Ο αντίκτυπος της εμμονής μας με τις φωτογραφίες
Σε μια εποχή όπου η λήψη φωτογραφιών και η κοινοποίηση κάθε εμπειρίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει γίνει κανόνας, συχνά βρισκόμαστε να βλέπουμε -και να ζούμε- μέσα από τον φακό της φωτογραφικής μηχανής του του κινητού μας και όχι από τα μάτια μας.
Αυτή η συνεχής ανάγκη να απαθανατίζουμε και να δημοσιεύουμε τα πάντα έχει δημιουργήσει ένα περίεργο πρόβλημα. Είμαστε πιο “συνδεδεμένοι” από ποτέ, αλλά χάνουμε την ουσία των πραγματικών εμπειριών. Πόσο επηρεάζει αυτή η “φωτοκεντρική κουλτούρα” την ικανότητά μας να απολαμβάνουμε πραγματικά τις στιγμές της ζωής;
Διαβάστε ακόμα: Mindfulness: Η λύση στους σύγχρονους περισπασμούς και το άγχος
Η επιστήμη πίσω από την οθόνη
Πρόσφατες μελέτες ρίχνουν φως σε αυτό το φαινόμενο. Μια πρωτοποριακή μελέτη του 2023 που δημοσιεύθηκε στο διεθνές έγκριτο επιστημονικό περιοδικό, Scientific Reports, ότι όταν οι άνθρωποι βιώνουν τακτικά στιγμές που προκαλούν δέος, τείνουν να αισθάνονται λιγότερο αγχωμένοι και πιο ευτυχισμένοι.
Ωστόσο, μια άλλη μελέτη, που δημοσιεύθηκε το 2019 από το Psychology and Marketing – ένα επιστημονικό περιοδικό που καλύπτει την ψυχολογική μελέτη του marketing και της συμπεριφοράς των καταναλωτών-, παρουσίασε μια αντίθετη προοπτική. Διαπίστωσε ότι λήψη φωτογραφιών μπορεί στην πραγματικότητα να μας κάνει να απολαμβάνουμε αυτές τις εκπληκτικές στιγμές λιγότερο. Αυτό συμβαίνει επειδή αντί να ζούμε απλώς τη στιγμή, αρχίζουμε να εστιάζουμε στην προσπάθεια να την αποτυπώσουμε, πράγμα που απομακρύνει την πραγματική εμπειρία.
Η χαμένη τέχνη του να είμαστε παρόντες
Το κύριο πρόβλημα είναι ότι χάνουμε την ικανότητά μας να είμαστε παρόντες, να ζούμε τη στιγμή. Όταν είμαστε πολύ απασχολημένοι προσπαθώντας να τραβήξουμε την τέλεια φωτογραφία, δεν ζούμε πραγματικά την εμπειρία. Αναλωνόμαστε στο καδράρισμα της φωτογραφίας, στη ρύθμιση του φωτισμού, ακόμα και στη σκέψη του πώς θα φαίνεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και αυτό μας αποσπά την προσοχή από αυτό που πραγματικά συμβαίνει. Γινόμαστε παρατηρητές της ίδιας μας της ζωής, αντί για ενεργοί συμμετέχοντες.
Εξισορρόπηση αναμνήσεων και εμπειριών
Το θέμα δεν είναι να δαιμονοποιήσουμε τη λήψη φωτογραφιών. Εξάλλου, οι φωτογραφίες βοηθούν πολύ στη διατήρηση αναμνήσεων. Όμως, υπάρχει μια λεπτή γραμμή μεταξύ της αποτύπωσης μιας ανάμνησης και της πραγματικής βίωσης της στιγμής. Πρέπει να βρούμε μια ισορροπία – να αποφασίσουμε πότε πρέπει να τραβήξουμε μια φωτογραφία και πότε απλώς να απολαύσουμε αυτό που συμβαίνει γύρω μας.
Διαβάστε ακόμα: Trends 2024 | Επιθυμία για χαρά
Η πραγματική πρόκληση είναι να σταματήσουμε να προσπαθούμε να απαθανατίζουμε κάθε σημαντική στιγμή με τα τηλέφωνά μας. Θα πρέπει να προσπαθήσουμε να συνδεθούμε πραγματικά με ό,τι υπάρχει γύρω μας και να απολαύσουμε τη ζωή όπως είναι, χωρίς φίλτρα ή επεξεργασίες. Είτε κοιτάμε ένα ηλιοβασίλεμα, είτε βρισκόμαστε με την οικογένειά μας, είτε παρακολουθούμε μια συναυλία, συχνά απολαμβάνουμε αυτές τις στιγμές περισσότερο όταν συμμετέχουμε πλήρως σε αυτές, χωρίς να σκεφτόμαστε να τα φωτογραφήσουμε.
Βρίσκοντας την πραγματική χαρά
Το να είμαστε πραγματικά ευτυχισμένοι και λιγότερο αγχωμένοι μπορεί να έρθει απλώς ξοδεύοντας λιγότερο χρόνο στις συσκευές μας και περισσότερο για να απολαύσουμε τον κόσμο γύρω μας. Αν αφήσουμε τον εαυτό μας να βιώσει πλήρως τις όμορφες στιγμές, μπορούμε να βρούμε μια βαθύτερη, πιο ικανοποιητική μορφή ευτυχίας. Ας βάλουμε, λοιπόν, τα κινητά μας στην άκρη και ας επικεντρωθούμε στην ομορφιά της στιγμής.
Photo: Unsplash
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.