Από δεκάδες ή και πολλά περισσότερα κύματα πέρασε τα τελευταία χρόνια ο όμιλος κλινικών και διαγνωστικών κέντρων της Euromedica. Πριν φτάσει να βρίσκεται από κοινού στα χέρια της Strix, εταιρείας διαχείρισης επενδύσεων της Τράπεζας Πειραιώς αλλά και του fund Farallon, το οποίο διατηρούσε ήδη ένα περιορισμένο ποσοστό συμμετοχής.
Θυμίζουμε ότι η Strix εκτός από τη Euromedica είχε ήδη συμμετοχή και πλήρη έλεγχο του μετοχικού κεφαλαίου του Ερρίκος Ντυνάν μέσω της εταιρείας ΗΜΙΘΕΑ Α.Ε.
Το ολικό comeback όμως της Euromedica αποτυπώθηκε με τον πιο εμφατικό τρόπο το 2022. Καθότι ήταν η επιχείρηση με τη μεγαλύτερη αύξηση τζίρου στην Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι τη συγκεκριμένη χρονιά η Euromedica κινήθηκε µε αύξηση του τζίρου της κατά 928%, από τα 9,91 εκατ. ευρώ στα 101,843 εκατ. ευρώ και την ακολούθησε η Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου με αύξηση τζίρου 915% από τα 10,77 εκατομμύρια ευρώ στα 109,37 εκατομμύρια ευρώ.
Θα σας θυμίσω ότι η Euromedica εξαγοράστηκε πλήρως το 1991 από τον άλλοτε κραταιό επιχειρηματία Θωμά Λιακουνάκο, ο οποίος τη συγκεκριμένη χρονιά εξαγόρασε ένα ποσοστό 20% για να την αποκτήσει εξ ολοκλήρου και λίγα χρόνια αργότερα, το 1999, ίδρυσε και την Axon Airlines, μία εταιρεία η οποία ωστόσο δεν κατάφερε να μακροημερεύσει.
Ο Θωμάς Λιακουνάκος βρέθηκε εκτός ομίλου Euromedica το 2019 καθώς η πλευρά της μητρικής Axon σε συνδυασμό με τη Farallon Capital κατάφεραν τότε την αλλαγή του διοικητικού συμβουλίου, θέτοντας εκτός τον άλλοτε ισχυρό επιχειρηματία. Η Farallon ξεκίνησε από το 2017 να αγοράζει τα δάνεια της Euromedica, η οποία αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα, φτάνοντας σταδιακά έως και το 2019 να έχει ποσοστό 17,5% και καταφέρνοντας σήμερα να ισχυροποιήσει τη θέση της μαζί με το επενδυτικό όχημα της Τράπεζας Πειραιώς, τη Strix. Όλων αυτών είχε προηγηθεί απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου, με την οποία γινόταν δεκτό το αίτημα της Τράπεζας Πειραιώς για υπαγωγή της Axon Holdings, συμφερόντων Θωμά Λιακουνάκου, σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης, ανοίγοντας ουσιαστικά τον δρόμο για τη ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων της, όπου βασικό asset αποτελούσε ένα μεγάλο μέρος των μετοχών της Euromedica.
Η προσπάθεια να διατηρήσει τον έλεγχο της Euromedica χωρίς επιτυχία
O Λιακουνάκος είχε προσπαθήσει μέσα από τις γενικές συνελεύσεις και τα δικαστήρια να διατηρήσει τον έλεγχο της Euromedica, κάτι που όπως αποδείχτηκε τελικά, δεν κατάφερε. Η δραστηριότητά του θα θυμίσουμε ότι κάλυπτε ένα ευρύ φάσμα επιχειρηματικών τομέων. Η μητρική εταιρία, Axon Holdings αποτέλεσε την εταιρεία που κάλυψε μια σειρά εταιρείες από διαφορετικούς κλάδους από τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, την τεχνολογία και την αμυντική βιομηχανία μέχρι το real estate. Συγκεκριμένα τις Axon Χρηματιστηριακή, Axon Κατασκευαστική, Euromedica, εφημερίδα Κέρδος, η Axon Airlines και φυσικά η SONAK, με αντικείμενο την ανάπτυξη και τον σχεδιασμό αμυντικού λογισμικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού. Μία πορεία όμως που δεν είχε την ανάλογη συνέχεια και σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα ο όμιλος Axon βρέθηκε φορτωμένος με υπέρογκα χρέη.
Η εξυγίανση και η είσοδος στη νέα εποχή
Παρά τις περιπέτειες που αντιμετώπισε ο Λιακουνάκος και ο όμιλος Axon, η Euromedica εισήλθε τελικά στο νέο κύκλο της ιστορίας της καθώς το καλοκαίρι του 2020 ολοκληρωνόταν η διαδικασία υπογραφής της Συμφωνίας Εξυγίανσης που η εταιρεία διαπραγματευόταν με τους πιστωτές της. Τη συμφωνία υπέγραψαν πιστωτές που εκπροσωπούσαν ποσοστό 68,1% του συνόλου των υποχρεώσεων της εταιρείας. Το σχέδιο εξυγίανσης που τέθηκε άμεσα σε εφαρμογή διασφάλιζε περισσότερες από 2.000 θέσεις εργασίας και διατηρούσε ανέπαφο το δίκτυο της Εuromedica, αποτελούμενο από 7 κλινικές, 17 διαγνωστικά κέντρα και 15 συνεργαζόμενα διαγνωστικά κέντρα, εκ των οποίων τα περισσότερα εκτός Αττικής. Στην πρόβλεψη της εξυγίανσης ήταν και επένδυση 22 εκατομμυρίων ευρώ εντός εξαμήνου σε νέο, σύγχρονης τεχνολογίας εξοπλισμό με ταυτόχρονη αναβάθμιση και επέκταση των κτιριακών υποδομών, κυρίως στις μονάδες εκτός Αθηνών. Σήμερα βέβαια όλα αυτά δείχνου και είναι αρκετά μακρινά. Και η εταιρεία έχει μπει στη νέα της εποχή με την ολοκλήρωση της από κοινού απόκτησής της από Farallon και Strix, οι οποίες προσβλέπουν στη δημιουργία αξίας και στην πώλησή της με ανάλογη υπεραξία σε ενδιαφερόμενο επενδυτή μέσα στα επόμενα χρόνια.
Επενδύσεις σε κτίρια και εξοπλισμό
Είναι γεγονός μάλιστα ότι ο όμιλος στην μετά Λιακουνάκου εποχή έχει περάσει σε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης των δραστηριοτήτων του. Αξιοσημείωτη κίνηση αποτέλεσε το 2022 η ολική ανακαίνιση του κτιρίου και η εγκατάσταση καινούργιου, σύγχρονου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού στο διαγνωστικό κέντρο “Εγκέφαλος Χαλανδρίου”.
Το κέντρο έχει ενταχθεί στο παγκόσμιο δίκτυο των Κέντρων Αναφοράς Τεχνολογίας Απεικόνισης της GE Healthcare, προσφέρει ολοκληρωμένες και πρωτοποριακές υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, σε ένα σύγχρονο περιβάλλον, που αντανακλά τη νέα εταιρική ταυτότητα του ομίλου Euromedica.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.