26 Απρ 2024
READING

Πως θα είναι τα social media στα επόμενα χρόνια;

4 MIN READ

Πως θα είναι τα social media στα επόμενα χρόνια;

Πως θα είναι τα social media στα επόμενα χρόνια;

Μια αλλαγή στη δυναμική των μέσων κοινωνικής δικτύωσης

Τα τελευταία χρόνια, ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι χρησιμοποιούν και αντιμετωπίζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει αλλάξει πολύ. Μια έκθεση της Gartner ρίχνει φως σε αυτές τις αλλαγές, προβλέποντας ότι μέχρι το 2025, πολλοί χρήστες – περίπου οι μισοί – είτε θα εγκαταλείψουν είτε θα μειώσουν δραστικά την ενασχόλησή τους με τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Ποιοι είναι οι λόγοι και τι επιπτώσεις μπορεί να έχει αυτή η εξέλιξη στο ψηφιακό marketing;

Η εξάπλωση της παραπληροφόρησης

Ένας βασικός λόγος για τον οποίο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αρέσουν πλέον λιγότερο στους ανθρώπους είναι επειδή μοιράζονται πολλές ψευδείς πληροφορίες. Οι χρήστες είναι όλο και πιο επιφυλακτικοί απέναντι στο περιεχόμενο που συναντούν, αμφισβητώντας την αυθεντικότητα και την ακρίβειά του.

Διαβάστε ακόμα: Πώς άλλαξε το ψηφιακό marketing το 2023;

Τοξικές βάσεις χρηστών και bots

Ένας άλλος παράγοντας που συμβάλλει είναι η παρουσία τοξικών βάσεων χρηστών. Πρόκειται για ομάδες χρηστών που δημιουργούν ένα αρνητικό ή επιβλαβές περιβάλλον. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει συμπεριφορές όπως ο εκφοβισμός, η παρενόχληση ή η διάδοση ρητορικής μίσους. Όταν μια πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης έχει πολλούς από αυτούς τους τοξικούς χρήστες, μπορεί να κάνει την εμπειρία δυσάρεστη για τους άλλους. Οι άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται ότι δέχονται επίθεση ή ότι νιώθουν άβολα, με αποτέλεσμα να μην θέλουν να περνούν χρόνο στη συγκεκριμένη πλατφόρμα.

Εκτός των “toxic user bases”, η αύξηση των “bots” έχει επίσης αρχίσει να ενοχλεί τους χρήστες των social media. Τα “bots” είναι αυτοματοποιημένα προγράμματα που μπορούν να μιμηθούν τους ανθρώπινους χρήστες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Συχνά χρησιμοποιούνται για την αυτόματη διάδοση μηνυμάτων ή περιεχομένου, χωρίς να κρύβεται πίσω τους κάποιο πραγματικό άτομο. Το πρόβλημα με τα bots είναι ότι μπορούν να κατακλύσουν τα social media με spam, παραπλανητικές πληροφορίες ή προπαγάνδα. Μπορούν επίσης να διογκώσουν τεχνητά τη δημοτικότητα ορισμένων απόψεων ή θεμάτων, κάνοντάς τα να φαίνονται πιο ευρέως υποστηριζόμενα από ό,τι είναι στην πραγματικότητα.

Αυτά τα στοιχεία δημιουργούν ένα περιβάλλον που πολλοί βρίσκουν απωθητικό και συχνά φορές εχθρικό, ωθώντας τους μακριά από την τακτική αλληλεπίδραση με αυτές τις πλατφόρμες.

Ο ρόλος της Generative AI

Η ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό από πολλούς χρήστες. Σύμφωνα με την Gartner, το 72% των καταναλωτών πιστεύουν ότι η αύξηση της τεχνητής νοημοσύνης στα social media θα βλάψει την εμπειρία του χρήστη, κυρίως λόγω ανησυχιών σχετικά με την αυθεντικότητα και τη δυνατότητα της τεχνητής νοημοσύνης να διαδώσει παραπληροφόρηση.

Το marketing στην εποχή της δυσπιστίας

Παρόλο που τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν βασικό εργαλείο για το ψηφιακό marketing, όλο και λιγότεροι άνθρωποι αλληλεπιδρούν σε αυτές τις πλατφόρμες. Οι χρήστες μοιράζονται λιγότερο προσωπικό περιεχόμενο από ό,τι στο παρελθόν, γεγονός που δείχνει ότι ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλάζει.

Η άνοδος της τεχνητής νοημοσύνης και οι επιπτώσεις της έχουν οδηγήσει σε δυσπιστία μεταξύ των καταναλωτών. Αυτό το συναίσθημα επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες προωθούν τις μάρκες τους. Περισσότερες επιχειρήσεις επιλέγουν να αποφύγουν τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στο branding τους, εστιάζοντας αντ’ αυτού στις πραγματικές ανθρώπινες αλληλεπιδράσεις.

Διαβάστε ακόμα: Πώς θα προστατεύσουμε τους εφήβους από τους κρυμμένους κινδύνους των social media;

Παρά τις ανησυχίες, η τεχνητή νοημοσύνη παραμένει ένα ισχυρό εργαλείο στο marketing. Πολλοί επαγγελματίες τη χρησιμοποιούν για εργασίες όπως η περίληψη περιεχομένου, το εξατομικευμένο περιεχόμενο για τους πελάτες και η βελτίωση της εξυπηρέτησης πελατών.

Το μέλλον των social media και του marketing

Το μέλλον των μέσων κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι ξεκάθαρο. Είναι δύσκολο για τις μάρκες και τους marketers να χρησιμοποιήσουν την τεχνητή νοημοσύνη για καλύτερο marketing χωρίς να χάσουν την εμπιστοσύνη των πελατών τους. Προχωρώντας προς τα εμπρός, η ικανότητα προσαρμογής και καινοτομίας σε αυτή τη νέα εποχή θα καθορίσει την επιτυχία των στρατηγικών ψηφιακού marketing.

Με πληροφορίες από Retail Dive

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.