To 2020, χρονιά σταθμός για ολόκληρο τον κόσμο λόγω της πανδημίας, συμπαρέσυρε μαζί του αλλαγές σε πολλούς άλλους τομείς -αλλαγές που διαφορετικά θα χρειάζονταν πολύ κόπο και χρόνο για να γίνουν. Η ραγδαία ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου ήταν μία από αυτές και ο τρόπος που εργάζονται οι άνθρωποι, η δεύτερη.
Τέσσερα χρόνια μετά, η εργασία ως έννοια και ως φυσικός χώρος, συνεχίζει να βρίσκεται σε αναταραχή. Από τη μία πλευρά οι εργαζόμενοι που μεταπανδημικά αναθεώρησαν τη σχέση τους μαζί της. Κι από την άλλη, οι εταιρείες που αναζητούν τρόπους για να ακολουθήσουν και να προσαρμοστούν στις αλλαγές αυτές. Τί πρόκειται λοιπόν να επακολουθήσει;
Ο άνθρωπος στο επίκεντρο
Η τάση που επικρατεί είναι φροντίδα, σεβασμός και νοιάξιμο για τους εργαζόμενους. Σε ένα κόσμο που κινείται στο δίπολο εργασία και προσωπική ζωή, η ισορροπία μεταξύ αυτών αποτελεί πρόκληση και επιθυμητός στόχος. Με τα θέματα ψυχικής υγείας να βρίσκονται στο υψηλότερο ιστορικά σημείο, οι επιχειρήσεις αναζητούν λύσεις, έχοντας απότομα διαπιστώσει ότι η αδιαφορία (τους) κοστίζει.
Παρέα με την τεχνητή νοημοσύνη
Όσο κι αν διστακτικά ακόμη συνεργαζόμαστε με την τεχνητή νοημοσύνη, όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι το ΑΙ καταλαμβάνει όλο και μεγαλύτερο έδαφος. Ο φόβος, η δυσπιστία και η επιφύλαξη ωστόσο, φαίνεται να μην είναι ο καταλληλότερος τρόπος για να ανταποκριθούμε σε αυτή την αλλαγή. Οι άνθρωποι εξακολουθούν να έχουν την ευκαιρία και την επιλογή να αλληλεπιδρούν με ανθρώπους και να περνούν χρόνο μαζί τους. Να επιλέγουν αυτό που πιστεύουν και εκείνο που εκτιμούν.
Η τεχνητή νοημοσύνη έρχεται για να αποτελέσει ένα εργαλείο, το οποίο ο καθένας μπορεί να αξιοποιήσει ανάλογα με το κατά πόσο του ταιριάζει και τον εξυπηρετεί. Ο άνθρωπος εξακολουθεί να διατηρεί το «πάνω χέρι» και το προβάδισμα, ακόμη κι αν χρειάζεται να συμβαδίσει με έναν ιδιόρρυθμο παρτενέρ, όπως είναι το ΑΙ.
Οι σιωπηρά παραιτημένοι
Η δέσμευση των εργαζομένων έπεσε τον Ιούνιο του 2022 στο χαμηλότερο ιστορικά σημείο. Ο κόσμος πηγαίνει στη δουλειά του χωρίς να ασχολείται ενεργά με αυτή, δεν ενδιαφέρεται και νιώθει ψυχολογικά αποκομμένος. Η αποδέσμευση αυτή υπολογίζεται ότι κοστίζει 7,8 τρις δολάρια σε χαμένη παραγωγικότητα. Κι ενώ οι εταιρείες θεωρούν πως οι ικανοποιημένοι εργαζόμενοι είναι και δεσμευμένοι, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Οι εργαζόμενοι που δεσμεύονται συνήθως βρίσκονται σε χώρους εργασίας όπου βρίσκουν νόημα, οι προσπάθειες τους εκτιμώνται, πετυχαίνουν, αναγνωρίζονται και εν τέλει ευημερούν.
Αναζητούνται εργαζόμενοι με soft skills
Συναισθηματική νοημοσύνη, δεξιότητες επικοινωνίας, επίλυση δύσκολων προβλημάτων, στρατηγική σκέψη -ένα εντυπωσιακό 77% των εταιρειών έχει μετατοπίσει την εστίασή του στην ενίσχυση των soft skills των εργαζομένων. Το Harvard Business Review υπερθεματίζοντας σε αυτή την τάση, ανέλυσε δεδομένα εταιρειών αναζήτησης προσωπικού για να διαπιστώσει ότι οι οργανισμοί που αναζητούν C-suites προτεραιοποιούν ένα προσόν, τις ισχυρές κοινωνικές δεξιότητες.
Wellbeing ή αλλιώς ευημερία
Όσο για την ευημερία, πρόκειται να αντιμετωπιστεί όπως της αρμόζει, δηλαδή ολιστικά. Δεν θα αφορά μόνο τη φροντίδα του σώματος και του μυαλού, αλλά επιπλέον την οικονομική, συναισθηματική και ψυχική υγεία.
Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η διαπίστωση που έκαναν οι επικεφαλής της PayPal, όταν αντιλήφθηκαν ότι παρά την αποτίμηση της εταιρείας στα 80 δις δολάρια, πολλοί εργαζόμενοι ζούσαν οριακά από το μισθό τους. Τί έκαναν για αυτό; Δημιούργησαν ένα σημαντικό πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης, μια πρωτοβουλία πολλών εκατομμυρίων δολαρίων που περιλάμβανε αυξήσεις μισθών, δικαιώματα απόκτησης μετοχών, υγειονομική κάλυψη και οικονομική εκπαίδευση. Αμέσως μετά την εφαρμογή του προγράμματος, το PayPal σημείωσε άνοδο στην ικανοποίηση των πελατών του, πιο αφοσιωμένους υπαλλήλους και άνοδο στην τιμή των μετοχών του.
Κι αν μπορούμε να συμπεράνουμε κάτι από τα παραπάνω, αυτό είναι ότι παρά την ανάπτυξη και εξάπλωση της τεχνολογίας, οι άνθρωποι πρέπει να παραμένουν πάντα προτεραιότητα. Για να διαμορφωθεί ένα μέλλον που δεν θα είναι απλά συναλλακτικό, αλλά θα αποτελεί ανθρώπινη εμπειρία για όλους.
Με πληροφορίες από Fast Company
Photo: Unsplash
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.