26 Απρ 2024
READING

Ποια ήταν η καινοτομία του Macintosh;

3 MIN READ

Ποια ήταν η καινοτομία του Macintosh;

Ποια ήταν η καινοτομία του Macintosh;

Όταν οι άνθρωποι σκέφτονται τεχνολογική καινοτομία, το μυαλό τους πηγαίνει σε κάτι που επιλύει δύσκολα τεχνικά και τεχνολογικά προβλήματα. Κι όμως το Macintosh της Apple που έγινε 40 χρόνων φέτος απέδειξε ότι καινοτομία μπορεί να είναι και άλλα πράγματα. Όπως ο σχεδιασμός ενός προϊόντος που είναι φιλικό για τον χρήστη, αποτελεσματικό και κομψό και αποδίδει σε τόσο μεγάλο βαθμό που να προσφέρει την περιζήτητη “εμπειρία πελάτη”.

Η χρηματιστηριακή αξία της Apple ξεπερνά τα 2,8 τρις δολάρια και η μάρκα της συνδέεται με τον όρο “design” όπως και οι καλύτεροι οίκοι μόδας της Ν. Υόρκης και του Μιλάνου. Η Apple έκανε την τεχνολογία μόδα και το έκανε μέσω της εμπειρίας του πελάτη.

Ξεκίνησε με το Macintosh

Όταν η Apple παρουσίασε τον Macintosh στις 22 Ιανουαρίου 1984, το διαφημιστικό σποτ έμοιαζε περισσότερο με πρεμιέρα ταινίας παρά με διαφήμιση υπολογιστή. Ο Steve Jobs ξέροντας ότι δεν πουλούσε έναν απλό υπολογιστή αλλά ένα προϊόν που οι άνθρωποι θα έκαναν μέρος της ζωής τους, είχε αναθέσει το διαφημιστικό σποτ στον σκηνοθέτη Ridley Scott.

Το πρώτο Macintosh ήθελε να κάνει τον κόσμο να νιώθει άνετα με τους υπολογιστές, όχι σαν εκείνους που είχαν εξειδικευμένες γνώσεις ή τους είχαν για χόμπι, αλλά σαν τους καθημερινούς άνθρωπους. Μπαταρίες, πλακέτες, κυκλώματα όλα ήταν τακτοποιημένα και κρυμμένα σε ένα άψογο σχεδιαστικά κουτί που μπορούσε να ενσωματωθεί σε κάθε χώρο του σπιτιού -και της ζωής.

H εμπειρία πελάτη ήταν η καινοτομία 

Το Macintosh δεν ήταν ο πρώτος προσωπικός υπολογιστής που προοριζόταν για οικιακή, επαγγελματική ή εκπαιδευτική χρήση, ούτε ο πρώτος υπολογιστής που χρησιμοποίησε ποντίκι ή τη μεταφορά της επιφάνειας εργασίας. Δεν υπήρχε κάτι τεχνικό που να έκανε πρώτο το Macintosh. Άρα σε τί καινοτόμησε;

Tο Macintosh συγκέντρωσε πολλές δυνατότητες που μπορούσε να δώσει ένα περιφερειακό αξεσουάρ, όπως ο υπολογιστής. Ένα σύστημα που δεν απευθυνόταν μόνο σε geeks και techno freaks, αλλά σε γονείς, μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενους και επιχειρηματίες.

Το Macintosh έφερε επανάσταση γιατί έδωσε έμφαση στο να απλοποιήσει την εμπειρία του χρήστη.

Την εποχή που οι υπολογιστές είχαν δακτυλογραφημένες εντολές για την είσοδο στο σύστημα και τα ποντίκια πολλαπλά κουμπιά, στο Macintosh οι χρήστες μπορούσαν να κλικάρουν απευθείας σε αρχεία και φακέλους στην επιφάνεια εργασίας για να τα ανοίξουν, χρησιμοποιώντας ποντίκι με ένα κουμπί που εκτελούσε όλες τις λειτουργίες. Απλοποίησε τις τεχνικές αλληλεπίδρασης που απαιτούνται για τη λειτουργία ενός υπολογιστή και βελτίωσε τις ταχύτητες λειτουργίας. Οι σύνθετες εντολές πληκτρολογίου και τα ειδικά πλήκτρα αντικαταστάθηκαν με λειτουργίες point-and-click, αναπτυσσόμενα μενού, συρόμενα παράθυρα και εικονίδια-με δυνατότητα αναίρεσης, αποκοπής, αντιγραφής και επικόλλησης σε όλο το σύστημα.

Το Macintosh ήταν ο πρώτος προσωπικός υπολογιστής που ήταν πραγματικά απλός στη λειτουργία του και προοριζόταν για καθημερινούς χρήστες —στη δουλειά, το σχολείο και το σπίτι. Σπάνια θα δούμε προϊόντα να πετυχαίνουν στην αγορά χάρη στη λειτουργικότητα τους και μόνο. Το αγοραστικό κοινό θέλει μια καλή εμπειρία χρήστη και είναι διατεθειμένη να πληρώσει το αντίτιμο για αυτό. Το Macintosh ξεκίνησε αυτή την τάση και διατηρεί την υψηλή του θέση. Ίσως και να ακούγεται ειρωνικό ότι η τεχνολογία Macintosh που γιορτάστηκε τον Ιανουάριο του 2024, δεν αφορούσε ποτέ πραγματικά την τεχνολογία. Αφορούσε πάντα τους ανθρώπους και αποτελούσε έμπνευση για εκείνους που θέλουν να καινοτομήσουν -και προειδοποίηση για εκείνους που θεωρούν την εμπειρία του πελάτη δευτερεύουσας σημασίας.

Με πληροφορίες από Fast Company

Photo: Unsplash

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.