22 Ιαν 2025
READING

Αυτές ήταν οι μεγαλύτερες εξαγορές ελληνικών startups από ξένους ομίλους το 2023

4 MIN READ

Αυτές ήταν οι μεγαλύτερες εξαγορές ελληνικών startups από ξένους ομίλους το 2023

Αυτές ήταν οι μεγαλύτερες εξαγορές ελληνικών startups από ξένους ομίλους το 2023

Μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον των ξένων εταιρειών για το ελληνικό startup οικοσύστημα το 2023, με πολλές νεοφυείς επιχειρήσεις να εξαγοράζονται από κολοσσούς του εξωτερικού, με τις αποτιμήσεις να φτάνουν σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και στα 100 εκατ. ευρώ.

Cisco, Dell, Intel, και Hewlett Packard Enterprise είναι μερικοί από τους γίγαντες που έριξαν τα ραντάρ τους στην Ελλάδα που έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στο ελληνικό οικοσύστημα, είδαν ευκαιρίες και προχώρησαν σε εξαγορές που έβαλαν την χώρα μας στον χάρτη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας.

Ωστόσο εκτός από τις εξαγορές, επιχειρήσεις σήκωσαν πολλά εκατομμύρια ευρώ, με χρηματοδοτήσεις που έλαβαν από σημαντικές εταιρείες και funds, γεγονός που δείχνει ότι το κλίμα γενικότερα στην Ελλάδα είναι θετικό και το startup οικοσύστημα αναπτύσσεται. Ενώ και το 2024 αναμένεται να είναι δυναμικό.

Το οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων γνώρισε παγκοσμίως μεγάλη άνθηση στα «δύσκολα» χρόνια του κορονοϊού, όπου πολλοί επιχειρηματίες, με κίνητρο την αυξημένη ζήτηση για νέα τεχνολογικά εργαλεία, έστησαν τις δικές τους επιχειρήσεις και κατάφεραν να αντλήσουν μεγάλο όγκο κεφαλαίων από ξένους κολοσσούς και funds.

Το 2023, λόγω των πληθωριστικών πιέσεων και της αύξησης των επιτοκίων, η ανάπτυξη δεν ήταν αυτή που αναμενόταν ωστόσο, αυτό δεν εμπόδισε μεγάλες εταιρείες και funds να επενδύσουν σημαντικά ποσά σε ελληνικές ή ελληνικών συμφερόντων νεοφυείς επιχειρήσεις, ενώ άλλες προχώρησαν σε εξαγορές, όπως για παράδειγμα αυτή της Augmenta από την CNH Industrial της οικογένειας Anieli.

Augmenta: Στα 100 εκατ. ευρώ η εξαγορά από την CNH

Το πιο χαρακτηριστικό εξαγοράς ελληνικής startup που εξαγοράστηκε με πολύ υψηλό αντίτιμο, είναι η περίπτωση της Augmenta, των Γιώργου Βαρβαρέλη και Δημήτρη Ευαγγελόπουλου, η οποία πωλήθηκε στην CNH Industrial της οικογένειας Ανιέλι, έναντι 110 εκατ. δολ, που πρόκειται και για την μεγαλύτερη εξαγορά μέσα στο 2023 ενώ πλέον κατέχει την τρίτη θέση των κορυφαίων exit ελληνικών startup.

Από το 2018 η Augmenta παρέχει σε αγρότες πολλών γεωγραφικών περιοχών προϊόντα και υπηρεσίες σχετικά με τη διαχείριση των εισροών σε καλλιέργειες και την ανάλυση των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και συνεργαζόταν με τη CNH Industrial και τη θυγατρική της, Raven. Η συνεργασία τους ενισχύθηκε το 2021 όταν η CNH Industrial απέκτησε μειοψηφικό ποσοστό μετοχών και εντάχθηκε στο διοικητικό συμβούλιο της Augmenta.

Marine Traffic: Εξαγοράστηκε από την Kpler

Τον Φεβρουάριο του 2023 έγινε γνωστό ότι η Kpler, εταιρεία ανάλυσης δεδομένων και στοιχείων αγοράς, εξαγόρασε το 100% της Marine Traffic, που έχει αναπτύξει και λειτουργεί την ευρέως διαδεδομένη εφαρμογή ναυτιλιακών υπηρεσιών και tracking πλοίων.

Η Marine Traffic ιδρύθηκε το 2007 έχει έδρα την Αθήνα και πλέον έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της ναυτιλιακής βιομηχανίας.

Η Marine Traffic είναι κορυφαίος πάροχος υπηρεσιών εντοπισμού πλοίων και ναυτιλιακών πληροφοριών, αφιερωμένη στη δημιουργία αξιοποιήσιμων πληροφοριών. Συνεργάζεται με κορυφαία λιμάνια παγκοσμίως, τις ναυτιλιακές εταιρείες και τους μεγάλους πετρελαϊκούς ομίλους, ενώ έχει μπει σε έργα αφιερωμένα στη βελτίωση της αποδοτικότητας και τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Arrikto: Τι είδε η Hewlett Packard Enterprise

Τα μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης και το σημαντικό αποτύπωμα στην αγορά είδε η Hewlett Packard Enterprise και εξαγόρασε την Arrikto του Κωνσταντίνου Βενετσανόπουλου και του Βαγγέλη Κούκη.

Η Arrikto ιδρύθηκε το 2015 με την έδρα της και το τμήμα έρευνας ανάπτυξης στην Αθήνα και διατηρεί γραφεία στη Silicon Valley.

Η ελληνική startup προσφέρει εργαλεία για γρήγορη και ευέλικτη ανάπτυξη εφαρμογών υπολογιστικής μάθησης (Machine Learning) για επιχειρήσεις, οργανισμούς και επιστήμονες δεδομένων. Πριν εξαγοραστεί από την Hewlett Packard Enterprise, είχε πελάτες σε 17 χώρες και είχε αντλήσει 14 εκατ. ευρώ σε χρηματοδότηση.

Στην Cisco η Code BGP

Η Cisco, παγκόσμιος ηγέτης στις τεχνολογίες δικτύων και εισηγμένη στο αμερικανικό χρηματιστήριο τεχνολογίας Nasdaq, προχώρησε μέσα στο 2023 στην εξαγορά της Code BGP των Ξενοφώντα Δημητρόπουλου, Βασίλη Κοτρώνη και Λευτέρη Μανασσάκη. 

Η Code BGP ξεκίνησε πριν δυο χρόνια με στόχο να συμβάλλει στην αυτοματοποίηση των διαδικασιών που πραγματοποιούν καθημερινά οι διαχειριστές δικτύων στο BGP ώστε να αυξήσουν τον έλεγχο στα δίκτυά τους και να επιτύχουν μικρότερο κόστος λειτουργίας και μεγαλύτερη ασφάλεια, αρχικά για το δίκτυό τους και κατ’ επέκταση για το ίδιο το Διαδίκτυο. Η εταιρεία, η οποία είναι spin-off του Ελληνικού Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), άντλησε γύρο χρηματοδότησης τον Ιούνιο του 2021 από τη Marathon Venture Capital ύψους 1,5 εκατομμυρίων δολαρίων.

Στην Nabtesco η DeepSea Technologies

Η DeepSea, του Κωνσταντίνου Κυριακόπουλου και του Ρομπέρτο Κούστα εξαγοράστηκε από την πολυεθνική Nabtesco με έδρα την Ιαπωνία, η οποία είναι και εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Τόκιο.

Η Ιαπωνική εταιρεία ήταν επενδυτής και μέτοχος της εταιρείας από το 2021, με το ποσό εξαγοράς ωστόσο να μην έχει γίνει γνωστό, ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι ήταν στην κορυφαία δεκάδα των ελληνικών exits.

Η DeepSea είναι μια εταιρεία ναυτιλιακής τεχνολογίας που ειδικεύεται στην παρακολούθηση και βελτιστοποίηση της απόδοσης των πλοίων. 

Τα τεχνητής νοημοσύνης προϊόντα της βοηθούν τους πελάτες της ναυτιλιακής βιομηχανίας να λαμβάνουν αποφάσεις βάσει δεδομένων για να γίνουν πιο αποδοτικοί, να επιτύχουν τους στόχους τους για την απαλλαγή από τον άνθρακα.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.