29 Απρ 2024
READING

Πώς τα γραφεία έγιναν καλύτερα το 2023;

4 MIN READ

Πώς τα γραφεία έγιναν καλύτερα το 2023;

Πώς τα γραφεία έγιναν καλύτερα το 2023;

Επανάσταση στο χώρο εργασίας

Τα επακόλουθα της πανδημίας οδήγησαν τις εταιρείες να αναρωτηθούν πώς να χρησιμοποιήσουν καλύτερα τους χώρους γραφείων τους. Παρά τις παρατεταμένες φήμες για το τέλος των γραφείων, αυτά δεν εξαφανίζονται – απλώς αλλάζουν.

Καινοτόμες λύσεις για έναν πιο ήσυχο χώρο εργασίας

Μία από τις προκλήσεις που έφερε η αύξηση της εξ αποστάσεως εργασίας και των βιντεοκλήσεων είναι ο θόρυβος στο γραφείο. Ως απάντηση, η Meta σε συνεργασία με την κατασκευάστρια εταιρεία επίπλων γραφείου, KI, παρουσίασε μια πρωτοποριακή λύση: Το Cubes, ένα ευέλικτο σύστημα θαλάμων με τοίχους από τσόχα που επιτρέπει στους εργαζόμενους να ελέγχουν την ακουστική του χώρου εργασίας τους.

Διαβάστε ακόμα: Πώς θα μοιάζει το γραφείο του αύριο;

Οι θάλαμοι αυτοί μπορούν να απομονώνουν τους δικούς τους θορύβους, αλλά και να αποκλείουν τους ήχους των γύρω τους. Σε εσωτερικές δοκιμές, αυτός ο επανασχεδιασμένος θάλαμος μείωσε τα επίπεδα θορύβου κατά 24 ντεσιμπέλ. Τέτοιες καινοτομίες φέρνουν επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο καταπολεμούμε το θόρυβο και τους περισπασμούς στο χώρο εργασίας.

Έξυπνος σχεδιασμός γραφείων με βάση τα δεδομένα

Σε μια εποχή όπου κάθε τετραγωνικό μέτρο του χώρου γραφείων έχει σημασία, οι εταιρείες στρέφονται σε προηγμένα συστήματα αισθητήρων – από τις Butlr, XY Sense και την ηγέτιδα στον κλάδο Cisco. Αυτά τα συστήματα αναλύουν τη χρήση των γραφείων μέχρι και τις μεμονωμένες θέσεις, προσφέροντας πληροφορίες για χώρους που είτε υπολειτουργούν είτε έχουν μεγάλη ζήτηση. Οι επιχειρήσεις χρησιμοποιούν αυτά τα δεδομένα προληπτικά για να αναδιαμορφώσουν τα γραφεία τους, διασφαλίζοντας ότι ευθυγραμμίζονται με τις ανάγκες και τις προτιμήσεις των εργαζομένων.

Η άνοδος των Walking Rooms

Παρά την αυξανόμενη επικράτηση της εξ αποστάσεως εργασίας, η σημασία των κατ’ ιδίαν συναντήσεων κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος. Εδώ, μπαίνει στο παιχνίδι η “κινούμενη αίθουσα” (walking room), μια νέα ιδέα που επαναπροσδιορίζει τις συμβατικές αίθουσες συνεδριάσεων ως δυναμικούς και κινητούς χώρους. Σχεδιασμένη για να εμπλέκει και να ενθουσιάζει, αυτή η καινοτόμος προσέγγιση στις συσκέψεις βοηθά τις ομάδες να συνεργάζονται αρμονικά και αποτελεσματικά.

Στη δουλειά με το κατοικίδιό μας

Αναγνωρίζοντας την ευτυχία και την ευκολία που προσφέρουν τα κατοικίδια ζώα στους υπαλλήλους τους, ορισμένες εταιρείες υιοθετούν σε μεγάλο βαθμό πολιτικές φιλικές προς τα κατοικίδια ζώα. Πέρα από το να επιτρέπουν τα κατοικίδια ζώα στην εργασία, επιχειρήσεις όπως η Bark παραχωρούν χώρους γραφείων για να δημιουργήσουν πάρκα σκύλων. Αυτοί οι χώροι διαθέτουν δομές αναρρίχησης, χώρο για τρέξιμο, τούνελ και πολλά παιχνίδια για τους τριχωτούς συντρόφους, δημιουργώντας ένα εργασιακό περιβάλλον που δεν είναι μόνο παραγωγικό αλλά και ευχάριστο.

Σχεδιασμός με γνώμονα το μέλλον

Με τη ζήτηση μειωμένη, τα κτίρια γραφείων βρίσκονται σε φάση επανεξέτασης. Ορισμένα υφίστανται μετατροπή σε χώρους κατοικίας, αν και η μετάβαση αυτή μπορεί να είναι πολύπλοκη. Η πρόκληση έγκειται στο γεγονός ότι τα περισσότερα κτίρια γραφείων προορίζονταν αρχικά αποκλειστικά για χρήση γραφείων.

Μια προνοητική αρχιτεκτονική εταιρεία, η NBBJ, πρότεινε μια καινοτόμο λύση. Αντί να σχεδιάζουν έναν χώρο γραφείων με έναν μοναδικό σκοπό και να ελπίζουν ότι θα παραμείνει επίκαιρος μακροπρόθεσμα, υποστηρίζουν τον σχεδιασμό κτιρίων από την αρχή με την ευελιξία να μετατρέπονται εύκολα σε διαφορετικές χρήσεις στο μέλλον. Η ιδέα αυτή, που ονομάζεται Regenerative Lab, είναι να δημιουργηθούν κτίρια που μπορούν να εξυπηρετήσουν πολλαπλούς σκοπούς, αξιοποιώντας στο έπακρο κάθε τετραγωνικό μέτρο.

Διαβάστε ακόμα: Μπορεί το design να μας κάνει πιο ευτυχισμένους στην εργασία μας;

Ένα καλύτερο μέλλον για τους χώρους εργασίας

Καθώς αποχαιρετούμε το 2023, είναι σαφές ότι οι χώροι εργασίας αλλάζουν γρήγορα. Από τη διαχείριση του θορύβου έως τη χρήση δεδομένων για καλύτερη αποδοτικότητα, από τις ζωντανές προσωπικές συναντήσεις έως τις ρυθμίσεις που είναι φιλικές προς τα κατοικίδια και τα προσαρμόσιμα σχέδια κτιρίων, αυτές οι τάσεις διαμορφώνουν το μέλλον των χώρων εργασίας.

Από το 2024 και μετά, οι εταιρείες που θα υιοθετήσουν αυτές τις καινοτομίες θα δημιουργήσουν πιθανότατα χώρους εργασίας που θα είναι πιο αποτελεσματικοί, ελκυστικοί και επικεντρωμένοι γύρω από τους υπαλλήλους τους.

Με πληροφορίες από Fast Company

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.