28 Απρ 2024
READING

Ο Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος και το όραμα για την Μεσσηνία

4 MIN READ

Ο Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος και το όραμα για την Μεσσηνία

Ο Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος και το όραμα για την Μεσσηνία

Έντονα ταυτισμένος με τον ξενοδοχειακό τομέα είναι ο Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, δευτερότοκος γιος του εφοπλιστή καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου, ιδρυτή της Costamare Shipping.

Σε ηλικία 26 ετών, ο Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος – ένα από τα τρία παιδιά του καπετάν Βασίλη – ξεκίνησε την πορεία του στον κλάδο της φιλοξενίας καθώς από κοινού με τον πατέρα του ξεκίνησαν το φιλόδοξο εγχείρημα του εμβληματικού τουριστικού συγκροτήματος, Costa Navarino. Οι βάσεις στην επαγγελματική του εκπαίδευση και συνέχεια τέθηκαν στη Λωζάνη της Ελβετίας καθώς είναι απόφοιτος της Ecole Hôtelière de Lausanne.

Τουριστικός προορισμός με διεθνές εκτόπισμα στη Μεσσηνία

Όραμα του καπετάν Βασίλη ήταν να δημιουργήσει έναν τουριστικό προορισμό διεθνούς βεληνεκούς στη Μεσσηνία. Ο γιος του Αχιλλέας, ήταν ίσως ο καταλληλότερος να ασχοληθεί με το συγκεκριμένο φιλόδοξο εγχείρημα, το οποίο απαιτεί μεθοδικότητα, ικανότητα, επιχειρηματική διορατικότητα και υπομονή. Στοιχεία που συνέτειναν στο πέρασμα του χρόνου στην κατασκευή ενός από τα κορυφαία ξενοδοχειακά συγκροτήματα στην Ευρώπη. 

Ο επιχειρηματίας όμως δεν έμεινε μόνο στην ανάπτυξη του Costa Navarino καθότι στον όμιλο ΤΕΜΕΣ εντάχθηκε και το ξενοδοχείο Hilton της Αθήνας, ενώ στις αρχές του 2019 αποκτήθηκε η πλειοψηφία των μετοχών του. Στα τέλη του 2021, ο όμιλος της Hilton και η ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου Iονική Ξενοδοχειακή A.E. μέτοχοι της οποίας είναι η TEMEΣ A.E. με επικεφαλής τον Aχιλλέα Kωνσταντακόπουλο και το Olayan Group ανακοίνωσαν την υπογραφή συμφωνίας για το νέο ξενοδοχείο και τις ιδιωτικές κατοικίες που θα δημιουργηθούν στο κέντρο της Aθήνας. Tο νέο ξενοδοχειακό συγκρότημα της πρωτεύουσας, θα ανοίξει το 2024 και θα λειτουργεί με άλλο όνομα, υπό τα brands πολυτελείας της Hilton, και συγκεκριμένα τα Conrad Hotels & Resorts, Conrad Residences και Waldorf Astoria Residences.

Η ανάπλαση της Β’ Πλαζ Βούλας

Στα επόμενα βήματα είναι η ανάπλαση της Β’ Πλαζ Βούλας μέσω της εταιρείας, Athens Beach Club, η οποία αποτελεί το κοινό επιχειρηματικό όχημα μαζί με τον Ντίνο Κόκκαλη και τον Γιώργο Προκοπίου για την ανάπλαση της συγκεκριμένης έκτασης. Ταυτόχρονα ο όμιλος ΤΕΜΕΣ έχει συμφωνήσει με τη Lamda για την κατασκευή δύο ξενοδοχείων στο Ελληνικό. Πιο συγκεκριμένα, μετά την έναρξη λειτουργίας του Mandarin Oriental, Costa Navarino το 2023 η Mandarin συμφώνησε με την ΤΕΜΕΣ να αναλάβει τη διαχείριση και του ενός από τα δύο πολυτελή ξενοδοχεία που θα αναπτύξει η εταιρεία του ομίλου Κωνσταντακόπουλου στο Ελληνικό σε κοινοπραξία με τη Lamda Development.

Στόχος η διαρκής επέκταση του Costa Navarino – H «Τοσκάνη» της Ελλάδας

Ο Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος έχει αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η αύξηση του τουρισμού αποτελεί ένα ευχάριστο «πονοκέφαλο», που ωθεί την τουριστική βιομηχανία να γίνει καλύτερη και να αναζητήσει νέες πηγές εσόδων. Σύμφωνα με τον ίδιο, «πρέπει να γίνουμε πιο λειτουργικοί, να δοθεί έμφαση στην αγορά δεύτερης κατοικίας και να εκμεταλλευτούμε με βιώσιμους όρους την τεράστια ακτογραμμή μας». Ο επιχειρηματίας μέσα από σειρά επενδύσεων επιδιώκει την διαρκή επέκταση και ανάπτυξη του Costa Navarino. Εκεί απασχολούνται περισσότεροι από 1.200 άμεσα εργαζόμενοι, ενώ το πολυτελές ξενοδοχειακό συγκρότημα διαδραματίζει κομβικό ρόλο στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής και στην απασχόληση του τοπικού πληθυσμού. Στόχος του επιχειρηματία είναι να μετατρέψει τη περιοχή της Πύλου όπου βρίσκεται το Costa Navarino, σε «Τοσκάνη» της Ελλάδας.

Ο ίδιος όμως παρουσιάζει μία πολύπλευρη δραστηριότητα που υπερβαίνει τα όρια του κλάδου φιλοξενίας. Διατηρεί μετοχές στην Aegean της οποίας είναι και μέλος του διοικητικού συμβουλίου, προχώρησε στην κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου, ενώ συμμετέχει και στην ανάπτυξη των διεθνών σχέσεων της Ελλάδας ως συμπρόεδρος του ελληνικού τμήματος του Eπιχειρηματικού Συμβουλίου Eλλάδας-Σαουδικής Aραβίας.

Aναφορικά με τις πεποιθήσεις του για τις προοπτικές της χώρας μας, σε πρόσφατη τοποθέτησή του ανέφερε ότι «η Ελλάδα έχει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης, σε πολλές περιοχές. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι η ακτογραμμή μας έχει όσο μήκος έχουν η Ισπανία, η Πορτογαλία και η μισή Ιταλία μαζί. Άρα έχουμε χώρο να αναπτυχθούμε τουριστικά στην Ελλάδα. Νομίζω, δε, ότι ούτως ή άλλως μέχρι στιγμής έχουμε αξιοποιήσει μόλις το 1,5% των τουριστικών δυνατοτήτων της πατρίδας μας».

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.