21 Δεκ 2024
READING

Το κρασί φέρνει συμφωνίες

5 MIN READ

Το κρασί φέρνει συμφωνίες

Το κρασί φέρνει συμφωνίες

Σε ένωση των δυνάμεών τους προχωρούν TEMEΣ ΑΕ και PREMIA Properties ΑΕΕΑΠ προκειμένου να αναπτύξουν περαιτέρω τους αμπελώνες Navarino Vineyards που βρίσκονται στην Costa Navarino, στη Μεσσηνία.

Στόχος της συγκεκριμένης στρατηγικής συμφωνίας είναι η δημιουργία ενός πρότυπου και σύγχρονο οινοποιείου, που θα χαρακτηρίζεται από τον σεβασμό στην οινική παράδοση της περιοχής αλλά και στο περιβάλλον.

Στη συγκεκριμένη επένδυση θα συμμετέχει και η εταιρεία Ελληνικά Οινοποιεία ΑΕ, η οποία αποτελεί μέλος του Ομίλου Sterner Stenhus, βασικού μετόχου της BOUTARI Wineries για την παραγωγή και την εμπορική εκμετάλλευση των παραγόμενων κρασιών. Στο επίκεντρο της συνεργασίας είναι η ανάδειξη των ιστορικών αμπελώνων Navarino Vineyards και της ελληνικής και πελοποννησιακής οινικής ιστορίας, καθώς και η ανάπτυξη και προώθηση του οινικού τουρισμού, προβάλλοντας το αμπέλι και το κρασί, που αποτελούν δύο σημαντικά προϊόντα της περιοχής.

Τι περιλαμβάνει η επένδυση

Όπως ανακοινώθηκε επισήμως, η PREMIA Properties, μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, θα αποκτήσει το 50% της εταιρείας NAVARINO VINEYARDS AE, η οποία μέχρι σήμερα είναι 100% θυγατρική της ΤΕΜΕΣ ΑΕ. Η αξία των αμπελώνων και του νέου οινοποιείου, μετά από την ολοκλήρωση της επένδυσης, αναμένεται να ανέλθει στα 10 εκατ. ευρώ περίπου.

Ακόμα, το πλάνο περιλαμβάνει την ίδρυση μιας νέας εταιρείας με βασικό μέτοχο τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΑ ΑΕ και συμμετοχή της ΤΕΜΕΣ ΑΕ με 25%, η οποία θα ενοικιάσει τους αμπελώνες και τις εγκαταστάσεις του νέου οινοποιείου και θα αναλάβει την παραγωγή και εμπορία υψηλής ποιότητας κρασιών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συναλλαγή τελεί υπό την αίρεση της έγκρισης της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Οι δηλώσεις των πρωταγωνιστών

Σχολιάζοντας τη σημαντική αυτή συμφωνία, ο Αχιλλέας Β. Κωνσταντακόπουλος, πρόεδρος ΔΣ της ΤΕΜΕΣ τόνισε: «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που ενώνουμε τις δυνάμεις μας με την PREMIA Properties και τον Όμιλο Sterner Stenhus, στον τομέα της οινικής παραγωγής. Μέσω των συνεργειών με τα Ελληνικά Οινοποιεία που διαθέτουν σημαντική τεχνογνωσία, θα ενισχύσουμε τη δυναμική των αμπελώνων Navarino Vineyards. Κοινό μας όραμα αποτελεί η καθιέρωση της Μεσσηνίας στον τομέα της οινοποιίας».

Από την πλευρά του, ο Ηλίας Γεωργιάδης, διευθύνων σύμβουλος της STERNER STENHUS, σημείωσε ότι: «Είμαστε ευτυχείς για την συνεργασία μας με την ΤΕΜΕΣ. Μέσω αυτής της σύμπραξης ενισχύεται ο στρατηγικός μας στόχος για παραγωγή ελληνικού κρασιού υψηλής ποιότητας. Παράλληλα θα αναπτυχθεί ο οινοτουρισμός στην Μεσσηνία σε συνεργασία με τις τουριστικές επενδύσεις της ΤΕΜΕΣ οι οποίες έχουν αναβαθμίσει την ευρύτερη περιοχή».

Τέλος, με δηλώσεις του, ο Κώστας Μαρκάζος, διευθύνων σύμβουλος της PREMIA Properties υπογράμμισε ότι: «Μέσω της συνεργασίας μας με την ΤΕΜΕΣ θα κατασκευαστεί ένα πρότυπο οινοποιείο διεθνών προδιαγραφών. Η επένδυση εντάσσεται στο επενδυτικό πλάνο απόκτησης ακινήτων στρατηγικού ενδιαφέροντος όπως τα οινοποιεία και αμπελώνες, τα οποία πληρούν κριτήρια βιωσιμότητας και ενισχύουν το χαρτοφυλάκιο της PREMIA».

Παραγωγική δυναμικότητα άνω των 300 χιλ. φιαλών τον χρόνο

Ενδεικτικό της προσοχής που χαρακτηρίζει την συγκεκριμένη επένδυση είναι το γεγονός ότι το νέο οινοποιείο θα δημιουργηθεί σύμφωνα με παγκόσμια πρότυπα μοντέρνων οινοπαραγωγικών κτημάτων.

Μάλιστα, οι εγκαταστάσεις θα έχουν παραγωγική δυναμικότητα που θα ξεπερνά αρχικά τις 300 χιλ. φιάλες το χρόνο ενισχύοντας τη δυναμική του πελοποννησιακού αμπελώνα, της μεγαλύτερης οινοπαραγωγού περιοχής της Ελλάδας.

Ο χώρος του οινοποιείου πρόκειται να είναι ανοικτός σε επισκέπτες, δίνοντάς τους την ευκαιρία να γνωρίσουν την πλούσια αμπελοοινική ιστορία της περιοχής και των ποιοτικών χαρακτηριστικών της.

Οι νέες δυνάμεις στο ελληνικό κρασί

Την ίδια ώρα, δυναμική είναι η κατάσταση στον χώρο της αγοράς του ελληνικού κρασιού, αφού νέα brands διεκδίκησαν και κατάφεραν να αποκτήσουν σημαντικά μερίδια και τζίρο από τους λεγόμενους παραδοσιακούς «παίκτες».

Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν περιπτώσεις όπως το Κτήμα Γεροβασιλείου, το Κτήμα Άλφα και το Κτήμα Κυρ Γιάννη. Στους νέους πρωταγωνιστές της αγοράς συμπεριλαμβάνεται και το Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη, το οποίο πάντως αντλεί δύναμη και από το τσίπουρο “Ηδωνικό”. Σημαντική είναι και η άνοδος της Οινοποιίας Nico Lazaridi με έδρα τη Δράμα.

Σε κάθε περίπτωση η αγορά χαρακτηρίζεται και από δυσκολίες, αφού ο αριθμός των δραστηριοποιούμενων οινοποιείων στην Ελλάδα υπολογίζεται, με βάση τα στοιχεία της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου, κοντά στα 1.600, όταν ο αντίστοιχος αριθμός το 2004 ήταν περίπου 600 επιχειρήσεις και το 2014 εν μέσω κρίσεις περίπου 1.200. Γίνεται λοιπόν αντιληπτό ότι μιλάμε για μια μικρή αγορά, η οποία μάλιστα βολιδοσκοπείται από πλήθος… μνηστήρων.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον από Βαρδινογιάννη και Σαββίδη

Παρά τα όποια προβλήματα, το ελληνικό κρασί συνεχίζει να… μεθάει ισχυρούς «παίκτες» του ελληνικού επιχειρείν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Νίκος Βαρδινογιάννης, που απέκτησε το 2021 το 35% των μετοχών του Αγροτικού Συνεταιρισμού, ο οποίος δραστηριοποιείται, εκτός από τυροκομικά, και στην παραγωγή κρασιού. Πρωταγωνιστές στην προσπάθεια ανασύστασης του οινοποιείου είναι το ζεύγος οινοποιών Δημήτρης Μανσόλας και Μαρία Ταμιωλάκη, οι οποίοι δραστηριοποιούνται και μέσω της ιδιόκτητης νομαδικής οινοποιίας (εμφιαλώνουν σε τρίτους) με την ονομασία Heterό Wines.

Ένα άλλο πολύ σημαντικό όνομα της ελληνικής επιχειρηματικότητας, ο Ιβάν Σαββίδης, βρίσκεται να πρωταγωνιστεί στην προσπάθεια αναβίωσης του ιστορικού Κτήματος Πόρτο Καρράς, μέσω της Belterra Investments Ltd, η οποία έχει αποκτήσει το συγκρότημα του Πόρτο Καρράς, συμπεριλαμβανομένου του Κτήματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνολική έκταση του αμπελώνα που βρίσκεται εντός της ευρύτερης έκτασης των 17.500 στρεμμάτων του συγκροτήματος Πόρτο Καρράς φτάνει στα 4.500 στρέμματα, εντός των οποίων φιλοξενείται ο μεγαλύτερος ενιαίος βιολογικός αμπελώνας στην Ελλάδα.

Το εγχείρημα αναγέννησης του Κτήματος Πόρτο Καρράς ονομάζεται «New Era», δηλαδή «νέα εποχή», ενώ στο επίκεντρο του πλάνου βρίσκεται το τρίπτυχο ενεργειών «revival» (αναγέννηση), «repositioning» (επανατοποθέτηση) και «rebranding» μέσω της µετονοµασίας του Κτήματος Πόρτο Καρράς σε «Domaine Porto Carras».

Σημαντικό ρόλο στην αγορά του κρασιού διαδραματίζει, χωρίς αμφιβολία, ο τουρισμός, καθώς στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια, η κατά κεφαλήν κατανάλωση φτάνει περίπου στα 27 λίτρα ανά έτος, την ώρα που η ελληνική παραγωγή οίνου ανέρχεται σε 2,46 εκατομμύρια εκατόλιτρα. Τέλος, σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές η αξία τους ανέρχεται σε 84,7 εκατομμύρια ευρώ, αποτελώντας το 11,3% του συνόλου της παραγωγής ελληνικού οίνου.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.