26 Απρ 2024
READING

Πώς η Αθηναϊκή Ριβιέρα αλλάζει την ζωή των ποδηλατών στην Ελλάδα

4 MIN READ

Πώς η Αθηναϊκή Ριβιέρα αλλάζει την ζωή των ποδηλατών στην Ελλάδα

Πώς η Αθηναϊκή Ριβιέρα αλλάζει την ζωή των ποδηλατών στην Ελλάδα

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος προκειμένου να ξεκινήσει η φάση υλοποίησης για την κατασκευή του παραλιακού ποδηλατοδρόμου – πεζόδρομου στο τμήμα της ακτογραμμής της Αθηναϊκής Ριβιέρας (δήμος Καλλιθέας – δήμος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης).

Συγκεκριμένα, για τις 15 Φεβρουαρίου 2024 έχει προγραμματιστεί ο διαγωνισμός για την κατασκευή του μεγάλου αυτού έργου, συνολικού προϋπολογισμού 23,7 εκατ. ευρώ.

Το έργο, το οποίο χρηματοδοτείται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, περιλαμβάνει την κατασκευή ενιαίου δικτύου ποδηλατόδρομου και πεζόδρομου, και αφορά στην ενοποίηση της αστικής ακτογραμμής του Νομού Αττικής, που εκτείνεται από τον ανισόπεδο κόμβο Ποσειδώνος – Κηφισού του Δήμου Μοσχάτου έως το Δημαρχείο του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης.

Το συνολικό μήκος του “Αστικού Περιπάτου” είναι 22 χιλιόμετρα, ενώ 9 εξ αυτών θα κατασκευαστούν από την Περιφέρεια Αττικής, τους Δήμους της περιοχής και από ιδιώτες.

Αναλυτικότερα:

α) Το τμήμα από το λιμάνι του Πειραιά έως το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ), μήκους περίπου 4 χλμ., θα υλοποιηθεί ως ξεχωριστό έργο κατασκευής ποδηλατοδρόμου – πεζοδρόμου, από τον Δήμο Πειραιά.

β) Το τμήμα από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ) έως τα Ολυμπιακά Ακίνητα, μήκους περίπου 1,5 χιλιομέτρου, θα υλοποιηθεί ως μέρος του έργου της ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου, με αναθέτουσα αρχή την Περιφέρεια Αττικής.

γ) Το τμήμα που διέρχεται από τη Μαρίνα Αλίμου – συγκεκριμένα 1 χιλιόμετρο ποδηλατοδρόμου – πεζοδρόμου εντάσσεται στις υποχρεώσεις του παραχωρησιούχου της από 2020 Σύμβασης Παραχώρησης μεταξύ και του ΤΑΙΠΕΔ, του Ελληνικού Δημοσίου, της ΕΤΑΔ και του παραχωρησιούχου “ΜΑΡΙΝΑ ΑΛΙΜΟΥ – ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΝΕΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ ΑΛΙΜΟΥ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ”.

δ) Τμήμα του έργου, μήκους 800 μ. διέρχεται εντός των ακινήτων της επένδυσης του Ελληνικού. Στην παρούσα φάση διερευνάται ο τρόπος και ο φορέας υλοποίησης του εν λόγω τμήματος.

ε) Τμήμα που διέρχεται από τον Δήμο Γλυφάδας, μήκους περίπου 2 χλμ., υλοποιείται ως μέρος του ξεχωριστού έργου με τίτλο “Ανάπλαση Παραλιακού Μετώπου Γλυφάδας”, με αναθέτουσα αρχή τον Δήμο Γλυφάδας.

Έργο που διασχίζει έξι δήμους

Ενδεικτικό της σημασίας του έργου, και του αντίκτυπου που θα έχει ο “Αστικός Περίπατος” στην καθημερινότητα των πολιτών είναι το γεγονός ότι διασχίζει έξι Δήμους (Καλλιθέας, Π. Φαλήρου, Αλίμου, Ελληνικού-Αργυρούπολης, Γλυφάδας, Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης). Στόχος είναι η δημιουργία ενός ποιοτικού, λειτουργικού και αισθητικού άξονα που συνδέει και ενοποιεί την εν λόγω παράκτια περιοχή.

Με την ολοκλήρωση της μεγάλης αυτής πρωτοβουλίας αναμένεται να δημιουργηθεί ένας αναβαθμισμένος ελεύθερος δημόσιος χώρος, που αποδίδεται στους πεζούς και τους ποδηλάτες όλου του λεκανοπεδίου. Η παρέμβαση στοχεύει στη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος μέσω της αναβάθμισης της ποιότητας του αστικού χώρου και της προσέλκυσης νέων λειτουργιών οικονομικών δραστηριοτήτων, έχοντας ταυτόχρονα θετικό αντίκτυπο στο φυσικό περιβάλλον των αστικών κέντρων, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και επιτυγχάνοντας σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας που θα συμβάλλει στη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Aυξημένο το ενδιαφέρον στην Ελλάδα

Το συγκεκριμένο έργο μπορεί να χαρακτηριστεί υψηλής σημασίας για την Ελλάδα, ειδικά μετά την «στροφή» που έχει παρουσιαστεί τα τελευταία χρόνια στις συνήθειες των Ελλήνων σχετικά με το ποδήλατο.

Συγκεκριμένα, είναι φανερό ότι στη χώρα μας αυξάνονται συνεχώς οι θερμοί υποστηρικτές του, με τον αριθμό των ποδηλατών να βρίσκεται σε ανοδική τροχιά.

Αυτό μαρτυρά και ο μεγάλος αριθμός συμμετεχόντων σε πρωτοβουλίες όπως το Athens Bike Festival που πραγματοποιήθηκε πριν λίγους μήνες με την υποστήριξη της ΔΕΗ, αλλά και η σημαντική επιτυχία ανάλογων δράσεων σε πολλές περιοχές της χώρας, όπως η Πτολεμαΐδα, το Ηράκλειο και η Καλαμάτα.

Ποδήλατα made in greece

Στη χώρα μας μάλιστα έχει γεννηθεί και η Ιdeal, μία εταιρεία με ιστορία σχεδόν 100 ετών. Στο εργοστάσιο της Μανιατόπουλος Α.Ε. στον Άγιο Βασίλειο Πατρών κατασκευάζονται έως και 200.000 ποδήλατα το χρόνο.

Ακόμα, στην Ελλάδα κατασκευάζονται τα ξύλινα της εταιρείας Coco-Mat.Bike τα οποία έχουν την υπογραφή του Πωλ Ευμορφίδη.

Σε κάθε περίπτωση, θεωρείται σίγουρο ότι ένα εμβληματικό έργο όπως αυτό της Αθηναϊκής Ριβιέρας θα προσφέρει και τις κατάλληλες υποδομές προκειμένου να αναπτυχθεί σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό η ήδη υπάρχουσα αγάπη των Ελλήνων για το ποδήλατο.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.