26 Απρ 2024
READING

Μεταχειρισμένα τηλέφωνα;

4 MIN READ

Μεταχειρισμένα τηλέφωνα;

Μεταχειρισμένα τηλέφωνα;

Η τεχνολογία συνεχίζει να γοητεύει -και να προβληματίζει ίσως κάποιους- καθώς όλα όσα φανταστήκαμε τη δεκαετία του 1980 και έμοιαζαν σενάρια επιστημονικής φαντασίας, βλέπουμε να γίνονται πραγματικότητα. Κατά μια έννοια, Gen X και Baby Boomers είναι οι τυχεροί της υπόθεσης: ζουν αυτό που πριν κάποια χρόνια διάβαζαν στα comics και έβλεπαν στον κινηματογράφο.

Ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει

Η ανησυχία των καταναλωτών για τον πληθωρισμό θα μειωθεί καθώς εξομαλύνονται τα υψηλότερα κόστη. Οι καταπονημένοι από αυτόν αγοραστές θα αρχίσουν να ανακουφίζονται από τη μείωσή του και από την αύξηση των επιτοκίων. Ωστόσο, οι ήδη μειωμένες αποταμιεύσεις και η αύξηση των χρεοκοπιών των πιστωτικών καρτών και δανείων θα παραμείνουν σταθερές.

Εκείνοι που επηρεάζονται λιγότερο από τις πληθωριστικές πιέσεις, αγοράζουν τηλέφωνα κάνοντας μια μικρή έρευνα αγοράς πριν, το αντίθετο δηλαδή από εκείνους που δυσκολεύονται οικονομικά. Γι’ αυτό και αναμένεται να υπάρξει αλλαγή σε αυτή τη συνθήκη, όσο ο πληθωρισμός θα μειώνεται. Η τεχνητή νοημοσύνη θα τροφοδοτήσει την ανάπτυξη νέων εφαρμογών και οι κατασκευαστές τεχνολογίας θα μιλήσουν πολύ περισσότερο για τα λογισμικά τους.

Για πολλά χρόνια, η Apple και τα πετυχημένα της Face Time, Appe Pay Και iMessage συνεχίζουν να προσελκύουν το αγοραστικό κοινό. Το Google Pixel έχει επίσης ενσωματώσει ΑΙ με εντυπωσιακά αποτελέσματα –δυνατότητες επεξεργασίας φωτογραφιών που επιτρέπουν στους χρήστες να διαγράφουν, να μετακινούν και να ανταλλάσσουν στοιχεία σε μια εικόνα. Οι πελάτες της Apple και Google Pixel αναζητούν μοναδικές λειτουργίες και λειτουργικότητα σε πολύ υψηλότερο βαθμό από τον μέσο όρο της αγοράς (170 vs 136).

Μεταχειρισμένα ανακαινισμένα τηλέφωνα

Τα ανακαινισμένα και μεταχειρισμένα τηλέφωνα θα αυξηθούν σε δημοτικότητα το 2024, καθώς το καταναλωτικό κοινό θα συνεχίσει να αναζητά τρόπους να μειώσει τις δαπάνες του και να συμβάλει στη βιωσιμότητα του πλανήτη.

Εκείνοι που αγοράζουν καινούργιο κινητό έχουν αυξηθεί κατά 70% τα τελευταία 2 χρόνια  αλλά μόνο το 14% των smartphones που θα πουληθούν θα ανακαινιστεί και επαναχρησιμοποιηθεί.

Αυτό θα οδηγήσει κατασκευαστές και εμπόρους λιανικής να ανταγωνίζονται για να δώσουν μεγαλύτερη αξία στις παλιές τους συσκευές παρέχοντας κίνητρα. Η Apple και η Samsung θα προσπαθήσουν να κερδίσουν μερίδια από τρίτους λιανοπωλητές -όπως eBay και το Amazon που κατέχουν σήμερα το μεγαλύτερο ποσοστό στην αγορά.

Προστασία στο περιβάλλον

Η προσπάθεια τους στον τομέα της βιωσιμότητας σημείωση πρόοδο το 2023. Η Apple κατήργησε το καλώδιο Lightning για το USB-C. Η Google δεσμεύτηκε για επτά χρόνια ενημερώσεων λογισμικού στην τελευταία της σειρά Pixel 8. Η Samsung χρησιμοποίησε ανακυκλωμένα υλικά σε δώδεκα εξαρτήματα του S23 της.

Apple και Google δεσμεύονται για καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2030 και η Samsung μέχρι το 2050. Η χρήση ανακυκλωμένων υλικών ήδη αυξάνεται. Η Samsung χρησιμοποιεί ανακυκλωμένα δίχτυα ψαρέματος και μπουκάλια PET στο πλαστικό της και το iPhone 15 χρησιμοποιεί μπαταρίες από 100 % ανακυκλωμένο κοβάλτιο.

Σκληρός ανταγωνισμός

Η Samsung και η Apple θα παραμείνουν οι μεγαλύτερες εταιρείες smartphone, αλλά θα αντιμετωπίσουν αυξημένο ανταγωνισμό από την Huawei, την Xiaomi, την Google και την Transsion (κινέζος κατασκευαστής που δραστηριοποιείται στην Αφρική).

Οι Κινέζοι καταναλωτές, η μεγαλύτερη αγορά smartphone στον κόσμο, δείχνει να στρέφονται στη δική τους Huawei, με το μερίδιο της στις πωλήσεις να έχει αυξηθεί κατά 6%. Οι πωλήσεις της Apple παραμένουν σταθερές και το Android να χάνει μερίδιο. Το Google Pixel θα συνεχίσει την ανάπτυξη του  με τη σειρά 8 και την κυκλοφορία του Pixel 8A στα μέσα του 2024 με σκοπό να αποτελεί μια πιο οικονομική έκδοση. Η Ιαπωνία, η Αυστραλία και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι οι αγορές που ακολουθούν την Κίνα στην αγορά smartphones.

Οι τάσεις  περιλαμβάνουν άνοδο της εμπιστοσύνης των καταναλωτών, πλημμύρα καινοτομιών λογισμικού που τροφοδοτούνται από AI, αύξηση της δημοτικότητας των ανακαινισμένων συσκευών και έντονο ανταγωνισμό από νέους παίκτες. Η κατανόησή τους μπορεί να δώσει στις επιχειρήσεις τη δυνατότητα να προβλέψουν τί θα αλλάξει στη συμπεριφορά του αγοραστικού κοινού, όπως και τον αντίκτυπο που θα έχει αυτό στον κλάδο.

Με πληροφορίες από Kantar

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.