια πολλών να αποκαλύψουν τις οικονομικά τους στοιχεία, ή προβλήματα, παίζει μεγάλο ρόλο στη δημοτικότητα των βίντεο οικονομικών συμβουλών, καθώς εκεί νομίζουν ότι μπορούν να βρουν χρήσιμες πληροφορίες χωρίς να νιώθουν ότι αποκαλύπτουν τα προσωπικά τους στοιχεία.
Μέρος του προβλήματος φαίνεται να είναι και το γεγονός ότι οι φορολογικές και οικονομοτεχνικές συμβουλές είναι πολύ περίπλοκες για να χωρέσουν σε βίντεο 60 δευτερολέπτων. Το ίδιο και όλοι εκείνοι που προσφέρουν συμβουλές χωρίς καμία επάρκεια και εξειδίκευση και παρουσιάζονται ως ισότιμοι με οικονομολόγους. Κάποιοι δεν διστάζουν να δώσουν συμβουλές που μπορεί να οδηγήσουν τους ανθρώπους στη φυλακή, γεγονός που αναδεικνύει ένα τεράστιο πρόβλημα αν σκεφτεί κανείς ότι το 75% των νέων ανατρέχουν στο TikTok και το YouTube για οικονομική εκπαίδευση.
Η εφαρμογή αυστηρών διαδικασιών ελέγχου χρειάζεται να γίνει πιο αυστηρή από ποτέ επιμένουν οι ειδικοί, με το TikTok να επισημαίνει ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των βίντεο που παραβιάζουν τις οδηγίες για απάτη αφαιρούνται από την πλατφόρμα.
Ένα από τα ζητήματα που κάνει τις συμβουλές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τόσο επικίνδυνες, είναι ότι οι πλατφόρμες έχουν σχεδιαστεί για να προκαλούν συναισθήματα και άμεσες αντιδράσεις, το αντίθετο δηλαδή από αυτά που χρειαζόμαστε όταν πρόκειται να πάρουμε μια οικονομική απόφαση. Με απλά λόγια, μείνετε μακριά από τις οικονομικές συμβουλές του TikTok. Η καλύτερη στρατηγική για αυτές τις περιπτώσεις είναι το “σπεύδε βραδέως” – και σε καμία περίπτωση το “γοργόν και χάριν έχει”.
Photo: Unsplash
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.