26 Απρ 2024
READING

OTE-Nova-Vodafone: Το στοίχημα σε οπτικές ίνες, 5G και συνδρομητική τηλεόραση

4 MIN READ

OTE-Nova-Vodafone: Το στοίχημα σε οπτικές ίνες, 5G και συνδρομητική τηλεόραση

OTE-Nova-Vodafone: Το στοίχημα σε οπτικές ίνες, 5G και συνδρομητική τηλεόραση

«Νέος χρόνος, νέοι στόχοι» συνηθίζει να λέει ο λαός και αυτό ισχύει και για τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους.

Το 2024 αναμένεται να αποτελέσει έτος ορόσημο, καθώς εργάζονται για να φέρουν εις πέρας τα επενδυτικά τους σχέδια, για οπτικές ίνες, δίκτυα 5G, έργα ICT και τηλεόραση, ενώ παράλληλα θέτουν νέους στόχους για να αυξήσουν το αποτύπωμά τους στην αγορά.

Οι τρεις μεγάλοι πάροχοι, ΟΤΕ-Νova-Vodafone έχουν εξαγγείλει επενδύσεις συνολικού ύψους 5 δις. ευρώ μέχρι το 2027, που αφορούν κυρίως την ανάπτυξη του δικτύου οπτικών ινών και 5G. 

Το ενδιαφέρον για το 2024 στρέφεται κυρίως στον ΟΤΕ, μετά την ανακοίνωση ότι τον Ιούνιο ο Μιχάλης Τσαμάζ θα αποχωρήσει από τη θέση του CEO και την σκυτάλη θα πάρει ο Κώστας Νεμπής, που μένει να φανεί εάν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του νέου του ρόλου.

Ωστόσο και οι τρεις πάροχοι θέλουν να προχωρήσουν τις επενδύσεις και να είναι εντός χρονοδιαγράμματος και το 2024, ολοκληρώνοντας ταυτόχρονα και ένα πολύ σημαντικό αριθμό έργων για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας.

Οι οπτικές ίνες

Στοίχημα για το 2024 αποτελεί η διείσδυση οπτικών ινών στο σπίτι (Fiber to the Home) που φέρνουν υψηλές ταχύτητες ίντερνετ. Πλέον και οι τρεις έχουν προχωρήσει σε σημαντικό βαθμό, ωστόσο ακόμα ο δρόμος είναι μακρύς.

Ο ΟΤΕ τρέχει πρόγραμμα 3 δισ. ευρώ μέχρι το 2027, για να επεκταθεί η υποδομή Fiber to the Home σε 3 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις και το 5G σε όλη τη χώρα.

Ήδη έχει φτάσει τα 1,3 εκατ. συνδέσεις ενώ το 80% των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων στην Ελλάδα έχουν πρόσβαση σε ταχύτητες COSMOTE Fiber. Παράλληλα, έχει αναλάβει ένα μέρος  του μεγάλου ΣΔΙΤ UltraFast Broadband, αξίας 870 εκατ. ευρώ, που θα φέρει το FTTH σε πάνω από 350.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε αγροτικές και ημιαστικές περιοχές.

Η Nova, υπό την ομπρέλα της United Group, έχει ανακοινώσει επενδυτικό πλάνο ύψους 2 δις. ευρώ, ενώ μέχρι στιγμής έχει ρίξει στην αγορά πάνω από 400 εκατ. ευρώ. 

Στόχος το 2024 είναι οι γραμμές που μπορούν να αναβαθμιστούν σε FTTH να φτάσουν τα 400.000 σπίτια ενώ μέχρι το τέλος του 2027 αναμένεται να έχουν υλοποιηθεί περίπου 1,6 εκατ. συνδέσεις οπτικής ίνας, καλύπτοντας το 40% του πληθυσμού και το 70% των περιφερειών.

Η Vodafone υλοποιεί επενδυτικό πρόγραμμα 600 εκατ. ευρώ. Το 2023 έχει φτάσει τις 280.000 γραμμές οπτικής ίνας απευθείας στο σπίτι (FTTH) και έχει κατασκευάσει 450.000 γραμμές οπτικής ίνας μέχρι την καμπίνα (FTTC), οι οποίες σταδιακά θα μετατρέπονται σε FTTH, με στόχο την εγκατάσταση 850.000 γραμμών FTTH μέχρι το 2026.

Η εποχή του 5G SA

Βέβαια στόχος για όλους είναι η είσοδος στη νέα εποχή του 5G, το λεγόμενο 5G Stand Alone, το οποίο αναμένεται να ξεκλειδώσει τις…πραγματικές δυνατότητες του δικτύου 5ης γενιάς.

Η COSMOTE, έχει ολοκληρώσει την αναβάθμιση των υποδομών δικτύου κινητής 5ης γενιάς σε 5G Stand-Alone (SA), εκτιμώντας ότι η εμπορική λειτουργία του μπορεί να ξεκινήσει από το 2024.

Η Vodafone δεν έχει φτάσει ακόμα σε αυτό το σημείο, ωστόσο αναμένεται μέσα στο έτος να πραγματοποιήσει πιλοτικές δοκιμές ενώ και η Nova, όπως αναφέρουν τα στελέχη της θα είναι έτοιμη μέσα στο 2024.

Όσον αφορά την κάλυψη σε δίκτυα 5G, η Cosmote έχει φθάσει στο 90%, με την κάλυψη όμως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη να φτάνει ήδη το 97%, και σε ακόμα 68 πόλεις στην Ελλάδα να ξεπερνά το 95%. 

Η Vodafone βρίσκεται ήδη στο 78% ενώ πρόκειται να φτάσει στο 88% τον Μάρτιο του 2024.

Συνδρομητική τηλεόραση: Οδηγός ο ΟΤΕ, κερδίζει έδαφος η Nova

H Cosmote TV διατηρεί τα πρωτεία βάσει αποτελεσμάτων 9μηνου και ηγείται της αγοράς με 665.261 συνδρομητές, ενώ αυτή τη στιγμή οι συνδρομητές της Nova προσεγγίζουν τους 425.000, έχοντας κερδίσει έδαφος το τελευταίο 5μηνο.

Ο ΟΤΕ έχει συμβόλαια με τις τρεις μεγάλες ομάδες της ελληνικής Super League, Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό και ΑΕΚ (τις δύο τελευταίες τις ανανέωσε το περασμένο καλοκαίρι) και ακόμα τέσσερις ελληνικές ομάδες, το NBA, ενώ ανανέωσε και το Κύπελλο Ελλάδας. 

Πλέον το μείζον ζήτημα της Cosmote είναι να διατηρήσει τα δικαιώματα για τους αγώνες των μεγάλων διασυλλογικών ευρωπαϊκών διοργανώσεων (Champions League – Europa League – Conference League), τους οποίους σίγουρα θα μεταδίδει μέχρι το καλοκαίρι του 2024.

Η Cosmote έχει καταθέσει ήδη προσφορά στον διαγωνισμό που τρέχει η ΤΕΑΜ για λογαριασμό της UEFA και το επόμενο διάστημα αναμένεται η…ετυμηγορία.

Η Nova το καλοκαίρι κράτησε τις δύο μεγάλες ομάδες της Θεσσαλονίκης ΠΑΟΚ – Άρη ωστόσο το σημαντικότερο «επίτευγμα» της ήταν η ανανέωση του συμβολαίου για την μετάδοση των αγώνων της μπασκετικής Euroleague τον Φεβρουάριο του 2023

Επιπλέον το 2022 έχει κλείσει την Premier League μέχρι το 2028 ενώ μεταδίδει και το ισπανικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου καθώς και το γερμανικό.

Η Vodafone, η οποία δεν έχει πλέον αθλητικό περιεχόμενο, έχει επικεντρωθεί στην ψυχαγωγία. Κάτι που απ’ ότι φαίνεται της έχει βγει. Έχει συμφωνίες με Disney+, ΗΒΟ, Warner Bros και το Erflix και αυτή τη στιγμή έχει ξεπεράσει τους 180.000 συνδρομητές.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.