18 Νοέ 2024
READING

Τελικά παίζει ρόλο η γραμματοσειρά;

3 MIN READ

Τελικά παίζει ρόλο η γραμματοσειρά;

Τελικά παίζει ρόλο η γραμματοσειρά;

Διασταύρωση τυπογραφίας και συναισθήματος

Σε μια πρωτοποριακή μελέτη, η Monotype, μια αμερικανική εταιρεία-ηγέτης στο σχεδιασμό και την τεχνολογία των γραμματοσειρών, σε συνεργασία με τη Neurons, μια δανέζικη εταιρεία εφαρμοσμένης νευροεπιστήμης, διερευνά τον συχνά παραγνωρισμένο συναισθηματικό αντίκτυπο της τυπογραφίας. Η έρευνα με τίτλο “Typography Matters” επιδιώκει να κατανοήσει πώς η εμφάνιση διαφορετικών γραμματοσειρών μπορεί να επηρεάσει τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας.

Το κύριο συμπέρασμα της μελέτης είναι ότι οι αντιδράσεις μας στις γραμματοσειρές έχουν βαθιές ρίζες σε πολιτιστικά και γεωγραφικά πλαίσια. Στην έρευνα συμμετείχαν περίπου 2.000 άνθρωποι από οκτώ διαφορετικές χώρες – Αυστραλία, Γαλλία, Γερμανία, Ιαπωνία, Πορτογαλία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ. Οι ερευνητές εξέτασαν τις αντιδράσεις τους δοκιμάζοντας διαφορετικές γραμματοσειρές.

Διαβάστε ακόμα: Πώς μπορεί μια γραμματοσειρά να ευαισθητοποιήσει για την απώλεια της βιοποικιλότητας;

Γραμματοσειρά: Πέρα από τις πρώτες εντυπώσεις

Η πρώτη μας αλληλεπίδραση με το κείμενο είναι οπτική, καθώς βασίζεται στην εμφάνιση, και διαμορφώνει τις πρώιμες απόψεις μας σχετικά με το πόσο αξιόπιστο και ελκυστικό είναι το περιεχόμενο. Αυτό είναι παρόμοιο με το πώς σχηματίζουμε τις πρώτες εντυπώσεις μας για τους ανθρώπους με βάση την εμφάνισή τους.

Η μελέτη έδειξε ότι ορισμένες γραμματοσειρές αντιμετωπίζονται με παρόμοιο τρόπο σε όλο τον κόσμο. Για παράδειγμα, οι απλές και μοντέρνες γραμματοσειρές όπως η Gilroy δίνουν συνήθως μια αίσθηση ειλικρίνειας και σαφήνειας. Οι γραμματοσειρές που μοιάζουν με παραδοσιακό γραφικό χαρακτήρα, όπως η FS Jack, θεωρείται συχνά ότι αντιπροσωπεύουν τη δημιουργικότητα και τη μοναδικότητα.

Global branding: Αλλαγή στρατηγικών με επιλογές γραμματοσειράς

Αυτές οι νέες πληροφορίες είναι πραγματικά σημαντικές για τον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες σκέφτονται για το branding τους σε όλο τον κόσμο. Η μελέτη της Monotype υποδεικνύει ότι αντί να χρησιμοποιούν το ίδιο στυλ παντού, οι μάρκες θα πρέπει να εξετάζουν τι είδους γραμματοσειρές προτιμούν οι άνθρωποι στις διάφορες περιοχές.

Για παράδειγμα, τα δυτικά εμπορικά σήματα χρησιμοποιούν συχνά απλές, μοντέρνες γραμματοσειρές για να δείξουν ότι αφορούν την τεχνολογία και τις νέες ιδέες. Αλλά στην Ιαπωνία, οι άνθρωποι προτιμούν γραμματοσειρές που μοιάζουν περισσότερο με την παραδοσιακή τους γραφή, λόγω της έντονης ιστορίας τους με την καλλιγραφία.

Ιστορικές μελέτες και εμπιστοσύνη στην τυπογραφία

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι ερευνητές εξετάζουν πώς οι διαφορετικές γραμματοσειρές μπορούν να μας κάνουν να αισθανόμαστε. Πίσω στο 2012, ο σκηνοθέτης Errol Morris μελέτησε πόσο αξιόπιστες φαίνονται οι διαφορετικές γραμματοσειρές. Ρώτησε 45.000 αναγνώστες των New York Times σχετικά με έξι διαφορετικές γραμματοσειρές και διαπίστωσε ότι οι περισσότεροι από αυτούς εμπιστεύονταν περισσότερο την παλιά γραμματοσειρά Baskerville – και, όχι παραδόξως, εμπιστεύονταν λιγότερο την Comic Sans. Οι γραμματοσειρές είναι σαν να έχουν διαφορετικές προσωπικότητες, και η επίσημη εμφάνιση της Baskerville μπορεί να είναι ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι θεωρούν ότι έχει κύρος.

Διαβάστε ακόμα: Emotional Branding: Συνδέσεις στην ψηφιακή εποχή

Επανεξέταση του branding παγκοσμίως

Η Monotype προτείνει έναν νέο τρόπο σκέψης για το πώς παρουσιάζονται τα brands σε όλο τον κόσμο. Αντί να κάνουν τα πάντα να φαίνονται ίδια, προτείνουν να επικεντρωθούν στο πώς οι γραμματοσειρές κάνουν τους ανθρώπους να αισθάνονται και ταιριάζουν στις τοπικές προτιμήσεις. Αυτό είναι σημαντικό στον σημερινό κόσμο όπου οι επιχειρήσεις απευθύνονται σε παγκόσμιο κοινό και πρέπει να κατανοήσουν τι αρέσει σε διαφορετικούς ανθρώπους.

Η έρευνα δείχνει ότι οι γραμματοσειρές δεν έχουν να κάνουν μόνο με την εμφάνιση, αλλά μπορούν επίσης να δημιουργήσουν διαφορετικά συναισθήματα. Αυτό σημαίνει ότι οι μάρκες θα πρέπει να σκέφτονται περισσότερο τις πολιτισμικές διαφορές και τα συναισθήματα όταν επιλέγουν τις γραμματοσειρές τους.

Με πληροφορίες από Fast Company

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.