14 Νοέ 2024
READING

Τί χρειάζεται ένα πρόγραμμα Corporate Wellness για να πετύχει ;

3 MIN READ

Τί χρειάζεται ένα πρόγραμμα Corporate Wellness για να πετύχει ;

Τί χρειάζεται ένα πρόγραμμα Corporate Wellness για να πετύχει ;

Τα προγράμματα ευεξίας των εργαζομένων έχουν γίνει πολύ δημοφιλή τα τελευταία χρόνια, καθώς οι εταιρείες αναγνωρίζουν τα οφέλη από την προώθηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής για τους υπαλλήλους τους. Ωστόσο, η εφαρμογή ενός επιτυχημένου προγράμματος που ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες και τους κινητοποιεί να αποκτήσουν καλύτερη υγεία, απαιτεί κατ’ αρχάς σαφή κατανόηση του τι σημαίνει ευεξία.

Χρειάζεστε τη δέσμευση των εργαζομένων

Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουν οι εταιρείες όταν σχεδιάζουν προγράμματα ευεξίας είναι ότι δεν εμπλέκουν τους εργαζόμενους τους, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλή δέσμευση και έλλειψη ενδιαφέροντος από τους υπαλλήλους.

Οι εργαζόμενοι χρειάζεται να συμμετέχουν στη δημιουργία λύσεων που αφορούν τους ίδιους. Η δημιουργία προγραμμάτων που οι εργοδότες υποθέτουν ότι θα λειτουργήσουν για όλους τους εργαζόμενους το πιθανότερο είναι να οδηγήσει σε σπατάλη πόρων και κακά αποτελέσματα. Ρωτήστε τους υπαλλήλους -μέσω ερευνών ή ακόμη και σε ατομικές ή ομαδικές συναντήσεις- πώς μπορεί να τους βοηθήσει η επιχείρηση να ζήσουν μια πιο υγιή και ευτυχισμένη ζωή και ποια συγκεκριμένα μέτρα θα βοηθούσαν στην ανακούφιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν- σωματικά, ψυχολογικά, νοητικά και κοινωνικά.

Και τη δέσμευση της Διοίκησης

Χωρίς υποστήριξη από την ανώτερη διοίκηση, τα προγράμματα είναι απίθανο να πετύχουν. Οι εταιρείες πρέπει να έχουν τη δέσμευση της Διοίκησης για να ληφθούν τα προγράμματα σοβαρά υπόψιν από τους εργαζόμενους.

Η Διοίκηση απαιτείται να κάνει περισσότερα από το να ενθαρρύνει απλώς τους υπαλλήλους να συμμετέχουν στο πρόγραμμα – είναι απαραίτητο να αντικατοπτρίζει ξεκάθαρα την κουλτούρα του χώρου εργασίας και το πόσο πολύτιμη είναι η υγεία και η ευεξία των εργαζομένων.

Λύσεις προσαρμοσμένες στις ανάγκες του προσωπικού

Τα προγράμματα ευεξίας θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένα στις συγκεκριμένες ανάγκες των εργαζομένων. Το πρόβλημα με τις γενικές προσεγγίσεις είναι ότι προϋποθέτουν πως οι καθοριστικοί παράγοντες υγείας και ευεξίας είναι οι ίδιοι για όλους. Τα προβλήματα ψυχικής υγείας για μια κοινότητα LGBTQ που αντιμετωπίζει συνεχείς διακρίσεις και έλλειψη συμμετοχής στην εργασία μπορεί να διαφέρουν ωστόσο από τα προβλήματα ψυχικής υγείας ενός υπαλλήλου που εργάζεται από το σπίτι και αγωνίζεται να βρει μια σαφή γραμμή μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

Επομένως, και τα δύο σενάρια απαιτούν διαφορετικές προσεγγίσεις, οι οποίες εξαρτώνται από τα επιμέρους πλαίσια τους. Η υιοθέτηση εξατομικευμένων προσεγγίσεων για την ευεξία έχει όφελος για όλους, καθώς επιλύει τα πραγματικά προβλήματα των εργαζομένων και δημιουργεί έναν πιο παραγωγικό χώρο εργασίας.

Κάντε συγκεκριμένους τους στόχους

Γιατί μια επιχείρηση παρέχει στο προσωπικό της δωρεάν συνδρομή στο γυμναστήριο; Γιατί το εστιατόριο και η καφετέρια της εταιρείας προσφέρει υγιεινές επιλογές διατροφής; Εάν οι στόχοι των πρωτοβουλιών ευεξίας δεν είναι σαφείς, τα προγράμματα δεν γίνονται βιώσιμα. Ένας σαφής στόχος που μπορεί να είναι η μείωση του κινδύνου χρόνιων ασθενειών μεταξύ των εργαζομένων, γεγονός που βελτιώνει την παραγωγικότητα και μειώνει τον χρόνο που αφιερώνεται στην ασθένεια, έχει όφελος και για τις δυο πλευρές. Ο εργαζόμενος έχει καλύτερη υγεία και ο εργοδότης κερδίζει μειώνοντας τις δαπάνες απουσιών και υγειονομικής περίθαλψης.

Χωρίς κίνητρα, οι εργαζόμενοι ενδέχεται να μην παρακινηθούν να συμμετάσχουν σε προγράμματα ευεξίας. Οι εταιρείες θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να προσφέρουν ανταμοιβές για τη συμμετοχή, συμπεριλαμβανομένων δωροκαρτών ή ημερών αδείας επί πληρωμή.

Είναι σημαντικό, επίσης, να γνωρίζουμε πώς λειτουργούν τα κίνητρα για να μην γίνεται κατάχρηση. Τα κίνητρα είναι πιο αποτελεσματικά όταν βασίζονται στο αποτέλεσμα και όχι μόνο στη συμμετοχή. Συνδρομές σε γυμναστήρια, επιβραβεύσεις ή ο,τιδήποτε άλλο, θα πρέπει να συνδέονται με τα αποτελέσματα του πλούτου και της υγείας που επιτυγχάνουν και όχι απλώς με τη συμμετοχή σε ένα πρόγραμμα ευεξίας.

Με πληροφορίες από Corporate Wellbeing Magazine

Photo: Unsplash

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.