27 Απρ 2024
READING

Άγγελος Κρητικός: Ο άνθρωπος πίσω από μία ταχύτατα αναπτυσσόμενη αλυσίδα σούπερ μάρκετ

4 MIN READ

Άγγελος Κρητικός: Ο άνθρωπος πίσω από μία ταχύτατα αναπτυσσόμενη αλυσίδα σούπερ μάρκετ

Άγγελος Κρητικός: Ο άνθρωπος πίσω από μία ταχύτατα αναπτυσσόμενη αλυσίδα σούπερ μάρκετ

Μία αλυσίδα που ξεκίνησε από τοπικό επίπεδο, η ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός, γεννήθηκε από ένα μικρό κατάστημα στην Αίγινα το 1948 με ιδρυτή της τον Ανδρέα Κρητικό. Τη σκυτάλη της διαδοχής ανέλαβαν στη συνέχεια από τον πατέρα τους ο Άγγελος, ο Νεκτάριος και ο Δημήτρης Κρητικός.

Με τον Άγγελο, να αποτελεί το πρόσωπο που έχει τα διοικητικά καθήκοντα στην εταιρεία. Ο Άγγελος Κρητικός είναι το πρόσωπο που χαίρει της ευρύτερης εκτίμησης της αγοράς για τους επιχειρηματικούς του χειρισμούς τα τελευταία χρόνια. Σε αυτόν πιστώνεται το γεγονός ότι η γνωστή αλυσίδα σούπερ μάρκετ κατάφερε να αναπτυχθεί με ταχείς ρυθμούς τα τελευταία χρόνια, με τον ίδιο να είναι ένας διορατικός και ιδιαίτερα επιθετικός επιχειρηματίας ως προς τη στρατηγική που έχει εφαρμόσει στη διαδρομή του. Μεταξύ των κινήσεων που έχει πραγματοποιήσει είναι και η επέκταση στον τομέα τροφοδοσίας πλοίων, μέσω κοινής εταιρείας με τον εφοπλιστή Παναγιώτη Τσάκο, η σύμπραξη με τον Απόστολο Βακάκη της Jumbo σε κοινούς χώρους όπως για παράδειγμα στην περίπτωση της Σαλαμίνας αλλά και η συνεργασία με τον ιδρυτή των φούρνων Αρτόπολις, Φίλιππο Κοντιλιέρη με σκοπό μεταξύ άλλων την ανάπτυξη των φούρνων στα καταστήματα Κρητικός μέσω της εταιρείας Κ and Κ Bread an Pastry. 

Η επέκταση πέρα από την Αίγινα

Το 2000 η αλυσίδα ξεπέρασε τα όρια της Αίγινας και ξεκίνησε να επεκτείνεται στον Αργοσαρωνικό με πέντε νέα καταστήματα. Το 2007 ιδρύθηκε το πρώτο κέντρο διανομής στη Μαγούλα Αττικής με σκοπό να εξυπηρετήσει την ανάπτυξη αλλά και την επέκταση της αλυσίδας σε νέες περιοχές. Τα αμέσως επόμενα χρόνια, η ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός μέσω εξαγορών και δημιουργίας νέων καταστημάτων επεκτάθηκε σταδιακά σε Κορινθία, Αργολίδα, Εύβοια αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Εκτός των άλλων εισήλθε στην Αττική μέσω της ανάπτυξής ενός ευέλικτου μοντέλου συνεργασίας Franchise με την επωνυμία Κρητικός Top Market.

Η ανάπτυξη της αλυσίδας αποδίδεται στις διαδοχικές εξαγορές που έχει πραγματοποιήσει η επιχείρηση τα τελευταία χρόνια, μεταξύ των οποίων αυτές της αθηναϊκής αλυσίδας, Μέριμνα, της αλυσίδας CRM Αριάδνη στην Κρήτη, της Γρηγοριάδης και της ΜΑΚΟ στη βόρεια Ελλάδα καθώς και λίγο αργότερα των Συνεργαζόμενων Παντοπωλών, της Μαθιουδάκης. 

Ο Άγγελος Κρητικός και τα δύο αδέρφια του προέρχονται από μία πολυμελή οικογένεια με πολλά παιδιά και ήταν εκείνοι που επιφορτίστηκαν με τη συνέχιση και ανάπτυξη της επιχείρησης μέσα στα χρόνια. Ο ίδιος διατηρεί χαμηλούς τόνους όπως και η οικογένειά του τόσο ως προς τις επιχειρηματικές κινήσεις και ακόμα περισσότερο ως προς την προσωπική και οικογενειακή ζωή. Με καταγωγή από την Αίγινα και ρίζες από την Κρήτη, έχει επιδιώξει να φτάσει όσο πιο κοντά στους μεγαλύτερους παίκτες της ελληνικής αγοράς και σταδιακά να εισέλθει στο κλαμπ των ισχυρών, συνεχίζοντας να αναπτύσσεται αδιάκοπα. Καθοριστικής σημασίας για τη συνέχεια της ΑΝΕΔΗΚ θεωρείται και η αποχώρηση από τον ΕΛΟΜΑΣ το 2021, κλείνοντας μία σημαντική εποχή παραμονής στον όμιλο αγορών για δέκα χρόνια. Ωστόσο η απόφαση για περαιτέρω ταχεία ανάπτυξη, έφερε και την απόφαση για αποχώρηση από τον ΕΛΟΜΑΣ. 

Τζίρος που μπορεί να φτάσει τα 800 εκατομμύρια ευρώ

Πλέον, υπολογίζεται ότι το 2024 ο τζίρος για την επιχείρηση μπορεί να αγγίξει τα 800 εκατομμύρια ευρώ, όταν το 2022 έκλεισε με τζίρο στα 480 εκατομμύρια ευρώ και έχοντας στο μεσοδιάστημα απορροφήσει τους Συνεργαζόμενους Παντοπώλες αλλά και τον Μαθουδιάκη που εξαγοράστηκαν στη διάρκεια του 2022. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι με την εξαγορά του ομίλου Συνεργαζόμενοι Παντοπώλες Α.Ε. η Κρητικός προέβη στην απόκτηση 52 εταιρικών καταστημάτων του ομίλου και ταυτόχρονα ανέλαβε τη διαχείριση των εμπορικών σημάτων  Ελληνικά Μάρκετ, Πρόοδος Μάρκετ, Ήλιος Μάρκετ και Γρήγορα, μαζί με το ευρύτατο δίκτυο των 300 καταστημάτων τους. Τον Μάρτιο του 2023 η ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός συνέχισε να επεκτείνει το δίκτυό της με την εξαγορά των καταστημάτων Katerina’s Market. Το συγκεκριμένο γεγονός σηματοδότησε την είσοδο του δικτύου των supermarket Κρητικός στη Μεσσηνιακή Μάνη, μέσω μίας τοπικής, επώνυμης αλυσίδας με ιδιαίτερα επιτυχημένη παρουσία στην περιοχή, πολυετή και εδραιωμένη σχέση εμπιστοσύνης με τους καταναλωτές της. Η εξαγορά περιλάμβανε την απόκτηση τεσσάρων εταιρικών καταστημάτων σε Καλαμάτα, Στούπα, Άγιο Νικόλαο και Κάμπο.

Ο επιχειρηματίας και η αλυσίδα έχουν επενδύσει σε πολλούς και διαφορετικούς τομείς όπως είναι η διεύρυνση της γκάμας προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας, το λανσάρισμα της σειράς ελληνικών προϊόντων «Θησαυροί της Ελλάδας», το σύστημα επιβράβευσης πελατών μέσω της κάρτας Club. 

Σήμερα το δημιούργημα του Άγγελου Κρητικού περιλαμβάνει δίκτυο που υπερβαίνει τα 450 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα, έξι κέντρα διανομής και περισσότερα από 3.500 άτομα προσωπικό. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.