20 Δεκ 2024
READING

Γιατί οι νέοι αμφισβητούν τον καπιταλισμό;

3 MIN READ

Γιατί οι νέοι αμφισβητούν τον καπιταλισμό;

Γιατί οι νέοι αμφισβητούν τον καπιταλισμό;

Οι νέοι τάσσονται υπέρ της ιδιωτικής ιδιοκτησίας, του κέρδους, του ανταγωνισμού, έχουν δηλαδή προτιμήσεις που προσομοιάζουν στις αρχές του καπιταλισμού. Παρόλα αυτά μόνο το 62% των Gen Z πιστεύει πως είναι το καλύτερο οικονομικό σύστημα, έναντι του 74% των Baby Boomers, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Κέντρου Μελέτης του Καπιταλισμού των ΗΠΑ.

Ο καπιταλισμός δεν πείθει τους νέους

Το γεγονός ότι οι νέοι δεν εμπιστεύονται αυτό το σύστημα εν μέρει οφείλεται στη δυσαρέσκεια που έχουν για τη δική τους οικονομική κατάσταση. Το άγχος για την αποπληρωμή των δανείων, η αύξηση στις τιμές κατοικίας και ο υποβιβασμός της υγειονομικής περίθαλψης επιδεινώνουν το αίσθημα αδικίας και ανισότητας που νιώθουν, με αποτέλεσμα να κατηγορούν το οικονομικό σύστημα. Επίσης, δεν εμπιστεύονται τους θεσμούς  και αν και τείνουν να έχουν πιο φιλελεύθερες απόψεις, οι αναλυτές προβλέπουν ότι η δυσπιστία τους δύσκολα θα καμφθεί.

Εκπρόσωποι της Gen Z και Millenials πιστεύουν ότι οι ελεύθερες αγορές δεν θα λειτουργήσουν ποτέ υπέρ τους. Καθηγητές του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης εξηγούν ότι για πρώτη φορά στην ιστορία, ένας 30χρονος τα πηγαίνει χειρότερα από ότι οι γονείς του στην αντίστοιχη ηλικία. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο το 24% των ερωτηθέντων κάτω των 40  ετών είχαν θετική άποψη για τον καπιταλισμό.

Εκτός και αν συμμετάσχουν

Οι νέοι εμφανίζονται πιο αρνητικοί σε σχέση με τους μεγαλύτερους, χωρίς ωστόσο να αυτοπροσδιορίζονται ως αντικαπιταλιστές. Το αντίθετο. Οι περισσότεροι θα ήταν ευτυχισμένοι αν αποκτούσαν μερίδιο στα κέρδη των εταιρειών που εργάζονται. Δεν είναι δηλαδή ενάντια στο καπιταλιστικό σύστημα, απλά επιθυμούν να συμμετάσχουν και εκείνοι -σαν εργαζόμενοι ή καταναλωτές.

Επιπλέον, από ότι δείχνουν οι έρευνες, αν και δεν είναι βυθισμένοι σε πολιτικές θεωρίες και ριζοσπαστική λογοτεχνία, είναι πολιτικοποιημένοι και αφήνουν το αποτύπωμά τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το γεγονός ότι η απογοήτευσή τους είναι μεγάλη έχει επιφέρει την άνοδο της ακροδεξιάς, με μεγάλο μέρος των Millenials και Gen Z να στρέφονται προς τα εκεί. Εκείνοι δε που ο πλούτος τους αυξήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, φαντάζουν στα μάτια τους πανίσχυροι και άτρωτοι, τόσο που δεν βλέπουν καμία λογική στο να στηρίξουν ένα σύστημα που τους προσφέρει ελάχιστα οφέλη και μεγάλη ανασφάλεια.

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση τα 2/3 των νέων κάτω των 25 ετών πιστεύουν ότι η γενιά τους θα είναι χειρότερη από εκείνη των γονιών τους. Η απαισιοδοξία αυτή είναι νέα, δεν υπήρχε για κάποιον που γεννήθηκε το 1960 για παράδειγμα -τότε υπήρχε μια αίσθηση αισιοδοξίας ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα.  Οι ευρέως διαδεδομένες αριστερές ή ακροδεξιές προτιμήσεις των νέων είναι ένα σύγχρονο φαινόμενο που προκαλείται από τις οικονομικές συνθήκες. Και το μέλλον του καπιταλισμού φαίνεται ότι θα εξαρτηθεί από τις αντιδράσεις και αντιστάσεις που θα προκαλούν οι κραδασμοί του.

Με πληροφορίες από Fast Company

Photo: Unsplash

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.