22 Ιαν 2025
READING

Γιατί οι ξενοδόχοι στρέφονται στο real estate

3 MIN READ

Γιατί οι ξενοδόχοι στρέφονται στο real estate

Γιατί οι ξενοδόχοι στρέφονται στο real estate

Στροφή από τη διαχείριση ξενοδοχείων στην απόκτηση ιδιόκτητων μονάδων κάνουν οι μεγαλύτερες ξενοδοχειακές εταιρείες, δεδομένων των υψηλών επιδόσεων του ελληνικού τουρισμού, που το 2023 έφερε έσοδα κοντά στα 21 δισ. ευρώ. 

Εξάλλου, οι Έλληνες ξενοδόχοι αναγνωρίζουν ότι τα τουριστικά ακίνητα έχουν μπει στο ραντάρ εγχώριων και ξένων επενδυτών, όπως αποδεικνύουν οι κινήσεις των ΑΕΕΑΠ. Οι επενδυτικές ακινήτων εμπλουτίζουν το χαρτοφυλάκιό τους με όλο και περισσότερα ξενοδοχεία και τουριστικά assets, λόγω και των αποδόσεων που έχει αυτή η κατηγορία ακινήτων. Επίσης, η βελτίωση του τουριστικού προϊόντος με την προσφορά υψηλής ποιότητας υποδομών, καθώς και είσοδος νέων brands στην ελληνική αγορά – τα περισσότερα εκ των οποίων διεθνούς βεληνεκούς – «ανοίγουν» την όρεξη στους επενδυτές για απόκτηση ξενοδοχείων. 

Από την πλευρά τους, οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις αυξάνουν προοδευτικά τον αριθμό των μονάδων που έχουν στην ιδιοκτησία τους, μπαίνοντας στο παιχνίδι των εξαγορών, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που «χτυπούν» ακίνητα που εκπλειστηριάζονται, προκειμένου να τα αναβαθμίσουν και να τα βάλουν ξανά στον ξενοδοχειακό χάρτη. 

Εξαγορές από Zeus International, Γρύλο και Mitsis Hotels

Τελευταία κίνηση που ανακοινώθηκε ήταν η αγορά δύο ξενοδοχείων που βρίσκονταν ήδη στο χαρτοφυλάκιο της Zeus International ως διαχειριζόμενα. Στην ιδιοκτησία της εταιρείας πέρασαν τα Dolce Milan Malpensa στο Μιλάνο και Lazart Hotel Trademark Collection by Wyndham στη Θεσσαλονίκη, ενώ την έκπληξη έκανε η Zeus εξαγοράζοντας και πενταώροφο κτίριο στην Αθήνα, που στεγάζει τα κεντρικά γραφεία της. Ο όμιλος μίσθωνε τα δύο ξενοδοχεία από την Prodea και πλέον έχει αυξήσει τον αριθμό των ιδιόκτητων ξενοδοχείων σε 9 από τα συνολικά 20 ξενοδοχεία που λειτουργεί, ενισχύοντας παράλληλα την επέκτασή του στην ευρωπαϊκή αγορά. Τα ιδιόκτητα ξενοδοχεία που διαχειρίζεται η εταιρεία αποτελούν σχεδόν το 25% του χαρτοφυλακίου της Zeus International (και αντιστοιχούν σε περισσότερα από 1.000 δωμάτια), με στόχο το ποσοστό αυτό να αυξηθεί περαιτέρω.

H απόκτηση μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων στις βασικές τουριστικές αγορές της Ελλάδας αποτελεί στρατηγικό στόχο και για τον όμιλο του Γιάννη Γρύλου (IOGR), γνωστό μεν για τη Sky Express και με μειοψηφικό ποσοστό στη Hotel Brain. Συγκεκριμένα, η IOGR εντάσσει την απόκτηση ξενοδοχειακών μονάδων με μεγάλο αριθμό δωματίων, στις περιοχές που καλύπτονται με αεροπορική σύνδεση. Στο πλάνο είναι η βέλτιστη διαχείριση του επιχειρηματικού κινδύνου και για αυτό το λόγο ο όμιλος μπορεί να παίξει το ρόλο προτιμητέου συνομιλητή σε συναλλαγές που αφορούν σε ξενοδοχειακά assets. Σημειώνεται πως η Hotel Brain είναι η μεγαλύτερη ελληνική ξενοδοχειακή εταιρεία, η οποία δραστηριοποιείται μέσω μακροπρόθεσμων μισθώσεων ξενοδοχείων και σήμερα, έχει στο χαρτοφυλάκιο της περισσότερα από 100 ιδιόχρηστα ξενοδοχεία, ενώ για το 2023 εκτιμάται τζίρος άνω των 100 εκατ. ευρώ.

Οι εξαγορές ξενοδοχείων και η υλοποίηση νέων επενδυτικών projects είναι η βασική στόχευση και του ομίλου Μήτση, καθώς «η ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της συνεχούς ανάπτυξης», σύμφωνα με το Σταύρο Μήτση, διευθύνοντα σύμβουλο του φερώνυμου ομίλου. Η σημαντικότερη κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση ήταν η προσθήκη δύο ξενοδοχείων στην Κρήτη, του Cretan Village και του Royal Mare, τα οποία εξαγοράστηκαν από την Aldemar της οικογένειας Αγγελόπουλου.

Κατά τα λοιπά, το προσεχές διάστημα και μέχρι τη λήξη της επταετίας ο όμιλος θα έχει προσθέσει στο χαρτοφυλάκιό της τρεις μονάδες σε Μύκονο και Χαλκιδική, όπου αποφάσισε η εταιρεία να επεκταθεί έπειτα από την Κρήτη, τη Ρόδο, την Κω, τα Καμμένα Βούρλα και την Αττική. Έως το 2030 η Mitsis Hotels θα λειτουργεί τουλάχιστον 27 ξενοδοχεία, βάσει του επενδυτικού προγράμματος ύψους 250 εκατομμυρίων που τρέχει.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.