18 Νοέ 2024
READING

Πώς η Dimand μεταμορφώνει την υποβαθμισμένη δυτική πύλη της Θεσσαλονίκης

3 MIN READ

Πώς η Dimand μεταμορφώνει την υποβαθμισμένη δυτική πύλη της Θεσσαλονίκης

Πώς η Dimand μεταμορφώνει την υποβαθμισμένη δυτική πύλη της Θεσσαλονίκης

Την εικόνα της δυτικής πύλης εισόδου της Θεσσαλονίκης έχει βάλει πλώρη να αλλάξει η Dimand, μεταμορφώνοντας μία άλλοτε υποβαθμισμένη περιοχή σε επιχειρηματικό και οικονομικό κέντρο και κέντρο λήψης αποφάσεων για την πόλη και τα Βαλκάνια. 

Σημαντικό κόμματι σε αυτό το παζλ είναι η εγκατάσταση της Τράπεζας Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου σε ακίνητο που αναπτύσσει ο εισηγμένος όμιλος real estate. Σκοπό έχει να τερματίσει την εποχή κατά την οποία η δυτική Θεσσαλονίκη ήταν γνωστή κυρίως ως «κόμβος» νυχτερινών κέντρων (το μακροβιότερο λειτουργούσε επί σχεδόν τρεις δεκαετίες). Μέχρι και σήμερα η περιοχή από το κτήριο των Δικαστηρίων έως τη νέα δυτική είσοδο μέσω της εθνικής οδού καλείται Σφαγεία (λόγω των δημοτικών σφαγείων που λειτουργούσαν παλιότερα), παρόλο που, λόγω της εγγύτητας με το λιμάνι έπαιζε σημαντικό ρόλο στο εμπόριο κατά τις προηγούμενες δεκαετίες.

Το στοίχημα της Dimand είναι η περιοχή να γίνει το «next big thing» για τη Θεσσαλονίκη, μέσω επενδύσεων 400 εκατομμυρίων ευρώ. Μεταξύ των έργων ξεχωρίζει η μεγάλη αστική ανάπλαση του συγκροτήματος ΦΙΞ, που βρίσκεται επί της οδού 26ης Οκτωβρίου, της οποίας η ακαθάριστη αξία φτάνει τα 180 εκατ. και όπου συνεπενδύει η Elvial, βιομηχανία αλουμινίου της οικογένειας Τζίκα. Το ακίνητο ήταν ένα από τα βιομηχανικά στολίδια της Θεσσαλονίκης και από τα μέσα του 2027 θα έχει εξελιχθεί σε συγκρότημα πέντε κτιριακών όγκων, πιστοποιημένων σύμφωνα με το διεθνώς αναγνωρισμένο σύστημα αειφόρου ανάπτυξης LEED σε επίπεδο GOLD. Θα χτιστούν σε 46.500 τ.μ., που θα φιλοξενούν κατοικίες, ξενοδοχεία, χώρους εστίασης και πολιτισμού, καταστήματα και γραφειακούς χώρους. 

Από ζυθοποιία σε γραφεία πολυεθνικών

Το ΦΙΞ ξεκίνησε να κατασκευάζεται τη δεκαετία του 1880 ως οινοπνευματοποιία με ιδιοκτήτη τον Μισραχή. Η δεύτερη οικοδομική φάση χρονολογείται στην περίοδο 1892-1893, όταν ιδρύθηκε και λειτούργησε το ζυθοποιείο από τους επιχειρηματίες Αλλατίνι, Μισραχή και Φερνάντεζ και το 1926 η πλειοψηφία των μετοχών πέρασε στον Κάρολο Φιξ. Το 1983 η εταιρεία κήρυξε πτώχευση και το εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης εγκαταλείφθηκε και λεηλατήθηκε. Ακριβώς 40 χρόνια μετά, οι εργασίες για την αναβίωσή του, αυτή τη φορά ως μεικτό project, έχουν ήδη ξεκινήσει, αφού οι διαδικασίες ωρίμανσης είναι ήδη σε εξέλιξη.

Το πρώτο έργο, μέσω του οποίου έκανε απόβαση η Dimand στη δυτική Θεσσαλονίκη, είναι το πρώτο, μεγάλης κλίμακας, βιοκλιματικό επιχειρηματικό πάρκο της βόρειας Ελλάδας, σε κοινοπραξία με την Prodea. Πρόκειται για το HUB26, το οποίο βρίσκεται απέναντι από το ακίνητο ΦΙΞ, θα αποτελέσει έναν καινοτόμο χώρο επιχειρηματικής δραστηριότητας για εθνικές και πολυεθνικές επιχειρήσεις, καθώς εκεί θα αναπτυχθεί συγκρότημα τεσσάρων κτιρίων γραφείων  συνολικής ανωδομής 20.200 τ.μ. με υπόγεια 10.800 τ.μ., σε έκταση 7.700 τ.μ.. 

Στην ίδια ανάπτυξη προστίθεται το κτίριο Citrus, το οποίο συμπληρώνει στη δόμηση 4.600 τ.μ. σε συνολική έκταση 9 στρεμμάτων και το οποίο θα φιλοξενήσει, κατά πώς φαίνεται, τα γραφεία της Παρευξείνιας Τράπεζας. Και τα δύο έργα αναμένεται να πιστοποιηθούν με LEED Gold, ενώ στην αναβάθμιση της δυτικής εισόδου της Θεσσαλονίκης θα συμβάλουν οι νέοι χώροι δημόσιας χρήσης, όπως πεζόδρομοι και ποδηλατόδρομοι, που θα συνδέουν τα διάφορα σημεία με το κέντρο της πόλης.  Η Dimand έχει ανακοινώσει τη δωρεά μελέτης ποδηλατοδρόμου και ανάπλασης της 26ης Οκτωβρίου, σε συνεργασία με το δήμο Θεσσαλονίκης και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. 

Εξάλλου, η συμμετοχή στις αστικές αναπλάσεις αποτελεί στρατηγική απόφαση της Dimand, όπως έχει αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Δημήτρης Ανδριόπουλος. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Dimand «σκάναρε» τη δυτική πύλη της συμπρωτεύουσας από το 2016, θεωρώντας πως έφτασε η ώρα να αλλάξει πρόσωπο.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – ΑΕΡΟΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ “ΦΙΞ” (ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ)
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.