Η επανάσταση της πράσινης γκαρνταρόμπας
Η παγκόσμια βιομηχανία μόδας, η αξία της οποίας ανέρχεται σε 1,55 τρισεκατομμύρια ευρώ, βρίσκεται μπροστά σε μια κρίσιμη καμπή. Με την υπερπαραγωγή να φτάνει σε ανησυχητικά επίπεδα – 150 δισεκατομμύρια ρούχα κάθε χρόνο για μόλις 2 δισεκατομμύρια ανθρώπους – ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος είναι σοβαρός. Ο κλάδος συμβάλλει κατά περίπου 8% στις παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, ρυπαίνει σημαντικά ποτάμια και ωκεανούς και δημιουργεί 92 εκατομμύρια τόνους αποβλήτων υφασμάτων κάθε χρόνο.
Για την καταπολέμηση αυτών των ζητημάτων, ένα σημαντικό κίνημα αναπτύσσεται: η μετάβαση από τη fast fashion, η οποία παράγει ρούχα γρήγορα και φτηνά, στη slow fashion, η οποία επικεντρώνεται σε πιο βιώσιμες και φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές.
Διαβάστε ακόμα: Δίλημμα για την οικολογική μόδα: Η σύγκρουση Inditex-Zalando
Slow Fashion: Η άνοδος της αργής μόδας
Η αργή μόδα μετατρέπεται σε θετική δύναμη απέναντι στην περιβαλλοντική καταστροφή. Το κίνημα αυτό μας ενθαρρύνει να αλλάξουμε σημαντικά τον τρόπο με τον οποίο ψωνίζουμε. Προτείνει να αποφεύγουμε την ευρέως παραγόμενη, mainstream μόδα και αντ’ αυτού να επιλέγουμε πιο φιλικές προς το περιβάλλον επιλογές. Αυτό σημαίνει να αγοράζουμε λιγότερο, να υποστηρίζουμε μικρότερες, ηθικές επιχειρήσεις και να επιλέγουμε να αγοράζουμε μεταχειρισμένα ρούχα.
Οι καταναλωτές έχουν μεγάλη δύναμη να διαμορφώνουν τις τάσεις της μόδας και τον τρόπο λειτουργίας της βιομηχανίας. Τα fashion brands δίνουν μεγάλη προσοχή στο τι αγοράζουν οι άνθρωποι και συχνά αποφασίζουν τι θα κατασκευάσουν και τι θα πουλήσουν με βάση αυτές τις πληροφορίες.
Τέσσερα βήματα προς τις βιώσιμες αγορές
– Αναγνώριση των fast fashion brands: Το πρώτο βήμα για την υιοθέτηση βιώσιμων αγοραστικών συνηθειών είναι η αναγνώριση του ρόλου των αγαπημένων εμπορικών σημάτων στον κύκλο της γρήγορης μόδας. Πολλές μάρκες, γνωστές για τις χαμηλές τιμές και τους γρήγορους κύκλους παραγωγής τους, συμβάλλουν σημαντικά στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Η αναγνώριση και η αποφυγή αυτών των brands μπορεί να αποτελέσει ένα κρίσιμο βήμα για την προώθηση ενός πιο βιώσιμου τοπίου μόδας.
– Επιλογή μεταχειρισμένων και ενοικιαζόμενων ρούχων: Πολλές μάρκες προσαρμόζονται στη ζήτηση των καταναλωτών για βιωσιμότητα, προσφέροντας υπηρεσίες μεταχειρισμένων και ενοικίασης. Αυτό όχι μόνο παρατείνει τον κύκλο ζωής των ρούχων, αλλά και ενθαρρύνει τις μάρκες να επανεξετάσουν τα επιχειρηματικά τους μοντέλα, εστιάζοντας στην ποιότητα και την ανθεκτικότητα έναντι της ποσότητας.
– Κατανόηση του γιατί πίσω από τις αγορές: Είναι σημαντικό να κάνουμε ενδοσκόπηση και να κατανοήσουμε τα κίνητρα πίσω από τις αγοραστικές μας συνήθειες. Η βιομηχανία της μόδας χρησιμοποιεί συχνά τα συναισθήματά μας για να μας ενθαρρύνει να αγοράσουμε περισσότερα. Αν κατανοήσουμε αυτά τα συναισθηματικά ερεθίσματα και αναζητήσουμε άλλους τρόπους για να νιώσουμε ευτυχισμένοι ή ικανοποιημένοι, μπορούμε πραγματικά να αλλάξουμε τις αγοραστικές μας συνήθειες.
Διαβάστε ακόμα: Η μόδα επιβαρύνει τον πλανήτη
– Υποστήριξη της slow fashion: Για να κάνετε πραγματικά τη διαφορά, είναι σημαντικό να μιλήσουμε και σε άλλους για την αργή μόδα. Μοιραζόμενοι αυτά που γνωρίζουμε, τις εμπειρίες μας και μιλώντας για τους τρόπους που μπορούμε να ψωνίζουμε με βιώσιμο τρόπο, μπορούμε να δημιουργήσουμε μια ομάδα ανθρώπων που είναι ενήμεροι και ενδιαφέρονται για αυτά τα θέματα. Αυτό μπορεί σιγά σιγά να οδηγήσει σε μια βιομηχανία μόδας με πιο ηθικές και φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές.
Κάνοντας τη διαφορά στη μόδα
Η μετάβαση από τη γρήγορη στην αργή μόδα δεν είναι απλώς μια τάση, αλλά μια αναγκαία στροφή προς τη βιωσιμότητα. Κάνοντας ενημερωμένες επιλογές, υποστηρίζοντας ηθικές πρακτικές και διαδίδοντας την ευαισθητοποίηση, μπορούμε συλλογικά να επηρεάσουμε τη βιομηχανία μόδας ώστε να δώσει προτεραιότητα στον πλανήτη και τους ανθρώπους του έναντι του κέρδους. Οι ενδυματολογικές μας επιλογές μπορούν να δείξουν την αφοσίωσή μας σε έναν καλύτερο, πιο πράσινο κόσμο, καθώς η μόδα εισέρχεται σε μια νέα εποχή.
Με πληροφορίες από Fast Company
Photo: Unsplash
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.