27 Απρ 2024
READING

Σούπερ μάρκετ: Τι ετοιμάζουν για το 2024 οι μεγάλες αλυσίδες

4 MIN READ

Σούπερ μάρκετ: Τι ετοιμάζουν για το 2024 οι μεγάλες αλυσίδες

Σούπερ μάρκετ: Τι ετοιμάζουν για το 2024 οι μεγάλες αλυσίδες

Συγκεκριμένα είναι τα δεδομένα, με τα οποία θα έρθει και φέτος αντιμέτωπη η αγορά του οργανωμένου λιανεμπορίου στην Ελλάδα. Οι εταιρείες μετρήσεων και ειδικότερα η Circana έχει κάνει πρόβλεψη για αύξηση τζίρου στα βασικά καταναλωτικά προϊόντα (FMCGs) κατά περίπου 4,8%, ενώ ειδικότερα στα τρόφιμα ο τζίρος εκτιμάται ότι θα είναι αυξημένος κατά περίπου 5,1%, στα είδη περιποίησης σπιτιού κατά 4,5% και στα προϊόντα ατομικής περιποίησης και ομορφιάς κατά 3,2%. 

Την ίδια στιγμή και σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, οι ανατιμήσεις στα ράφια των σούπερ μάρκετ αναμένεται ότι θα βρεθούν κοντά στο +4,5% στο σύνολο των ταχυκίνητων προϊόντων από +7,3% που ήταν οι αυξήσεις το 2023.

Το βλέμμα του Σκλαβενίτη και στο εξωτερικό

Σε ό,τι αφορά τις επιμέρους αλυσίδες και την πορεία τους, ο Σκλαβενίτης που έκλεισε με διψήφιο ποσοστό ανάπτυξης του τζίρου του το 2023, συνεχίζει και θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και το επόμενο διάστημα, δείχνοντας ότι παραμένει κυρίαρχος στην ελληνική αγορά. Να επισημάνουμε ότι ο τζίρος του στο τέλος της χρονιάς που μόλις έκλεισε φλέρταρε με τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ, από 4,47 δισεκατομμύρια ευρώ που ήταν το αντίστοιχο ποσό του 2022. Ενδιαφέρον παρουσιάζει όμως και η προοπτική επέκτασης εκτός ελληνικών συνόρων, την οποία τον τελευταίο καιρό έχουν θέσει στο τραπέζι της επιχειρηματικής τους ατζέντα τα μέλη της οικογένειας Σκλαβενίτη. Tαυτόχρονα ο όμιλος συνεχίζει να βολιδοσκοπεί την κυπριακή αγορά με στόχο την απόκτηση τοπικής αλυσίδας εκεί, προκειμένου να διευρύνει την παρουσία του σε αυτήν. 

Lidl Ελλάς: Επενδύσεις σε νέα καταστήματα και logistics

Από την πλευρά της η Lidl, έχει προγραμματίσει συνολικές επενδύσεις που θα ξεπεράσουν τα 120 εκατ. ευρώ κατευθυνόμενες στα logistics και στο δίκτυο πώλησης για την τριετία 2024 – 2026 η Lidl Ελλάς. Από την στιγμή της άφιξης στην Ελλάδα έχει διαθέσει στην εγχώρια αγορά κεφάλαια πάνω από 1,4 δισ. Στο πλαίσιο των επενδύσεων τριετίας πρόκειται να δημιουργηθούν νέα καταστήματα και νέες υποδομές logistics, όπου προβλέπεται να δημιουργηθεί ένα νέο logistics center εκτός από τα 4 υφιστάμενα, το οποίο θα βρίσκεται στη δυτική Αττική. Στα νέα καταστήματα που πρόκειται να δημιουργήσει η Lidl Ελλάς θα είναι και ένα επί της λεωφόρου Μεσογείων στο Χολαργό, στα πρώην κεντρικά γραφεία της Miele, το οποίο απέκτησε πρόσφατα, ενώ στο πλάνο περιλαμβάνεται η επέκταση και στη νησιωτική Ελλάδα σε περιοχές όπου σήμερα δεν έχει παρουσία.

ΑΒ Βασιλόπουλος: Η επιστροφή στην κερδοφορία

Η ΑΒ Βασιλόπουλος έχει στοχεύσει να επιστρέψει στην κερδοφορία, από ζημίες που εμφάνισε το 2022 με τον επικεφαλής της Νίκο Λαβίδα και τη διοίκηση της αλυσίδας, να έχει αποδώσει τη συγκεκριμένη εικόνα σε παράγοντες όπως το καλάθι του νοικοκυριού, το νομοθετημένο πλαφόν στο περιθώριο κέρδους και το υψηλό κόστος ενέργειας. Σε επίπεδο τζίρου το 2023 κινήθηκε κοντά στο τζίρο του 2022, περίπου δηλαδή στα 1,98 δισεκατομμύρια ευρώ.  Σημειώνεται ότι στο τέλος Νοεμβρίου και μετά από περίπου δύο χρόνια που επρόκειτο να κατασκευαστεί, εν τέλει το νέο κατάστημα της ΑΒ Βασιλόπουλος, στο Ίδρυμα Μιμηκοπούλου -στο δαχτυλίδι της λεωφόρου Κηφισίας-, με συνολική επιφάνεια 3.000 τετραγωνικών μέτρων σε ισόγειο χώρο, ξεκίνησε να λειτουργεί.

My market: Έμφαση στα καταστήματα γειτονιάς

Τα My market συνεχίζουν να αποτελούν μία οικονομικά υγιή και αθόρυβη ως προς τις κινήσεις της επιχειρηματική οντότητα, η οποία συνεχίζει να αναπτύσσεται οργανικά, χωρίς να προσβλέπει σε κάποια θεαματική εξαγορά και διατηρώντας ιδιαίτερα χαμηλά το συντελεστή μόχλευσης. Ο κύκλος εργασιών για το 2023 εκτιμάται ότι θα κινηθεί στα 1,58 δισεκατομμύρια ευρώ από 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ το 2022 με ταυτόχρονη βελτίωση της κερδοφορίας. Το δίκτυο των My market θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια κυρίως μέσω της ανάπτυξης των My market Local, καθώς μέχρι το 2025 προβλέπεται να λειτουργήσουν συνολικά 80 καταστήματα. Ειδικότερα, για το 2023 ήταν προγραμματισμένο να λειτουργήσουν 25 νέα καταστήματα – τα περισσότερα Mymarket local – με τη μέθοδο franchising. Στον σχεδιασμό ανάπτυξης των METRO Cash & Carry έχει προβλεφθεί ακόμα 1 dark store και 3 hubs, ενώ η συνεχής άνοδος του τουρισμού στη χώρα, εκτιμάται να έχει περαιτέρω θετική επίδραση στα οικονομικά αποτελέσματα της αλυσίδας στα χρόνια που θα ακολουθήσουν.

Eπόμενος σταθμός για τον Μασούτη οι Τρεις Γέφυρες

Ο Μασούτης από την πλευρά του που στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου εγκαινίασε το 390ο κατάστημα του δικτύου του στη λεωφόρο Βουλιαγμένης στη Γλυφάδα με επιφάνεια 1.800 τ.μ., ετοιμάζεται να κάνει εγκαίνια το επόμενο διάστημα και στις Τρεις Γέφυρες με ένα ακόμα – μεγαλύτερης έκτασης – κατάστημα. To 2023 η αλυσίδα έφτασε σε κύκλο εργασιών 1,1 δισεκατομμύριο ευρώ με EBITDA 75 εκατομμύρια ευρώ, ενώ σχεδιάζει την περαιτέρω επέκτασή της τόσο στην Αττική όσο και στην Πελοπόννησο, όπου πρόσφατα λειτούργησε ένα νέο κατάστημα στην Πάτρα. Διακύβευμα για την αλυσίδα αποτελεί και η δημιουργία ιδιόκτητης αποθήκης στην Αττική, καθώς μετά την πώληση της αλυσίδας που είχε αποκτήσει κατά την εξαγορά της Προμηθευτικής, η τροφοδοσία του δικτύου πραγματοποιείται από τις κεντρικές αποθήκες στο Καβαλάρι της Θεσσαλονίκης. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.