20 Δεκ 2024
READING

Πώς μπορούν να συνυπάρξουν πέντε γενιές στο γραφείο;

5 MIN READ

Πώς μπορούν να συνυπάρξουν πέντε γενιές στο γραφείο;

Πώς μπορούν να συνυπάρξουν πέντε γενιές στο γραφείο;

Όλο και συχνότερα, βλέπουμε νέους εργαζομένους να γίνονται ψηφιακοί νομάδες, εργαζόμενους μέσης ηλικίας να επιστρέφουν στα θρανία για να εκπαιδευτούν σε άλλο αντικείμενο, γονείς εργαζόμενους να κάνουν διαλείμματα από την καριέρα τους για να φροντίσουν τα παιδιά τους και μεγαλύτερους σε ηλικία να εγκαταλείπουν το στάδιο της συνταξιοδότησης για να συνεχίσουν να εργάζονται σε κάτι που τους δίνει σκοπό, πάθος και μισθό.

Αυτή τη στιγμή, για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας, στους χώρους εργασίας συνυπάρχουν άνθρωποι με εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά. Η Gen Z (γεν. 2001-2020), οι Millenials (γεν. 1981-2000), η Gen X (γεν. 1965-1980), οι Baby Boomers (γεν. 1946-1964) και λίγοι εκπρόσωποι της Silent Generation, συχνά ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων και μέλη του Board of Directors (γεν. 1925-1945).

Έτσι, οι χώροι εργασίας έχουν καταλήξει να αποτελούν ένα ψηφιδωτό ανθρώπων όλων των ηλικιών που χρειάζεται να συνεργαστούν, να υποστηρίξουν ο ένας τον άλλον και να φέρουν αποτελέσματα.

Δεν καταλαβαίνει τί του λέω

Μια έκφραση που ακούμε -και ίσως λέμε- συχνά για να εξηγήσουμε τη σύγχυση, την κακή επικοινωνία, τις αντίθετες απόψεις ή το διαφορετικό στυλ εργασίας. Ωστόσο, με πέντε διαφορετικές γενιές να αναγκάζονται να συνεργαστούν καθημερινά, αυτή η έκφραση ακούγεται όλο και περισσότερο δικαιολογημένα.

Οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ τους στο γραφείο χαρακτηρίζονται συχνά ως αρνητικές και καθόλου απαλλαγμένες από κλισέ και στερεότυπα: “oι μεγαλύτεροι είναι τεχνολογικά αναλφάβητοι”, “το μόνο που ενδιαφέρει του νέους είναι πώς θα γίνουν influencers στο Tik Tok”, “δεν τους νοιάζει τίποτα, τα έχουν όλα λυμένα”.

Η διαφορετικότητα στα πάνω της

Η διαφορετικότητα δεν θα μπορούσε να έχει μεγαλύτερη εφαρμογή. Με τόσους πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους να βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια ζωής, η συνεργασία δεν είναι εύκολο έργο.

Πρόσφατη έρευνα του LinkedIn διαπιστώνει ότι το 72% των Gen Z-ers και το 66% των Millennials σκέφτονται μια αλλαγή καριέρας τους επόμενους 12 μήνες. Άλλη έρευνα της EY διαπιστώνει ότι σχεδόν το ένα τρίτο των ερωτηθέντων Gen X που σκοπεύουν να εγκαταλείψουν τη δουλειά τους, λένε ότι οι υβριδικές επιλογές ή οι επιλογές εργασίας από το σπίτι θα τους άλλαζαν τη γνώμη.

Για τις επιχειρήσεις που χρειάζεται να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις πέντε γενεών απαιτείται μαεστρία. Η διατήρηση της λεγόμενης “εργασιακής ειρήνης” αποτελεί όχι μόνο χρέος, αλλά και καθήκον για τους εργοδότες.

Κλίσε και στερεότυπα

Συχνά βάζουμε ταμπέλες στους ανθρώπους προσδίδοντας τους γενικευμένα χαρακτηριστικά. Ξεχνάμε ωστόσο ότι υπάρχει ένα σύνολο εμπειριών ζωής και μια ξεχωριστή προσωπικότητα για τον καθένα από εμάς, που χαρακτηρίζουν τον καθένα από εμάς.

Ένα διευθυντικό στέλεχος της Gen X, για παράδειγμα, μπορεί να καθυστερεί να δώσει έγκριση για τη νέα στρατηγική που του έχουν προτείνει, όχι όμως επειδή αντιστέκεται στις αλλαγές ή δουλεύει με αργούς ρυθμούς, αλλά επειδή την τελευταία φορά που προχώρησε σε ανάλογη στρατηγική κίνηση, αναγκάστηκε στη συνέχεια να απολύσει δεκάδες εργαζόμενους και αυτό δεν θέλει να ξανασυμβεί. Ένας Millenial εργαζόμενος μπορεί να έχει το τηλέφωνό του κλειστό τα Σαββατοκύριακα, όχι γιατί δεν είναι αφοσιωμένος στον εργοδότη του, αλλά γιατί ο χρόνος με την οικογένειά του είναι ιερός.

Η χρονική περίοδος που γεννήθηκε κάποιος -και προσδιορίζει τη γενιά στην οποία ανήκει- δεν είναι τίποτα περισσότερο από τις διαφορές που μπορεί να έχουν οι άνθρωποι σε σχέση με το φύλο, τη φυλή, την εθνότητα, τον πολιτισμό ή οποιοδήποτε άλλο χαρακτηριστικό της ταυτότητας τους.

Περισσότερο ενδιαφέρον και περιέργεια, αντί για κριτική

Η διαφορά μεταξύ του “Βοήθησέ με να καταλάβω γιατί το βλέπεις έτσι” και του “Πραγματικά, δεν μπορώ να καταλαβαίνω γιατί το βλέπεις έτσι” είναι τεράστια. Στη μια περίπτωση δείχνει ενδιαφέρον, στην άλλη (επι)κριτική διάθεση. Και το μόνο βέβαιο είναι ότι οι κρίσεις, όχι μόνο δεν επιτρέπουν στους ανθρώπους να δουν με καθαρή ματιά, αλλά απομειώνουν τη δυνατότητα οικοδόμησης σχέσεων εμπιστοσύνης και συνεργασίας.

Ναι, χρησιμοποιούν διαφορετικούς τρόπους επικοινωνίας

Η εναλλαγή μεταξύ Slack, sms, τηλεφωνικών κλήσεων, Zoom, Teams, Google Hangout και email είναι από μόνη της αρκετά χαοτική, συν το γεγονός ότι ο καθένας έχει τις προτιμήσεις του.

Το στερεότυπο ότι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία δεν γνωρίζουν πώς να χρησιμοποιούν την τεχνολογία είναι εντελώς ανακριβές. Η αλήθεια είναι ότι απλώς ενδιαφέρονται λιγότερο να χρησιμοποιούν την τεχνολογία διαρκώς από όσο οι νεότεροι.

Ωστόσο το θέμα δεν είναι ο ποιος είναι ο τρόπος του ενός και του άλλου. Είναι, ποιος είναι ο στόχος της ομάδας και πώς θα φτάσει ως εκεί. Με ποιον τρόπο θα αποφασίσει να επικοινωνεί η ομάδα και τί θα αποτελεί τον κανόνα. Άλλοι προτιμούν το Slack και άλλοι δεν θέλουν να βλέπουν τον εαυτό τους στην κάμερα του Zoom και αυτό δεν σχετίζεται καθόλου με τη γενιά στην οποία ανήκουν. Είναι μόνο απλές προτιμήσεις.

Ευκαιρία για αμφίδρομο mentoring

Συχνά, οι μεγαλύτεροι συνάδελφοι λένε ότι έχουν γνώση και εμπειρία να μεταδώσουν και οι νεότεροι αντιδρούν και δεν θέλουν να τους ακούσουν.

Ίσως τα πράγματα να ήταν ευκολότερα αν η καθοδήγηση γινόταν αμφίδρομα, τόσο από τους μεγαλύτερους όσο και από τους νεότερους, σε μια συνθήκη αμοιβαίου δούναι και λαβείν.

Άλλωστε, η απεύθυνση στους νέους έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Πέρα από την πολύτιμη γνώση του τρόπου σκέψης και δράσης τους, δείχνει σεβασμό, εκτίμηση και τους δίνει χώρο να αποκτήσουν φωνή και συνεισφορά.  Από την άλλη πλευρά, οι μεγαλύτεροι εργαζόμενοι κατέχουν πολύχρονη εμπειρία και έχουν επωμιστεί πολλές φορές το βάρος λήψης δύσκολων αποφάσεων, γεγονός που μπορεί να δώσει τους νεότερους μια διαφορετική προοπτική για να αντιμετωπίσουν απαιτητικές καταστάσεις.

Για να δημιουργηθούν εργασιακά περιβάλλοντα διαφορετικότητας, ισότητας και συμπερίληψης που θα περιλαμβάνουν ισότιμα τους εργαζόμενους -που έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά- χρειάζεται προσπάθεια. Η αποφυγή στερεοτύπων είναι αναγκαία, αλλά όχι αρκετή. Η επικοινωνία και η δημιουργία ομάδων εργασίας και εθελοντικών ομάδων με κοινωνικό αντίκτυπο, θα δώσει την ευκαιρία στους εργαζόμενους να αλληλεπιδράσουν κοινωνικά, γνωρίζοντας καλύτερα ο ένας τον άλλο και τον τρόπο σκέψης του. Τα πράγματα δεν είναι τόσο δύσκολα όσο φαίνονται. Άλλωστε και στην καθημερινότητα μας δεν συνδιαλεγόμαστε μόνο με συνομήλικους. 

Με πληροφορίες από Time

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.