ΔΕΗ: Το εντυπωσιακό Στρατηγικό Σχέδιο και οι επενδύσεις 9 δισ. ευρώ

Σημαντικές επενδύσεις και μεγαλεπήβολους στόχους περιλαμβάνει το νέο Στρατηγικό Σχέδιο της ΔΕΗ, το οποίο παρουσίασε στο Λονδίνο ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Γιώργος Στάσσης.

Σε αυτό, εκτός των άλλων, προβλέπονται επενδύσεις ύψους 9 δισ. ευρώ για την τριετία 2024-2026, με στόχο την ανάδειξη της ΔΕΗ σε ηγετικό παίκτη καθαρής ενέργειας, υποδομών και υπηρεσιών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, μετά την άκρως επιτυχημένη παρουσία του ομίλου στη Ρουμανία, στο επίκεντρο της αναπτυξιακής του στρατηγικής μπαίνουν η Βουλγαρία και η ευρύτερη περιοχή, όπου αποσκοπεί να έχει 1,1GW εγκατεστημένης ισχύος μέχρι το 2030. Με τον τρόπο αυτό θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την αξιοποίηση ενός ενεργειακού διαδρόμου στην ευρύτερη περιοχή με αλληλοσυμπληρούμενο χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων, που θα επιτρέπει την εκμετάλλευση των διαφορετικών μετεωρολογικών συνθηκών στην κάθε περιοχή.

Στόχος ΕΒΙΤDA ύψους 30 δισ. ευρώ μέχρι το 2030

Μεγαλεπήβολοι είναι οι στόχοι της ΔΕΗ και στο κομμάτι της λειτουργικής κερδοφορίας (EBITDA). Έχοντας επιτύχει τον στόχο για1,5 δισ. ευρώ 2 χρόνια νωρίτερα από το προηγούμενο Επιχειρηματικό Σχέδιο, ο όμιλος στοχεύει τα επόμενα χρόνια σε αύξηση κατά 15% σε ετήσια βάση. Κάπως έτσι, το EBITDA του ομίλου αναμένεται να φτάσει τα 2,3 δισ. ευρώ το 2026, επιτυγχάνοντας αύξηση 35% σε σχέση με τα 1,7 δισ. ευρώ που ήταν ο παλαιότερος στόχος για το 2026. Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι για το 2030, ο Όμιλος ΔΕΗ στοχεύει σε EBITDA Euro3 δισ. περίπου.

Διπλασιασμός της εγκατεστημένης ισχύς ΑΠΕ το 2026

Στο επίκεντρο του επενδυτικού σχεδίου βρίσκονται οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας καθώς προβλέπεται ότι το 2026 η εγκατεστημένη ισχύς ΑΠΕ του Ομίλου θα διπλασιαστεί σε σχέση με σήμερα και θα φτάσει τα 8,9GW αποτελώντας το 68% του συνόλου της εγκατεστημένης ισχύος του Ομίλου ΔΕΗ. Η εξέλιξη αυτή εκτός από τις επενδύσεις σε ΑΠΕ συνδέεται και με τη σταδιακή απόσυρση όλων των μονάδων λιγνίτη που θα ολοκληρωθεί το 2026 ενώ παράλληλα θα αποσύρονται και μονάδες πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Η «πράσινη μετάβαση» πρωταγωνιστεί και στα δίκτυα διανομής, καθώς ο Όμιλος στοχεύει να επενδύσει σημαντικά στον εκσυγχρονισμό και την αυτοματοποίηση. Συγκεκριμένα, οι επενδύσεις στα δίκτυα διανομής μεταξύ 2024-2026 θα είναι αυξημένες κατά 16% σε ετήσια βάση, στηρίζοντας την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης.
Αναφορικά με έναν άλλον σημαντικό τομέα, αυτόν της ηλεκτροκίνησης, το ετήσιο EBITDA αναμένεται να φτάσει στα 50 εκατ. ευρώ το 2030 με συνολικές επενδύσεις μέχρι το τέλος της δεκαετίας ύψους 110 εκατ. ευρώ.

Fiber to the Ηοme πανελλαδικά

Όσον αφορά στα δίκτυα οπτικών ινών, η ΔΕΗ έχει αποφασίσει να αναλάβει κι εκεί πρωταγωνιστικό ρόλο, υλοποιώντας πλάνο δημιουργίας δικτύου Fiber to the Home πανελλαδικά, εκμεταλλευόμενη και το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της γρήγορης ανάπτυξης του νέου δικτύου με χαμηλό κόστος, μέσω της χρήσης υφιστάμενων υποδομών. Η ΔΕΗ στοχεύει να έχει 1 εκατ. χρήστες και έσοδα Euro120 εκατ. μέχρι το 2030, μέσω χονδρικής.

Γεώργιος Στάσσης: «Εισερχόμαστε σε μία τριετία επενδύσεων»

Από την πλευρά του, ο πρωτεργάτης της μεγάλης ανάπτυξης του Ομίλου ΔΕΗ, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλός του, Γεώργιος Στάσσης, σχολιάζοντας τον Στρατηγικό Σχεδιασμό, δήλωσε: «Ο νέος Όμιλος ΔΕΗ που οραματιζόμαστε είναι διεθνοποιημένος, αναπτυξιακός, υγιής, πελατοκεντρικός και σύγχρονος για να δημιουργεί βιώσιμη αξία για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη. Η τριετία 2024-2026 θα είναι μία τριετία επενδύσεων, ύψους Euro9 δισ., οι οποίες θα δημιουργήσουν αξία για τον όμιλο και υπεραξία για τους πελάτες, τους μετόχους, τους εργαζομένους και το περιβάλλον, σε όλες τις χώρες που δραστηριοποιούμαστε. Σύμφωνα με το νέο επιχειρηματικό μας σχέδιο, ο Όμιλος ΔΕΗ τοποθετείται στρατηγικά στην πράσινη μετάβαση. Δημιουργούμε τις πράσινες υποδομές και τα εργαλεία ώστε οι πελάτες μας να εκμεταλλευτούν τα οφέλη του πράσινου ενεργειακού μέλλοντος και τις δυνατότητές που δημιουργεί η εποχή του νέου εξηλεκτρισμού. Επιδιώκουμε σταθερά να είμαστε η πρώτη επιλογή των πελατών, όχι από συνήθεια, αλλά επειδή είμαστε η πιο σύγχρονη και πιο φιλική στο περιβάλλον και στους καταναλωτές εταιρεία στην ευρύτερη περιοχή μας. Η κορυφαία εταιρεία καθαρής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη που πρωταγωνιστεί στο πολύ ανταγωνιστικό διεθνές ενεργειακό περιβάλλον. Χτίζουμε πάνω σε όσα καταφέραμε τα τελευταία χρόνια και την αναγέννηση της επιχείρησης. Μεγαλώνουμε με συνέπεια και οικονομική σύνεση για να διασφαλίσουμε ότι ο Όμιλος ΔΕΗ θα επιτελεί αποτελεσματικά τον κρίσιμο ρόλο του σε όλες τις χώρες που έχει παρουσία».

Αξίζει να σημειωθεί ότι προβλέπεται διανομή μερίσματος για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια ξεκινώντας από το 35% επί των καθαρών κερδών που θα αυξάνεται μέχρι το 55%.

Πρώτη η ΔΕΗ στην αγορά προμήθειας - Ακολουθούν η Elpedison, Protergia