26 Απρ 2024
READING

efood: Το νέο δάνειο στην Delivery Hero και τα αποτελέσματα-ρεκόρ

5 MIN READ

efood: Το νέο δάνειο στην Delivery Hero και τα αποτελέσματα-ρεκόρ

efood: Το νέο δάνειο στην Delivery Hero και τα αποτελέσματα-ρεκόρ

Εξαιρετικές είναι οι επιδόσεις που επιτυγχάνει η Online Delivery, η ψηφιακή πλατφόρμα που βρίσκεται «πίσω» την λειτουργία του e-food.

Επιδόσεις που σίγουρα δύσκολα μπορούσαν να φανταστούν ακόμα και τα αδέρφια Κυρκίνη, Παμίνος και Κωνσταντίνος, όταν μαζί με άλλους τρεις επιχειρηματίες, μεταξύ των οποίων και ο Απόστολος Αποστολάκης (e-shop,VentureFriends), προχωρούσαν στην δημιουργία τoυ, το 2012.

Παρά την οικονομική κρίση που μάστιζε την χώρα, οι ίδιοι κατάφεραν να δημιουργήσουν, επί της ουσίας, μία νέα αγορά, και να απολαύσουν τους καρπούς της επιτυχίας τους. Κάπως έτσι, το 2015, το e-food εντάχθηκε στην οικογένεια της γερμανικής Delivery Hero, με ένα αντίτιμο το οποίο φημολογείται ότι έφτασε τα 10 εκατ. ευρώ. Ποσό το οποίο με τα σημερινά δεδομένα μπορεί να μην εντυπωσιάζει, τότε όμως ήταν περίπου 5 φορές ο τζίρος της εταιρείας.

Παρουσία σε περισσότερες από 100 πόλεις

Στο σήμερα, το e-Food έχει καταφέρει να ανταποκριθεί με μεγάλη επιτυχία στις προκλήσεις των εποχών και πλέον διαθέτει παρουσία σε 100 πόλεις σε όλη την Ελλάδα, μέσω των συνεργαζόμενων καταστημάτων που ξεπερνούν τις 21.000. Μάλιστα, το 2022 σημειώθηκε σημαντική αύξηση, ύψους 62% των τοπικών καταστημάτων (κάβες, μανάβικα, ανθοπωλεία και κρεοπωλεία) τα οποία πλέον ανέρχονται σε 4000. Ακόμα, περισσότερα από 7500 καταστήματα αξιοποιούν την υπηρεσία delivered by efood, αριθμός που σημαίνει ότι υπάρχει αύξηση κατά 18,5% των σημείων που χρησιμοποιούν το own delivery της πλατφόρμας.

Μάλιστα, όλα τα στοιχεία μαρτυρούν ότι το 2023 θα είναι η καλύτερη, οικονομικά, χρονιά στην ιστορία της, καθώς θα ξεπεράσει σε μεγάλο ποσοστό τα κέρδη του 2022. Προς το παρόν έχουν ανακοινωθεί μόνο τα οικονομικά στοιχεία του α’ εξαμήνου της περασμένης χρονιά, εκεί όπου συναντάμε καθαρό κύκλο εργασιών στα 78,06 εκατ. ευρώ, κέρδη προ τόκων και φόρων στα 19,34 εκατ. ευρώ και κέρδη μετά τους φόρους στα 13,87 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, στις 30 Ιουνίου 2023 τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα της εταιρείας έφθαναν τα 32,3 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και το 2022 ήταν μια εξαιρετικά επιτυχημένη χρονιά για την Online Delivery, καθώς στο σύνολο της χρήσης της παρουσίασε καθαρό κύκλο εργασιών 135,61 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 20,21% σε σχέση με τα 112,8 εκατ. ευρώ το 2021. Ακόμη, τα κέρδη προ τόκων και φόρων έφτασαν τα 35,67 εκατ. ευρώ και τα κέρδη μετά τους φόρους ήταν 25,16 εκατ. ευρώ.

Βελτιωμένα αποτελέσματα και για την Delivery Hero

Όπως υπενθυμίσαμε, το efood από το 2015 αποτελεί κομμάτι του ομίλου Deliver Hero. Ο όμιλος είναι εισηγμένος στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, και σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματά του, ο κύκλος εργασιών του αυξήθηκε κατά 26,8% το α’ εξάμηνο του 2023, σε σχέση με το α’ εξάμηνο του 2022, αγγίζοντας τα 4,839 δισ. ευρώ. Σε επίπεδο καθαρών αποτελεσμάτων, οι ζημιές έφτασαν τα 832,3 εκατ. ευρώ, ήταν όμως σημαντικά μειωμένες (κατά 44,4%) σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι.

Όπως έχει ανακοινωθεί, ο όμιλος, για το σύνολο του 2023, υπολογίζει ότι θα έχει προσαρμοσμένο EBITDA περίπου 250 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 624 εκατ. ευρώ το 2022. Σημειώνεται ότι τα ετήσια αποτελέσματα του γερμανικού ομίλου για την περσινή οικονομική χρήση θα ανακοινωθούν στις 14 Φεβρουαρίου 2024.

Δάνεια 28 εκατ. ευρώ σε λίγους μήνες

Η δυναμική της Online Delivery είναι τέτοια που μέσα σε ένα μικρό χρονικό διάστημα, που δεν ξεπερνάει τους 8 μήνες, χορήγησε δύο δάνεια στον μητρικό της όμιλο Delivery Hero SE.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία που έχουν αναρτηθεί στο ΓΕΜΗ, ο όμιλος Delivery Hero, ο οποίος κατέγραψε έσοδα 9,6 δισ. ευρώ το 2022, με την χρηματιστηριακή του αξία να φτάνει στα 6,74 δισ. ευρώ, δανείστηκε τον περσινό Ιούνιο ποσό ύψους 20 εκατ. ευρώ, ενώ τώρα πρόκειται α συναφθεί σύμβαση χορήγησης δανείου ύψους 8 εκατ. ευρώ, μεταξύ των δύο πλευρών.

Και τα δύο δάνεια έχουν χρονική διάρκεια 5 ετών με επιτόκιο euribor τριών μηνών και περιθώριο 5,75%. Το euribor 3 μηνών είναι 3,93%, συνεπώς το επιτόκιο διαμορφώνεται σε 9,68%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή δεν είναι η μοναδική στήριξη της ελληνικής θυγατρικής προς τον όμιλό του, καθώς τα δύο τελευταία χρόνια τού έχει καταβάλλει μερίσματα 42 εκατ. ευρώ (20 εκατ. για το 2021 και 22 εκατ. ευρώ για το 2022). Μάλιστα, σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις του α’ εξαμήνου του 2023 ,και το 2023 το μέρισμα θα φτάσει τα 22 εκατ. ευρώ.

Σημαντική επέκταση στην ελληνική αγορά

Μία ακόμα σημαντική κίνηση για την στρατηγική ανάπτυξη της εταιρείας πραγματοποιήθηκε πριν λίγο καιρό. Συγκεκριμένα, η Delivery Hero SE, μητρική του efood market και του efood, ολοκλήρωσε την 1η Ιουλίου 2022 την εξαγορά των εταιρειών Άλφα Διανομές ΑE, ΙΝΚΑΤ ΑE, delivery.gr IKE και e-table IKE του ομίλου Μούχαλη.

Μέσω αυτής της κίνησης η Delivery Hero και το efood επέκτειναν τις δραστηριότητές τους στον κλάδο λιανικής και χονδρικής πώλησης στην Ελλάδα, ενώ ταυτόχρονα διεύρυναν το χαρτοφυλάκιο υπηρεσιών και λύσεων που προσφέρουν στους πελάτες τους. Η ΙΝΚΑΤ Α.Ε. είχε πολυετή δραστηριότητα στην ελληνική αγορά, διαθέτοντας στελέχη με σημαντική πείρα και ένα εκτενές δίκτυο ιδιόκτητων και συνεργαζόμενων καταστημάτων (περίπτερα, mini markets, ψιλικά, convenience stores) .

Προάγγελος της συμφωνίας ήταν η, από το 2020, συνεργασία των δύο πλευρών για τη διανομή προϊόντων λιανικής από την υπηρεσία efood market. Με την ολοκλήρωση της εξαγοράς, οι επιχειρησιακές διαδικασίες και το στελεχικό δυναμικό των εταιρειών του Ομίλου Μούχαλη ενσωματώθηκαν στο efood, ενισχύοντας τη στρατηγική ανάπτυξη της εταιρείας και την επέκταση της υπηρεσίας διανομής ειδών σούπερ μάρκετ.

Σε κάθε περίπτωση είναι φανερό ότι το efood είναι μία άκρως επιτυχημένη εταιρεία, η οποία γεννήθηκε στην Ελλάδα, σε περίοδο κρίσης, και όχι μόνο κατάφερε να περάσει τα σύνορα αλλά να επεκτείνεται και να πρωταγωνιστεί διαρκώς.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.