22 Νοέ 2024
READING

Barcode: Η εξέλιξη ενός διαχρονικού συμβόλου

4 MIN READ

Barcode: Η εξέλιξη ενός διαχρονικού συμβόλου

Barcode: Η εξέλιξη ενός διαχρονικού συμβόλου

Ο θρίαμβος των κάθετων γραμμών

Ο γραμμωτός κώδικας, γνωστός με την ονομασία barcode, ένα πανταχού παρόν χαρακτηριστικό στην καθημερινή μας ζωή, παραλίγο να έχει μια πολύ διαφορετική εμφάνιση. Πίσω από τις γνωστές κάθετες γραμμές υπάρχει μια συναρπαστική ιστορία σχεδιαστικής εξέλιξης. Πώς επικράτησε ο γραμμωτός κώδικας που όλοι γνωρίζουμε σήμερα;

Η γέννηση του γραμμωτού κώδικα

Το 1949, οι Joseph Woodland και Bernard Silver υπέβαλαν δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τον πρώτο γραμμωτό κώδικα. Η εφεύρεσή τους σηματοδότησε μια πρωτοποριακή στιγμή στον κόσμο της τεχνολογίας. Ωστόσο, το αρχικό σχέδιο απείχε πολύ από αυτό που αναγνωρίζουμε σήμερα – παρουσίαζε ομόκεντρους κύκλους που έμοιαζαν με μάτι ταύρου, αντί για τις ευθείες κάθετες γραμμές.

Διαβάστε ακόμα: Μετά τα barcodes: η τεχνολογία RFID κατακτά το λιανικό εμπόριο

Οι Woodland και Silver αντιμετώπισαν προκλήσεις στο να συγκεντρώσουν το ενδιαφέρον για την εφεύρεσή τους μέχρι το 1960, όταν η εφεύρεση του λέιζερ του Theodore H. Maiman έφερε επανάσταση στην αποκωδικοποίηση του γραμμωτού κώδικα. Αυτή η καινοτομία άνοιξε το δρόμο για περαιτέρω εξελίξεις στην τεχνολογία των γραμμωτών κωδικών.

KarTrak και οι καλλιτεχνικοί γραμμωτοί κώδικες

Η σιδηροδρομική βιομηχανία εισήγαγε το KarTrak, το πρώτο επίσημο σύστημα γραμμωτού κώδικα στον κόσμο το 1967. Σε αντίθεση με τους σύγχρονους γραμμωτούς κώδικες, τα σχέδια αυτά περιείχαν πολύχρωμες γραμμές που έμοιαζαν με έργα σύγχρονης τέχνης. Ωστόσο, το ταξίδι του KarTrak ήταν γεμάτο με προκλήσεις, οδηγώντας τελικά στη διακοπή του τη δεκαετία του 1970.

Πειραματισμοί της βιομηχανίας τροφίμων με γραμμωτούς κώδικες

Ταυτόχρονα, η βιομηχανία ειδών παντοπωλείου ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του 1960 διάφορα πιλοτικά προγράμματα γραμμωτού κώδικα, με αποτέλεσμα τη χρήση διαφορετικών συμβόλων γραμμωτού κώδικα. Ένα από αυτά τα σύμβολα ήταν ο αρχικός γραμμωτός κώδικας με το “μάτι του ταύρου”, που σήμερα ανήκει στην RCA, ενώ σε άλλα περιλαμβάνονταν το σύμβολο “ήλιος” της Carecogn και το σύμβολο του “ανεμιστήρα” της εταιρείας Litton.

Η προσπάθεια για τυποποίηση

Η βιομηχανία τροφίμων διέκρινε την ανάγκη για ένα τυποποιημένο σύστημα γραμμωτού κώδικα. Το 1971, συγκροτήθηκε μια επιτροπή για την ανάπτυξη ενός προτύπου δεδομένων σε ολόκληρη τη βιομηχανία και την επιλογή ενός συμβόλου για καθολική υιοθέτηση. Το έργο της επιτροπής ήταν να επιλέξει το σύμβολο που θα έφερνε επανάσταση στο λιανικό εμπόριο.

Δύο σύμβολα, το μάτι του ταύρου της RCA και το σύμβολο της IBM που επινόησε ο George Laurier στις αρχές της δεκαετίας του 1970, αναδείχθηκαν ως επικρατέστερα. Ο Joseph Woodland, ο αρχικός εφευρέτης του πρώτου, υποστήριξε παραδόξως το σύμβολο της IBM έναντι της δικής του δημιουργίας. Ο ανταγωνισμός εντάθηκε καθώς η RCA απειλούσε να αποσυρθεί εντελώς από τη βιομηχανία γραμμωτών κωδικών.

Τον Μάρτιο του 1973 έληξε η προθεσμία για την επιλογή του συμβόλου από την επιτροπή. Παρά τις πιέσεις της RCA, η επιτροπή επέλεξε το σύμβολο της IBM, θέτοντας τις βάσεις για το barcode που γνωρίζουμε σήμερα. Στις 26 Ιουνίου 1974, ο πρώτος γραμμωτός κώδικας, Universal Product Code (UPC), σαρώθηκε σε ένα παντοπωλείο στο Οχάιο.

Διαβάστε ακόμα: Το Amazon φέρνει τις αγορές χωρίς ταμείο στα νοσοκομεία

Barcode: Ένα διαχρονικό σύμβολο

Το σύμβολο της IBM, που επιλέχθηκε έναντι του ματιού του ταύρου, παραμένει αναλλοίωτο μετά από σχεδόν 50 χρόνια. Οι γραμμωτοί κώδικες που σαρώνουμε σήμερα στα καταστήματα είναι ουσιαστικά πανομοιότυποι με εκείνους της δεκαετίας του 1970. Αυτό που ξεκίνησε ως μια απλή εφεύρεση έγινε ένα διαρκές σύμβολο του καπιταλισμού, εμπνέοντας την αρχιτεκτονική και βρίσκοντας ακόμη και τη θέση του στη λαϊκή κουλτούρα.

Η πορεία του γραμμωτού κώδικα, από την αρχή του με το μάτι του ταύρου μέχρι τη σημερινή μορφή με τις κάθετες γραμμές, είναι μια απόδειξη της σημασίας των ιστορικών αποφάσεων. Αν μερικά στελέχη του κλάδου των παντοπωλείων είχαν ψηφίσει διαφορετικά, θα μπορούσαμε να ζούμε σε έναν κόσμο όπου θα κυριαρχούσαν οι γραμμωτοί κώδικες με “μάτια ταύρων”. Αυτή η εξέλιξη του γραμμωτού κώδικα χρησιμεύει ως υπενθύμιση ότι ακόμη και καθημερινά αντικείμενα μπορούν να επηρεαστούν βαθιά από κρίσιμες στιγμές της ιστορίας.

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.