22 Ιαν 2025
READING

Η τεχνητή νοημοσύνη στο marketing

4 MIN READ

Η τεχνητή νοημοσύνη στο marketing

Η τεχνητή νοημοσύνη στο marketing

Καθώς μπήκαμε στο 2024, το marketing χαρακτηρίζεται όλο και περισσότερο από το καινοτόμο branding, την ενσωμάτωση τεχνητής νοημοσύνης και τεχνολογίας και την εστίαση στη δημιουργία μοναδικών εμπειριών για τους πελάτες. Κι αυτό έχει ως συνέπεια, οι σύγχρονες επιχειρήσεις να απομακρύνονται από τη συμβατική διαφήμιση, επιλέγοντας αντ’ αυτής δημιουργικές και συχνά απροσδόκητες στρατηγικές. 

Οι CMOs και οι επιτελικές τους ομάδες φαίνεται να βρίσκουν πια στέρεο έδαφος στην αποτελεσματικότητα και δημιουργικότητα που υπόσχεται να προσφέρει η GenAI (τεχνητή νοημοσύνη) περιορίζοντας τα οφέλη που μπορούν να αποκομίσουν από μια αποκλειστικά ανθρωποκεντρική πραγματικότητα.

Σύμφωνα με την Gartner, το marketing χρειάζεται να προετοιμαστεί για τις αλλαγές που ήδη συντελούνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα οδηγούν σε αποσύνθεση, όπως επίσης και για τους πολλούς και διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους η GenAI θα αλλάξει το τοπίο συνολικά -από τη μελέτη της συμπεριφοράς των καταναλωτών μέχρι την πρόβλεψη για τις ανάγκες προσωπικού.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υποβαθμίζονται

Η ανησυχία των καταναλωτών σχετικά με τη διάδοση ψευδών ειδήσεων και πληροφοριών στις κοινωνικές πλατφόρμες παραμένει υψηλή, με ένα ποσοστό μεγαλύτερο του 70% να αναμένει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα συνεχίσει να τα επηρεάζει αρνητικά. Η ενσωμάτωση των δυνατοτήτων της AI από τα social media έχει ήδη επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο τα αντιλαμβάνονται οι άνθρωποι, αφού έχουν πλέον μετατραπεί από σημεία κοινωνικής αλληλεπίδρασης σε μέσα διαφήμισης. Κι αυτό είναι κάτι που οδηγεί το κοινό που τα χρησιμοποιεί να περιορίσει σημαντικά τη χρήση τους, καθώς αντιλαμβάνεται ότι δεν εξυπηρετούν πια το σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκαν αρχικά.

Εξάπλωση της χρήσης GenAI

Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στο marketing θα επιτρέψει την αύξηση της δημιουργικότητας με στόχο την ανάπτυξη εξατομικευμένων εμπειριών για τους πελάτες. Αυτό σημαίνει ότι η εστίαση των CMO’s θα είναι πλέον η αναζήτηση και εύρεση ταλέντων που θα ασχολούνται περισσότερο με τη διαμόρφωση της στρατηγικής του δημιουργικού μέρους, παρά με το πώς αυτό θα απευθύνεται στους πελάτες.

Η απομόνωση της ΑΙ

Όσο περισσότερο η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται στο marketing, τόσο λιγότερο οι καταναλωτές εμπιστεύονται τις επιχειρήσεις. Αυτό που πιθανολογείται είναι ότι μέρος των πελατών μπορεί να αλλάξει τη συμπεριφορά του και να αρχίσει να προτιμά επιχειρήσεις που δεν χρησιμοποιούν AI και δίνουν προτεραιότητα στην αυθεντικότητα και την ηθική.

Η οργανική επισκεψιμότητα μειώνεται

Μέχρι το 2028, οι επιχειρήσεις θα δουν την οργανική επισκεψιμότητα του ιστότοπού τους να μειώνεται κατά 50% ή και περισσότερο, καθώς οι καταναλωτές δείχνουν να επιλέγουν την αναζήτηση που υποστηρίζεται από GenAI. Η επέκταση της στις μηχανές αναζήτησης έχει ως αποτέλεσμα οι αγοραστές να λαμβάνουν πληροφορίες απευθείας από τα αποτελέσματα που δημιουργούνται, χωρίς να χρειάζεται πλέον να επισκεφθούν αρχικά τον κάθε ιστότοπο.

Χρήση τεχνολογίας αυθεντικότητας περιεχομένου

Υπολογίζεται πως το 60% των CMO’s πρόκειται μέχρι το 2026 να υιοθετήσει μέτρα και τεχνολογία για να βελτιστοποιήσει την παρακολούθηση του περιεχομένου που δημιουργείται από χρήστες προκειμένου να προστατεύσουν τα brands. Η θέσπιση κατευθυντήριων γραμμών υπεύθυνης χρήσης GenAI φαίνεται να γίνεται απαραίτητη, καθώς η έλλειψη υφιστάμενων πλαισίων απαιτεί διαφάνεια και μηχανισμούς οικοδόμησης εμπιστοσύνης, τόσο από τους προμηθευτές όσο και από τους συνεργάτες των επιχειρήσεων.

Οι αλλαγές αποτελούν τη μόνη σταθερά

Οι στρατηγικές marketing θα αναγκαστούν να αποκτήσουν διπλό στόχο: να δίνουν σαφή κατεύθυνση και ταυτόχρονα να ανταποκρίνονται στις συνθήκες που αλλάζουν ραγδαία. Όπως όλα δείχνουν πολλά μπορεί να συμβούν σε 18 ή 36 μήνες, οπότε οι επαγγελματίες του χώρου δεν μπορούν να εφησυχάζουν. Αν κάτι μπορούν να κάνουν για να παραμείνουν μπροστά από τις εξελίξεις είναι να παρακολουθούν στενά όλους τους παράγοντες που δύνανται να επηρεάσουν τον προγραμματισμό τους.

Οι οικονομικές αλλαγές που προέρχονται από τις μεταβολές του πληθωρισμού και τα επιτόκια των τραπεζών, οι αλλαγές στις συνήθειες των αγοραστών -προτίμηση σε πιο βιώσιμα προϊόντα και υπηρεσίες- και φυσικά οι τεχνολογικές αλλαγές, αποτελούν εξωτερικούς παράγοντες που οπωσδήποτε επηρεάζουν το σχεδιασμό και την υλοποίηση της στρατηγικής.

Επιπλέον, οι νέοι ανταγωνιστές που εισέρχονται στην αγορά και οι αλλαγές στη συμπεριφορά των καταναλωτών σε συνδυασμό με τις αλλαγές που συντελούνται εσωτερικά σε μια επιχείρηση -μείωση του προϋπολογισμού του marketing ή αλλαγές στο υπάρχον προσωπικό έχουν επίδραση στην αναμενόμενη απόδοση του στρατηγικού σχεδιασμού.

Εύλογα, το ερώτημα που προκύπτει είναι πώς μπορεί κανείς να προγραμματίσει σε ένα περιβάλλον αβέβαιο και μεταβαλλόμενο από όλες τις πλευρές. Ίσως ο μόνος δυνατός τρόπος είναι ένας στρατηγικός σχεδιασμός αρκετά δομημένος ώστε να δίνει την κατεύθυνση και ταυτόχρονα ευέλικτος ώστε να προσαρμοστεί αν και εφόσον προκύψουν απρόβλεπτα εμπόδια ή σημαντικές ευκαιρίες. Στρατηγική δηλαδή που θα έχει τα χαρακτηριστικά της διαδικασίας συνεχούς βελτίωσης και μάθησης.

Με πληροφορίες από Gartner

Photo: Unpslash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.