28 Απρ 2024
READING

Cash & Carry: Η μεγάλη μάχη και οι προκλήσεις στην αγορά

5 MIN READ

Cash & Carry: Η μεγάλη μάχη και οι προκλήσεις στην αγορά

Cash & Carry: Η μεγάλη μάχη και οι προκλήσεις στην αγορά

Σκληρή είναι η μάχη που παρατηρείται στον τομέα της χονδρικής του οργανωμένου λιανεμπορίου, με τους σημαντικούς παίκτες της αγοράς να παλεύουν προκειμένου να διατηρήσουν ή και να αυξήσουν το μερίδιό τους.

Ένας από τους βασικούς λόγους που η αγορά Cash & Carry βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητες των μεγάλων ομίλων είναι το γεγονός ότι η αξία του μέσου καλαθιού είναι υψηλότερη, ενώ προσφέρονται φυσικά και μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους σε σχέση με τη λιανική. Κι όλα αυτά την ώρα που οι πληθωριστικές πιέσεις είναι ιδιαιτέρως αυξημένες, καθώς δεν έχει βρεθεί ακόμα λύση στην προσπάθεια συγκράτησης των ανατιμήσεων.

Άνοδος μεν, αλλά…
Το 2023 ήταν μία ιδιαίτερη χρονιά για τον κλάδο. Αυτό συνέβη γιατί ναι μεν τα έσοδα στο λεγόμενο κανάλι της οργανωμένης χονδρικής (cash & carry) σημείωσαν άνοδο, αυτή όμως δεν ήταν στα προσδοκόμενα -από τους επιχειρηματίες- επίπεδα. Οι τελευταίοι είχαν στηρίξει πολλά στην εξαιρετική πορεία του τουρισμού, χωρίς όμως τελικά να δικαιωθούν. Το αντίθετο δηλαδή με αυτό που συνέβη στην οργανωμένη λιανική, η οποία βοηθήθηκε σημαντικά από την ανοδική τάση των βραχυχρόνιων μισθώσεων (Airbnb).

Για την χρονιά που ολοκληρώθηκε, οι προβλέψεις θέλουν τα έσοδα της οργανωμένης χονδρικής να κινήθηκαν σε ένα ποσό κοντά στα 1,35 δισ. ευρώ (με ΦΠΑ), ενώ σημειώθηκαν απώλειες σε ένα ποσοστό γύρω στο 1-2% σε όρους όγκου πωλήσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια η συνολική αξία της αγοράς της οργανωμένης χονδρικής χαρακτηρίζεται από σταθερότητα, καθώς κινείται σε ένα μέγεθος μεταξύ 1,1 – 1,3 δισ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, οι μεγάλες αλυσίδες στοχεύουν στην αγορά του Ho.Re.Ca. καθώς την θεωρούν το «κλειδί» που θα τους ανοίξει την «πόρτα» προκειμένου να αυξήσουν το μερίδιο που κατέχουν στην αγορά του cash & carry.

Οι πρωταγωνιστές στην αγορά

Αυτή τη στιγμή στην ελληνική αγορά του Cash & Carry πρωταγωνιστούν 5 μεγάλοι παίκτες και συγκεκριμένα: η Metro Cash & Carry (ΜΕΤΡΟ ΑΕΒΕ) με 50 καταστήματα, η The Mart (Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτη) με 14 καταστήματα, η ΕΝΑ Cash & Carry (AB Βασιλόπουλος) με 14 καταστήματα, η Πέντε (Γαλαξίας) επίσης με 14 καταστήματα και η Μασούτης με 23 καταστήματα cash and carry.

Κάθε μία από αυτές διαθέτει τα δικά της στρατηγικά πλεονεκτήματα, με την «μάχη» να αναμένεται σκληρή.

Τα επόμενα βήματα της Metro Cash & Carry

Ο Όμιλος Metro μπορεί αυτή τη στιγμή να είναι το νούμερο 1 στην αγορά, διαθέτοντας μεγαλύτερο αριθμό καταστημάτων από τους ανταγωνιστές της, αυτό όμως δε σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι επαναπαύεται.

Αντιθέτως, στο επίκεντρο του επιχειρηματικού του σχεδιασμού είναι η εδραίωση και επέκταση της παρουσίας του στη Βόρεια Ελλάδα, ποντάροντας και στις ενισχυμένες υποδομές του στην εφοδιαστική αλυσίδα, ύστερα κι από την λειτουργία του ανακαινισμένου Κέντρου Διανομής Βορείου Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη.

Επιθυμία της Metro για την Βόρεια Ελλάδα δεν είναι μόνο η περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου της λιανικής αλλά και η δημιουργία ενός νέου Metro Cash & Carry στην Δράμα. Σύμφωνα μάλιστα με δηλώσεις του κ. Παντελιάδη, η εταιρεία του πλησιάζει στην επίτευξη συμφωνίας αναφορικά με τον χώρο στον οποίο θα λειτουργήσει το πρώτο κατάστημα χονδρικής στη Δράμα.

Τα επιχειρηματικά πλάνα δεν περιορίζονται εντός των ελληνικών συνόρων, καθώς επιδίωξη αποτελεί και η ακόμα μεγαλύτερη παρουσία στην Κύπρο, μέσω ενός δεύτερου καταστήματος cash & carry. Υπενθυμίζεται ότι το 2022 παρουσιάστηκε η πρωτοποριακή υπηρεσία eshop των Metro Cash & Carry, που σχεδιάστηκε αποκλειστικά για τους επαγγελματίες, παρέχοντας διανομές σε όλη τη χώρα.

Σε κάθε περίπτωση, τα 50 σημεία χονδρικής πώλησης τα οποία διαθέτει σε όλη την επικράτεια ο όμιλος Metro της οικογένειας Παντελιάδη του επιτρέπουν να αποτελεί τον ηγέτη στην ελληνική αγορά των cash and carry.

Το επενδυτικό πλάνο της The Mart

Σημαντική είναι και η παρουσία της Τhe Mart, συμφερόντων Ελληνικών Υπεραγορών Σκλαβενίτη, στον κλάδο, με 14 καταστήματα σε λειτουργία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την 1η Ιουνίου 2023 έχει τεθεί σε λειτουργία το νέο Κέντρο Διανομής της The Mart, το οποίο φιλοξενείται στην Τρίπολη, σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις 3.200 τ.μ., με σκοπό να εξυπηρετήσει τους επαγγελματίες σε Αργολίδα, Αρκαδία, Κορινθία και Λακωνία.

Παράλληλα, στις σκέψεις της γνωστής αλυσίδας βρίσκεται και το ενδεχόμενο ανοίγματος ενός καταστήματος στην Άρτα, ενώ προς αυτήν την κατεύθυνση βοηθά και το γεγονός ότι διαθέτει ιδιόκτητο ακίνητο στην περιοχή.

Υπενθυμίζεται ακόμα ότι από την περσινή χρονιά, σε συνεργασία με τοπική εταιρεία διανομής, η The Mart ξεκίνησε την πλήρη κάλυψη της αγοράς της Πάρου, ενώ ενισχυμένο είναι πλέον και το δίκτυο των πωλητών στις υπόλοιπες Κυκλάδες.

Τέλος, στο στόχαστρό της Τhe Mart βρίσκεται και η αγορά της Πελοποννήσου, και συγκεκριμένα της Καλαμάτας, πόλη που θεωρείται στρατηγικής σημασίας εξαιτίας της παρουσίας του αναβαθμισμένου αεροδρομίου που επιδρά θετικά στην τουριστική κίνηση.

Η εταιρεία διαθέτει ήδη ένα κατάστημα στην Καλαμάτα, το οποίο όμως θεωρείται μικρό, ως εκ τούτου έχει δρομολογηθεί το άνοιγμα και δεύτερου, που θα βρίσκεται στην οδό Αρτέμιδος, στο ύψος της γέφυρας της Λυκούργου.

Το νέο κατάστημα θα ανεγερθεί σε οικόπεδο 7 στρεμμάτων και θα καλύπτει συνολικά περίπου 3.000 τ.μ. μαζί με τις αποθήκες και τους βοηθητικούς χώρους. Στα 1820 τ.μ. θα είναι ο κυρίως χώρος εξυπηρέτησης πελατών, ενώ θα διαθέτει και 100 θέσεις στάθμευσης.

Υπενθυμίζεται ότι η αλυσίδα χονδρικής Τhe Mart διαθέτει σήμερα 14 καταστήματα, καθώς και ηλεκτρονικό κανάλι πωλήσεων. Τα καταστήματα βρίσκονται στον Κηφισό, στην Παλλήνη, στην Αργυρούπολη, δύο στη Θεσσαλονίκη (Καλαμαριά και Διαβατά), στα Χανιά, στη Λάρισα, στον Βόλο, στην Πάτρα, στο Ηράκλειο Κρήτης, στην Ξάνθη, στην Καλαμάτα, στην Τρίπολη και στα Ιωάννινα.

Αναφορικά με τον κύκλο εργασιών της The Mart, αυτός κατάφερε να σημειώσει άνοδο ύψους 18,9% το 2022, φτάνοντας στα 407,14 εκατ. ευρώ, έναντι 342,36 εκατ. ευρώ το 2021, ενώ τα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 10,81 εκατ. ευρώ το 2022 από 6,37 εκατ. ευρώ το 2021.

Το 2024 ο όμιλος Σκλαβενίτη «κλείνει» 10 χρόνια από τότε που πραγματοποίησε την είσοδό του στην κατηγορία του cash & carry μέσω της εξαγοράς της Makro, μέλος τότε του γερμανικού ομίλου Metro Group, σε μία κίνηση που κόστισε πάνω από 60 εκατ. ευρώ. Η αλυσίδα Makro λειτουργούσε στην Ελλάδα από το 1992, ενώ στις αρχές του 2016 η αλυσίδα μετονομάστηκε σε Τhe Mart.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.