26 Απρ 2024
READING

Γιατί τα brands πρέπει να ασχοληθούν με τις γυναίκες που βρίσκονται σε εμμηνόπαυση;

4 MIN READ

Γιατί τα brands πρέπει να ασχοληθούν με τις γυναίκες που βρίσκονται σε εμμηνόπαυση;

Γιατί τα brands πρέπει να ασχοληθούν με τις γυναίκες που βρίσκονται σε εμμηνόπαυση;

Ένα ανεκμετάλλευτο χρυσωρυχείο

Ο κόσμος του retail βρίσκεται διαρκώς σε αναζήτηση της επόμενης μεγάλης ευκαιρίας της αγοράς. Ανάμεσα στις διάφορες δημογραφικές αλλαγές και καταναλωτικές τάσεις, ένα σημαντικό τμήμα παραμένει εκπληκτικά αγνοημένο: οι γυναίκες που βρίσκονται σε εμμηνόπαυση. Αυτή η δημογραφική ομάδα προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία στις μάρκες να συνδεθούν με μια σημαντική και συνεχώς αυξανόμενη καταναλωτική βάση.

Κάθε μέρα, μόνο στις ΗΠΑ, περίπου 6.000 γυναίκες κλείνουν τα 51 τους χρόνια, περνώντας στο στάδιο της εμμηνόπαυσης. Η μετάβαση αυτή αποτελεί σημαντική αλλαγή όχι μόνο στην προσωπική τους ζωή αλλά και στις καταναλωτικές τους ανάγκες και προτιμήσεις.

Διαβάστε ακόμα: Η Gen X των λίγο κάτω-πάνω από τα 50 είναι ο “μεγάλος πελάτης”

Σύμφωνα, μάλιστα, με το Mayo Clinic – ένα μη κερδοσκοπικό αμερικανικό ακαδημαϊκό ιατρικό κέντρο που επικεντρώνεται στην ολοκληρωμένη υγειονομική περίθαλψη, την εκπαίδευση και την έρευνα – σχεδόν 1 δισεκατομμύριο γυναίκες έχουν φτάσει στην εμμηνόπαυση παγκοσμίως. Με προσδόκιμο ζωής τα 82 χρόνια, οι γυναίκες αυτές θα περάσουν σχεδόν το 40% της ζωής τους μετά την εμμηνόπαυση.

Όμως, σε αντίθεση με άλλες καλά αναγνωρισμένες δημογραφικές ομάδες, όπως οι Millennials ή η Gen Z, οι γυναίκες αυτές δεν λαμβάνουν την ίδια προσοχή στους τομείς του marketing και του retail. Αυτή η παράλειψη αποτελεί μοναδική ευκαιρία για τις επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν μια αγορά που είναι ταυτόχρονα και πολύ μεγάλη και ανεκμετάλλευτη.

Κατανόηση της αγοράς: ανάγκες και προκλήσεις

Η εμμηνόπαυση επιφέρει μια σειρά σωματικών και ψυχολογικών αλλαγών, που οδηγούν σε συγκεκριμένες ανάγκες οι οποίες προς το παρόν δεν καλύπτονται επαρκώς από την αγορά. Από τις εξάψεις και τις διαταραχές του ύπνου μέχρι τις απότομες εναλλαγές της διάθεσης και τις αλλαγές στο δέρμα, τα συμπτώματα είναι ποικίλα και ευρέως διαδεδομένα. Ωστόσο, η ευαισθητοποίηση και η κατανόηση αυτών των αναγκών είναι περιορισμένη, τόσο στο ευρύ κοινό όσο και στον επιχειρηματικό τομέα.

Ευκαιρίες στον τομέα της υγείας και της ευεξίας

Ο τομέας της υγείας και της ευεξίας παρουσιάζει σημαντικές ευκαιρίες από την άποψη αυτή. Τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που στοχεύουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, στην προσφορά διατροφικής υποστήριξης και στην παροχή πόρων ψυχικής υγείας μπορούν να καλύψουν μια επιτακτική ανάγκη – καθώς πρόκειται για συμπτώματα που αντιμετωπίζει πάνω από το 70% των γυναικών στην εμμηνόπαυση. Επιπλέον, υπάρχει περιθώριο ανάπτυξης σε προϊόντα που εστιάζουν στις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία μετά την εμμηνόπαυση, όπως η οστική πυκνότητα και η καρδιαγγειακή υγεία.

Ο ρόλος του χώρου εργασίας

Οι εργοδότες θα μπορούσαν, επίσης, να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην προσαρμογή σε αυτή την αλλαγή. Το εργασιακό περιβάλλον για τις γυναίκες που περνούν την εμμηνόπαυση έχει σε μεγάλο βαθμό αγνοηθεί. Εάν οι εταιρείες αρχίσουν να εφαρμόζουν πολιτικές και παροχές προσαρμοσμένες στις γυναίκες που βρίσκονται σε εμμηνόπαυση, όπως η προσφορά ευέλικτων ωραρίων εργασίας και η ειδική υποστήριξη της υγείας για την εμμηνόπαυση, μπορούν να ενισχύσουν σημαντικά την ευημερία των εργαζομένων τους και να δώσουν ένα προοδευτικό παράδειγμα στον εταιρικό κόσμο.

Ανάγκη για ενημέρωση και εκπαίδευση

Ένα σημαντικό εμπόδιο στην αντιμετώπιση των αναγκών της αγοράς των εμμηνοπαυσιακών προϊόντων είναι η εκτεταμένη έλλειψη γνώσεων και εκπαίδευσης σχετικά με την εμμηνόπαυση. Πολλές γυναίκες βρίσκονται απροετοίμαστες για αυτή τη φάση της ζωής τους, εξαρτώμενες συχνά από μη επίσημες πηγές πληροφόρησης. Η κατάσταση αυτή ανοίγει μια πόρτα για τις επιχειρήσεις να γίνουν αξιόπιστοι πάροχοι πληροφοριών και συμβουλών, ενδεχομένως συνεργαζόμενες με επαγγελματίες υγείας για την ανάπτυξη εκπαιδευτικού υλικού.

Καινοτομία και ανάπτυξη προϊόντων

Υπάρχει, λοιπόν, σαφής ανάγκη για περισσότερα καινοτόμα προϊόντα προσαρμοσμένα στις γυναίκες στην εμμηνόπαυση, καθώς η τρέχουσα αγορά δεν ανταποκρίνεται πλήρως στις ιδιαίτερες απαιτήσεις τους. Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για την ανάπτυξη νέων προϊόντων, όπως ρούχα που βοηθούν στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος και προϊόντα περιποίησης του δέρματος που είναι σχεδιασμένα για τις δερματολογικές αλλαγές που συμβαίνουν κατά την εμμηνόπαυση. Τα περιθώρια για τη δημιουργία νέων σειρών προϊόντων στον τομέα αυτό είναι πολύ μεγάλα.

Διαβάστε ακόμα: Αλλάζει η εμπιστοσύνη στη διαφήμιση μεταξύ των γενεών;

Αλλάζοντας την αφήγηση γύρω από την εμμηνόπαυση

Είναι σημαντικό να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο συζητάμε για την εμμηνόπαυση Το θέμα θεωρείται εδώ και καιρό ταμπού, αλλά υπάρχει μια αυξανόμενη κίνηση προς την κατεύθυνση της ευθύτητας και της αποδοχής. Οι μάρκες που απευθύνονται στις γυναίκες στην εμμηνόπαυση με αποτελεσματικό και ευαίσθητο τρόπο, αναγνωρίζοντας τις μοναδικές εμπειρίες και ανάγκες τους, έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν ισχυρή πελατειακή σχέση.

Την ίδια στιγμή, οι επιχειρήσεις που θα αναγνωρίσουν και αξιοποιήσουν αυτή την ευκαιρία δεν θα επωφεληθούν μόνο εμπορικά, αλλά θα συμβάλουν και σε μια κοινωνία που θα είναι πιο περιεκτική και κατανοητή. Είναι, λοιπόν, μια πρόσκληση προς δράση για τις επιχειρήσεις να αναγνωρίσουν, να κατανοήσουν και να καλύψουν τις ανάγκες αυτής της σημαντικής αλλά παραγνωρισμένης δημογραφικής ομάδας.

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.