29 Απρ 2024
READING

Πώς θα είναι o κόσμος στο μέλλον;

4 MIN READ

Πώς θα είναι o κόσμος στο μέλλον;

Πώς θα είναι o κόσμος στο μέλλον;

Είναι 2040. Πηγαίνετε από τη Νέα Υόρκη στο Λονδίνο με υπερηχητική πτήση διάρκειας μόλις 2 ωρών και επιβιβάζεστε σε drone αστικής αεροπορικής κινητικότητας για να επιστρέψετε σπίτι σε 20 λεπτά. Όσο βρίσκετε στον αέρα έχετε πρόσβαση στο διαδίκτυο χάρη στο 6G. Αυτό δεν είναι όνειρο κάποιου οραματιστή, είναι η προοπτική του μέλλοντος. Μια έρευνα απο την εταιρεία εκτίμησης της εξέλιξης της ανθρωπότητας MarketsandMarkets  παρουσίασε πώς θα είναι ο κόσμος μας τα επόμενα χρόνια.

Ένας υπερσυνδεδεμένος κόσμος

Κάθε γενιά τεχνολογίας έφερε τη δική της επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι επικοινωνούν και αλληλεπιδρούν. 3G, 4G και 5G, επικοινωνία μηχανής με μηχανή, εργοστάσια και αυτοκίνητα. Αλλά 6G; Το άλμα από το 5G στο 6G υπόσχεται να είναι κολοσσιαίο. Θα είμαστε συνδεδεμένοι παντού, οπουδήποτε, ανά πάσα στιγμή, σε έναν υπερσυνδεδεμένο κόσμο. Σε αυτό τον κόσμο, η αποσύνδεση θα είναι η μόνη αληθινή πολυτέλεια.

Η μοναδικότητα της τεχνητής νοημοσύνης  

Η τεχνητή νοημοσύνη αναπτύσσεται με ρυθμούς που δείχνουν ότι οι έξυπνες τεχνολογίες θα μπορούσαν να μεταμορφώσουν ολοκληρωτικά τη ζωή μας με απρόβλεπτα αποτελέσματα. Μέχρι σήμερα η ΑΙ δεν έχει καταφέρει να φτάσει τα ανθρώπινα επίπεδα συνείδησης, νοημοσύνης και ικανοτήτων. Μια βασική παράμετρος της ανάπτυξης της όμως είναι ότι μας εισάγει σιγά σιγά στον “Aυτόνομο Κόσμο” -μια ευκαιρία 10 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Μέχρι το 2035 η νέα γενιά τεχνολογίας -ο Νευρομορφικός Υπολογισμός, ο υπολογισμός DNA και ο Κβαντικός Υπολογισμός-  θα επιταχύνουν τη μετάβαση από το Gen AI στο Super AI, που σημαίνει ότι οι μηχανές θα γίνουν πιο έξυπνες από τους ανθρώπους επιτυγχάνοντας έτσι την Τεχνολογική Μοναδικότητα.

Industry 5.0 – Άνθρωποι και Ρομπότ δουλεύουν μαζί

Η Ευρωπαϊκή Ένωση περιγράφει το Industry 5.0 ως το όραμα μιας βιομηχανίας που στοχεύει πέρα ​​από την αποδοτικότητα και την παραγωγικότητα ως μοναδικούς στόχους και ενισχύει το ρόλο και τη συμβολή της στην κοινωνία. Στον κόσμο της προοπτικής, οι μεγάλες εξελίξεις όπως η Βιομηχανική Επανάσταση επηρεάζουν βαθιά την κοινωνία. Η Α’ Βιομηχανική Επανάσταση, από τη γεωργία στη μεταποίηση, έφερε την αστικοποίηση. Αντίστοιχα με το Industry 5.0, θα υπάρξει σημαντικός αντίκτυπος στην κοινωνία, καθώς άνθρωποι και ρομπότ θα πρέπει να συνεργαστούν, αναδιαμορφώνοντας τις βασικές αρχές της αγοράς εργασίας και των απαιτούμενων δεξιοτήτων.

Η Ενεργειακή Μετάβαση

Η ενέργεια θα καταφέρει να απελευθερωθεί από τον άνθρακα, θα αποκεντρωθεί, θα εκδημοκρατιστεί και πιθανώς μια μέρα να είναι δωρεάν. Προβλέπεται ότι μέσα στον 21ο αιώνα, η ενέργεια θα μπορούσε να είναι δωρεάν και να φέρει νέες ευκαιρίες και επιχειρηματικά μοντέλα από αυτά που υπάρχουν σήμερα. Μελλοντικά καύσιμα, όπως το πράσινο υδρογόνο θα είναι άφθονα, εάν η ηλιακή ή η αιολική ενέργεια για την παραγωγή τους είναι δωρεάν.

Μετακινήσεις χωρίς εμπόδια

Το μέλλον των μετακινήσεων δεν θα είναι απλώς πιο γρήγορο, αλλά και πιο έξυπνο. Ένας κόσμος χωρίς προβλήματα στις μεταφορές και τα ταξίδια, όπου τα πολυτροπικά, ολοκληρωμένα και από πόρτα σε πόρτα μέσα μεταφοράς θα προσφέρονται ως υπηρεσίες από εφαρμογές. Η κινητικότητα θα είναι αναπόσπαστο κομμάτι του κόσμου και τα τρία κακά – συμφόρηση, ρύπανση και ατυχήματα – θα εξαλειφθούν όλα.

Μελλοντική κοινωνία και αστικοποίηση

Ο παγκόσμιος πληθυσμός γερνάει, ορισμένα έθνη όμως στην Ασία και την Αφρική έχουν πληθυσμούς που αναπτύσσονται ταχύτατα. Το μελλοντικό καταναλωτικό κοινό θα είναι διαφορετικό ως προς την ηλικία, το φύλο, τον πολιτισμό, τον πλούτο και θα απαιτεί εξατομικευμένες υπηρεσίες. Η αύξηση των ποσοστών αστικοποίησης σε πόλεις μικρού και μεσαίου μεγέθους, ιδιαίτερα στην Αφρική και την Ασία, θα φέρει νέες προοπτικές για τη δημιουργία και ανάπτυξη αγορών, προϊόντων και υπηρεσιών. Στη Δύση ο κόσμος θα κάνει το αντίθετο -θα μετακινείται από τις πόλεις στα προάστια τους.

Οι οικονομικές δυνάμεις του μέλλοντος – Μικρές οικονομίες

Μέχρι το 2040, οι σημερινές αναπτυσσόμενες οικονομίες θα αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 65% της παγκόσμιας παραγωγής. Οι χώρες με πληθυσμό μεγαλύτερο των 100 εκατ. κατοίκων έχουν τη δυνατότητα να γίνουν οικονομίες τρισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το 2040. Σε αυτήν την οικονομία, έθνη όπως η Κίνα, η Ινδία, η Ινδονησία, η Βραζιλία, το Μεξικό, η Σαουδική Αραβία και η Νιγηρία θα μπορούσαν να αναδειχθούν ως οι απόλυτες και κορυφαίες 15 οικονομικές δυνάμεις έως το 2050.

Θα μπορούσαμε να δούμε το τέλος της ανάπτυξης όπως τη γνωρίζουμε; Η απάντηση μπορεί να βρίσκεται στην αναδυόμενη μεσαία τάξη των αναπτυσσόμενων χωρών. Έχουν φιλοδοξίες, όνειρα και οικονομική ώθηση που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μια νέα κατάσταση. Το μόνο βέβαιο είναι ότι βρισκόμαστε στην αρχή μιας επανάστασης που υπόσχεται να είναι τόσο απρόβλεπτη όσο και συναρπαστική.

 

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.