16 Ιαν 2025
READING

Παιχνίδια του μυαλού

4 MIN READ

Παιχνίδια του μυαλού

Παιχνίδια του μυαλού

Ο φόβος τους ότι δεν θα είναι τόσο επιτυχημένοι επαγγελματικά όσο θα ήθελαν ή ότι οι προσπάθειες τους δεν θα ευδοκιμήσουν, ίσως και να αναμένεται να ακουστούν ως κάποια από αυτά που φοβούνται οι επιχειρηματίες. Ο φόβος όμως ότι θα έρθουν αντιμέτωποι με προβλήματα υγείας, με κυρίαρχο αυτό της απώλειας μνήμης, είναι κάτι που δεν περιμένει κανείς να ακούσει. Κι όμως, η γνωστική έκπτωση της μνήμης απασχολεί και φοβίζει ιδιαίτερα τους επιχειρηματίες, οι οποίοι όλο και περισσότερο αναζητούν τρόπους και συνήθειες για να την αποτρέψουν.

Παραμένουν εξαιρετικά δραστήριοι και ενεργοί

Τα στοιχεία των σχετικών ερευνών είναι εντυπωσιακά. Το να αποσυρθεί κάποιος από την εργασία του και να μην κάνει τίποτα -να μην χρησιμοποιεί τον εγκέφαλό του επειδή δεν δουλεύει πια- οδηγεί σε ανεπιθύμητες συνέπειες.

Σε πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Economic Behaviour and Organization, οι ερευνητές εξέτασαν δύο ομάδες Κινέζων εργατών αναφορικά με την απόδοσή τους σε γνωστικά τεστ και αξιολογήσεις μνήμης. Η μια ομάδα είχε συνταξιοδοτηθεί πρόωρα χάρη σε ένα κυβερνητικό πρόγραμμα και η δεύτερη -η οποία δεν πληρούσε τα κριτήρια επιλογής του προγράμματος- συνέχισε να εργάζεται.

Το αποτέλεσμα; Το πρόγραμμα είχε προκαλέσει δυσμενείς επιπτώσεις στη γνωστική λειτουργία των συνταξιούχων. Με άλλα λόγια, ίσως και να επιβάρυνε τον κρατικό προϋπολογισμό με ιατρικές εξετάσεις που υπό άλλες συνθήκες θα είχαν αποφύγει.

Παίζουν τα σωστά παιχνίδια, έχουν τα κατάλληλα χόμπι

Καθηγητές στα τμήματα Ψυχιατρικής, Νευρολογίας και Ιατρικής των Πανεπιστημίων Columbia και Duke προσέλαβαν 107 εθελοντές με μέση ηλικία τα 71 χρόνια και τους ζήτησαν να λύνουν σταυρόλεξα και να παίζουν βιντεοπαιχνίδια για μια περίοδο 78 εβδομάδων.

Τα αποτελέσματα, όπως δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό NEJM Evidence, ήταν ότι εκείνοι που έλυναν σταυρόλεξα τα πήγαν πολύ καλύτερα αναφορικά με την απώλεια μνήμης, σε σύγκριση με εκείνους που έπαιζαν βιντεοπαιχνίδια.

Τα ίδια θετικά αποτελέσματα με τα σταυρόλεξα, φαίνεται να έχουν και τα παιχνίδια και χόμπι που απαιτούν εστίαση στη λεπτομέρεια και παρατηρητικότητα.

Διαβάζουν βιβλία

Ερευνητές στις ΗΠΑ συνεργάστηκαν με μια βιβλιοθήκη του Illinois για να συγκεντρώσουν δύο ομάδες ενηλίκων μεγάλης ηλικίας. Στην πρώτη έδωσαν ipad με μια προεπιλεγμένη λίστα βιβλίων που θεωρούνταν πιθανό να αρέσουν στους αναγνώστες και στη δεύτερη, ipad με παιχνίδια παζλ λέξεων. Ύστερα από οκτώ εβδομάδες, η ομάδα που διάβαζε βιβλία παρουσίασε χωρίς καμία αμφιβολία, βελτίωση στη μνήμη. Με άλλα λόγια, η συστηματική ανάγνωση ενισχύει τη δεξιότητα μνήμης των ηλικιωμένων.

Κοιμούνται αρκετά

Οι επιπτώσεις της έλλειψης ύπνου είναι γνωστές, από έρευνες δεκαετιών που μελετούν το τί συμβαίνει στον εγκέφαλο μας όταν δεν κοιμόμαστε αρκετά. Δυστυχώς, όταν συσσωρεύονται χαμένες ώρες ύπνου, δεν αναπληρώνονται, ακόμη και αν για 2-3 μέρες κοιμηθούμε στη συνέχεια επαρκώς. Το πιο ανησυχητικό δε είναι ότι η επίμονη απώλεια ύπνου – ακόμα και όταν προσπαθούμε να την καλύψουμε – μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη ευαισθησία σε νευροεκφυλιστικές διαταραχές, συμπεριλαμβανομένης της νόσου Αλτσχάιμερ και της νόσου Πάρκινσον. Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Sleep Health, έδειξε ότι άνθρωποι που κοιμούνται αρκετά παρουσιάζουν μικρότερη συρρίκνωση του εγκεφάλου με την πάροδο του χρόνου -συρρίκνωση που ισοδυναμεί με γήρανση 2,5 – 6,5 ετών.

Αξιοποιούν το φως της ημέρας

Πολλοί είναι εκείνοι που μιλάνε για τα οφέλη του να ξυπνά κάποιος νωρίς το πρωί. Πέρα από το γεγονός ότι έχουν περισσότερο χρόνο για να οργανώσουν την ημέρα τους και να απολαύσουν πράγματα που δεν μπορούν να κάνουν στη συνέχεια της, το πρωινό ξύπνημα τους κάνει να αξιοποιούν το φυσικό φωτισμό στο σύνολο του. Άλλωστε, μελέτες έχουν δείξει ότι οι εργασίες που γίνονται σε χαμηλό φωτισμό μειώνουν τη δύναμη του εγκεφάλου κατά 30%, οπότε ναι, το φως της ημέρας μας βοηθά να λειτουργούμε πιο αποδοτικά και παραγωγικά.

Τίποτα δεν είναι πιο συναρπαστικό από τον ανθρώπινο εγκέφαλο και τον τρόπο που λειτουργεί. Με την εξέλιξη των νευροεπιστημών, η κατανόησή του είναι ευκολότερη σήμερα κι αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό δεδομένης της αύξησης των νοσημάτων που σχετίζονται με τη γνωστική λειτουργία του και συναντώνται σε όλο και μικρότερες ηλικίες. Με τη μνήμη να βρίσκεται στην κορυφή της λίστας, αρκεί να εντάξουμε στην καθημερινότητά μας όλες εκείνες τις συνήθειες που εξασκούν στο μέγιστο τις δυνατότητες του εγκεφάλου, με στόχο να αντιμετωπίσουμε τον φόβο και να καθυστερήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τη φυσική φθορά. 

Με πληροφορίες από Inc.

Photo: Unsplash

 

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.