Παπουτσάνης: Η συμφωνία-κλειδί με μεγάλη πολυεθνική και οι στόχοι του 2024

Αισιοδοξία ότι το 2023 ολοκληρώθηκε με κερδοφορία, έχοντας λάβει ισχυρή ώθηση από το τελευταίο τρίμηνο του έτους, εκφράζει η Παπουτσάνης ΑΒΕΕ.

Σε ανακοίνωσή της, η εταιρεία ενημερώνει ότι την περασμένη χρονιά ο κύκλος εργασιών της υποχώρησε στα 62,3 εκατ. ευρώ (έναντι 70,7 εκατ. ευρώ το 2022), καταγράφοντας πτώση κατά 12%, με την αξία των εξαγωγών να αντιπροσωπεύει το 55% του συνολικού κύκλου εργασιών.

Παρά τη μείωση του κύκλου εργασιών, η διοίκηση προβλέπει ότι το τελευταίο τρίμηνο του 2023 θα επιτευχθεί η υψηλότερη κερδοφορία του έτους, σε αντίθεση με το τελευταίο τρίμηνο του 2022 που ήταν ζημιογόνο. Η βελτίωση αυτή αποτελεί σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα της διόρθωσης των τιμών υλών και ενέργειας.

Ολοκληρώθηκε το ισχυρό επενδυτικό πλάνο της προηγούμενης τριετίας

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιτυχημένη ολοκλήρωση του ισχυρού επενδυτικού πλάνου της προηγούμενης τριετίας έχει ως αποτέλεσμα να επιτευχθεί σημαντική μείωση του κόστους βιομηχανοποίησης.

Μία εξέλιξη η οποία ξεκάθαρα έχει θετική επίδραση στους δείκτες κερδοφορίας, ενώ ταυτόχρονα ενισχύει τις προοπτικές ανάπτυξης του κύκλου εργασιών μέσω νέων συμφωνιών, καθώς δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ποιοτικά ανώτερα προϊόντα σε ανταγωνιστικές τιμές.

Συμφωνία με μεγάλη πολυεθνική εταιρεία

Στο επίκεντρο της στρατηγικής που ακολουθεί η Παπουτσάνης, βρίσκεται η περαιτέρω ανάπτυξη του κύκλου εργασιών. Για τον σκοπό αυτό η εταιρεία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με πολυεθνικές και άλλες μικρότερες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο σαπώνων και καλλυντικών.

Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, σε τελικό στάδιο υλοποίησης βρίσκεται συμφωνία με μεγάλη πολυεθνική εταιρεία, με την έναρξη της σχετικής παραγωγής να τοποθετείται το Φεβρουάριο του 2024 και την πλήρη υλοποίηση να τοποθετείται χρονικά μέχρι το τρίτο τρίμηνο του έτους. Ενδεικτική της νέας δυναμικής που προσφέρει το συγκεκριμένο deal είναι η πρόβλεψη ότι θα συνεισφέρει επιπλέον πωλήσεις περίπου έξι εκατομμυρίων ευρώ, ενώ υπάρχουν και σημαντικές προοπτικές περαιτέρω επέκτασης.

Οι προβλέψεις για το 2024

Αισιόδοξες είναι οι προβλέψεις για το 2024, καθώς αναμένεται ανάπτυξη του κύκλου εργασιών και περαιτέρω βελτίωση της κερδοφορίας οδηγούμενη και από τις τέσσερις κατηγορίες στις οποίες δραστηριοποιείται η εταιρεία.

Στην Ελλάδα το 2023 ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 28,1 εκατ. ευρώ ενισχυμένος κατά 15%, χάρη στη σημαντική ανάπτυξη της κατηγορίας των επωνύμων προϊόντων και των πωλήσεων στην εγχώρια ξενοδοχειακή αγορά. Αντιθέτως, στο εξωτερικό καταγράφηκε μείωση κατά 26% που προκύπτει κυρίως από τις κατηγορίες παραγωγών για τρίτους λόγω κατάργησης κωδικών από την πλευρά των πολυεθνικών-πελατών, ως συνέπεια της αύξησης του κόστους και ανάλογης συμπίεσης των περιθωρίων κέρδους των συγκεκριμένων κωδικών.

Αναφορικά με την κατηγορία των σαπωνωμαζών η μείωση οφείλεται στην ομαλοποίηση της ζήτησης μετά τις πολύ αυξημένες ανάγκες που παρατηρήθηκαν κατά το έτος 2022, απόρροια των καθυστερήσεων και των αυξημένων μεταφορικών από τρίτες χώρες.

Μενέλαος Τασόπουλος: «Ισχυρός παράγοντας επιτυχίας η στρατηγική μας»

Σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις, ο Μενέλαος Τασόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Παπουτσάνης ΑΒΕΕ, σχολίασε: «Η στρατηγική της εξωστρεφούς ανάπτυξης σε τέσσερις διακριτούς πυλώνες με έμφαση στη δημιουργία και προσφορά καινοτόμων και ποιοτικών προϊόντων που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των καταναλωτών αποτελεί ισχυρό παράγοντα επιτυχίας για την εταιρεία και δημιουργεί θετικές προοπτικές και για τα επόμενα έτη.

Έτσι παρά τη συγκυριακή υστέρηση στις πωλήσεις του έτους σε σύγκριση με πέρυσι για τους λόγους που αναλύθηκαν παραπάνω, το 2023 πετύχαμε θετική εξέλιξη σε τρεις βασικούς στρατηγικούς μας στόχους: τη σημαντική βελτίωση των οικονομικών μας αποτελεσμάτων, τη δυναμική ενίσχυση της συμμετοχής των επώνυμων προϊόντων Παπουτσάνης – καταναλωτικών και ξενοδοχειακών – στις συνολικές πωλήσεις της εταιρείας και φυσικά, τη δημιουργία ισχυρών βάσεων για νέες συνεργασίες με πολυεθνικές αλλά και μικρότερες εταιρείες.

Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την ικανότητα και τη δέσμευση των ανθρώπων μας, μας γεμίζουν με αισιοδοξία για την πορεία μας το 2024»

Σημειώνεται ότι, όσον αφορά τη συνεισφορά των τεσσάρων τομέων δραστηριότητας στον κύκλο εργασιών του 2023, ότι το 27% των συνολικών εσόδων προέρχεται από πωλήσεις επωνύμων προϊόντων της Παπουτσάνης στην Ελλάδα και το εξωτερικό, το 17% από πωλήσεις στην ξενοδοχειακή αγορά, το 40% από παραγωγές προϊόντων για τρίτους και το 16% από βιομηχανικές πωλήσεις ειδικών σαπωνομαζών.