Ο καταναλωτής του 2024
Η συμπεριφορά των καταναλωτών εξελίσσεται διαρκώς και, καθώς μπαίνουμε στο 2024, προκύπτουν διάφορα βασικά ερωτήματα που θα διαμορφώσουν σημαντικά τους τομείς του retail και του branding.
Το δίλημμα της GenAI
Οι τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης (Generative AI) οδηγούν σε μεγάλες αλλαγές στον τρόπο συμπεριφοράς των καταναλωτών. Γενικά, οι άνθρωποι είναι επιφυλακτικοί σχετικά με την Generative AI και τον αντίκτυπό της στην κοινωνία και την προσωπική τους ζωή. Ωστόσο, πιστεύουν επίσης ότι θα αποφέρει οφέλη, αν και τα οφέλη αυτά μπορεί να προκύψουν χωρίς να έχουν άμεση επίγνωση ότι το χρησιμοποιούν – είτε μέσω μιας βελτιωμένης εμπειρίας εξυπηρέτησης πελατών, είτε μέσω καλύτερων, πιο σχετικών προσφορών, είτε μέσω βελτιωμένων προϊοντικών συστάσεων.
Διαβάστε ακόμα: Back to basics: Πώς το λιανεμπόριο κερδίζει τους πελάτες με την προσωπική επαφή
Υπάρχουν δύο πιθανά ενδεχόμενα: Η GenAI μπορεί να καταστήσει τα δημιουργικά εργαλεία διαθέσιμα σε όλους, ενθαρρύνοντας περισσότερους ανθρώπους να είναι δημιουργικοί, ή μπορεί να οδηγήσει σε πολύ κακής ποιότητας περιεχόμενο, κάνοντας τους ανθρώπους να εκτιμούν περισσότερο το περιεχόμενο που δημιουργείται από ανθρώπους.
Αντιδράσεις των καταναλωτών στην αλγοριθμική επιρροή
Οι περισσότεροι καταναλωτές είναι επιφυλακτικοί απέναντι στους αλγορίθμους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που ελέγχουν τι βλέπουν. Αυτό επηρεάζει και τους δημιουργούς περιεχομένου, οι οποίοι πρέπει να ακολουθήσουν τους κανόνες των αλγορίθμων για να γίνουν αντιληπτοί ή να κινδυνεύσουν να αγνοηθούν αν δοκιμάσουν κάτι διαφορετικό. Η GenAI μπορεί να διευκολύνει τη δημιουργία περιεχομένου που “αρέσει” στους αλγόριθμους, αλλά αυτό το είδος περιεχομένου μπορεί να μην ενδιαφέρει τους ανθρώπους για πολύ.
Σε γενικές γραμμές, οι άνθρωποι προτιμούν να αλληλεπιδρούν με ανθρώπους παρά με ρομπότ. Αλλά είναι ενδιαφέρον ότι τείνουν επίσης να αντιμετωπίζουν τα ρομπότ με χαρακτηριστικά που μοιάζουν με ανθρώπινα, σαν να ήταν πραγματικά όντα, δίνοντάς τους ακόμη και ονόματα.
Αυτό οδηγεί σε ένα μεγάλο ερώτημα σχετικά με τη συμπεριφορά των καταναλωτών: Θα καλωσορίσουν οι άνθρωποι τα ρομπότ που υποστηρίζονται από την GenAI για συζήτηση και δημιουργικότητα ή θα τα ανεχτούν απλώς, ενώ θα προτιμούν την πραγματική ανθρώπινη δημιουργικότητα; Η απάντηση δεν είναι απλή. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα ρομπότ μπορεί να είναι πιο δημοφιλή, αλλά σε άλλες, η ανθρώπινη δημιουργικότητα μπορεί να εκτιμάται περισσότερο. Θα δούμε πώς θα εξελιχθεί αυτό το θέμα το 2024.
Τοποθέτηση μάρκας και marketing με σκοπό
Κοιτάζοντας πίσω σε λάθη στη διαφήμιση, ένα μεγάλο ερώτημα για το 2024 είναι πώς θα αντιδράσουν οι καταναλωτές στις μάρκες που παίρνουν θέση σε κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα. Οι μάρκες πρέπει να είναι προσεκτικές ώστε να υποστηρίζουν σκοπούς ειλικρινά χωρίς να αποξενώνουν τμήματα του κοινού τους.
Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι μάρκες να φανούν ψεύτικες ή σαν να προσπαθούν απλώς να εκμεταλλευτούν μια κατάσταση. Πρέπει να βρουν μια προσεκτική ισορροπία μεταξύ του να είναι αληθινές σε αυτό που πιστεύουν και να ανταποκρίνονται στις διαφορετικές ανάγκες και απόψεις των πελατών τους.
Τι γίνεται με την εμπιστοσύνη στις μάρκες;
Ζητήματα όπως το “shrinkflation” (όπου πολλά brands προσπάθησαν να κρύψουν τις αυξήσεις των τιμών κάνοντας τα προϊόντα μικρότερα) και το “skimpflation” (όπου χρησιμοποιούν λιγότερα ή φθηνότερα συστατικά ) έχουν κάνει τους καταναλωτές να εμπιστεύονται λιγότερο τις μάρκες. Το μεγάλο ερώτημα για το 2024 είναι αν οι μάρκες μπορούν να αποκαταστήσουν αυτή την εμπιστοσύνη ή αν θα κυριαρχήσει ο σκεπτικισμός των καταναλωτών, που τροφοδοτείται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τη δυσπιστία των αλγορίθμων.
Η διαφάνεια και η γνήσια δέσμευση μπορεί να είναι το κλειδί για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών. Το δύσκολο όμως είναι να γίνει κανείς αντιληπτός ανάμεσα σε όλον αυτόν το θόρυβο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των αλγοριθμικών προκαταλήψεων.
Διαβάστε ακόμα: Ποιες θα είναι οι τάσεις του καταναλωτικού κοινού το 2024;
Θα συνεχίσουν οι καταναλωτές να ξοδεύουν;
Αυτό είναι το μεγαλύτερο ερώτημα και εξαρτάται από το τι θα συμβεί με τα προηγούμενα. Αν η GenAI “κερδίσει” τους ανθρώπους, θα μπορούσε να οδηγήσει στην παραγωγή περισσότερης δημιουργικής δουλειάς. Αν την απορρίψουν, τότε η ανθρώπινη παραγωγή θα αξίζει ξαφνικά πολύ περισσότερο, αλλά θα είναι πολύ μικρότερη. Επίσης, αν οι καταναλωτές εκνευρισμένοι με τις εταιρείες για τις ενέργειές τους ή τα υψηλά κέρδη τους, μπορεί να περιορίσουν τις δαπάνες τους. Επίσης, αν οι άνθρωποι παραμείνουν εκνευρισμένοι με τις μάρκες, πιθανότατα θα περιορίσουν τις δαπάνες τους.
Προσαρμογή στις μεταβαλλόμενες καταναλωτικές τάσεις
Ο κλάδος του retail, που συνήθως χρειάζεται χρόνο για να αλλάξει, καλείται τώρα να προσαρμοστεί γρήγορα στις διαρκώς μεταβαλλόμενες προτιμήσεις των καταναλωτών. Αυτό το δυναμικό περιβάλλον απαιτεί από τις μάρκες να είναι ευέλικτες και διορατικές, προκειμένου να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στις εξελισσόμενες απαιτήσεις των πελατών τους το 2024. Το να συμβαδίζει κανείς με αυτές τις αλλαγές είναι το κλειδί για κάθε brand που θέλει να παραμείνει σχετικό και να διατηρήσει μια ισχυρή σύνδεση με το κοινό του.
Με πληροφορίες από Forbes
Photo: Unsplash
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.