14 Νοέ 2024
READING

Εκφράσεις που φέρνουν το αντίθετο αποτέλεσμα

4 MIN READ

Εκφράσεις που φέρνουν το αντίθετο αποτέλεσμα

Εκφράσεις που φέρνουν το αντίθετο αποτέλεσμα

Συχνά ακούμε την έκφραση, δεν έχει τόση σημασία τί είναι αυτό που λες, αλλά ο τρόπος που το λες. Ναι, οι λέξεις και ο τρόπος που τις χρησιμοποιούμε για να εκφραστούμε, μπορεί να φέρει διαφορετικά αποτελέσματα -να εμπνεύσει ή να απογοητεύσει, να μας παρακινήσει ή να δημιουργήσει εμπόδια στη δράση μας.

Όσο περισσότερο οι άνθρωποι εργάζονται απομακρυσμένα, τόσο περισσότερο η επικοινωνία γίνεται πιο σημαντική. Αν σε αυτό προσθέσουμε και τη χρήση της τεχνολογίας -το απρόσωπο μέσο που διαχέει την πληροφορία- αντιλαμβανόμαστε ότι η σαφήνεια, το συναίσθημα και ο τρόπος που επικοινωνούμε, γίνονται περισσότερο κρίσιμα από ποτέ.

Εκφράσεις και ιδιωματισμοί που οι άνθρωποι συνηθίζουν να χρησιμοποιούν, άλλες φορές πετυχαίνουν το στόχο τους κι άλλες όχι. Τις περισσότερες φορές, καταλήγουν απλώς να επαναλαμβάνονται χωρίς αυτό να εξυπηρετεί κανέναν τελικά, να μην βοηθούν στην επίλυση προβλημάτων, να φανερώνουν εγωισμό ή ακόμη και να μπερδεύουν τους αποδέκτες. Το 2024 θα μπορούσαμε να αφήσουμε πίσω μας κάποιες από αυτές.

Για να είμαι ειλικρινής

Μια έκφραση που χρησιμοποιούμε πολύ συχνά, ξεκινώντας την τοποθέτησή μας. Αν και η πρόθεση μας μπορεί να είναι να μπούμε κατευθείαν στο θέμα, η έκφραση αυτή ακούγεται διαφορετικά -θα είμαι ειλικρινής, ενώ συνήθως δεν είμαι. Οι σκέψεις που μπορεί να κάνουν εκείνοι στους οποίους απευθύνεται το μήνυμα ποικίλουν. Κάποιοι θα το ακούσουν χωρίς να κάνουν δεύτερες σκέψεις, ενώ άλλοι θα αναρωτηθούν για την ειλικρίνεια σας. Ακόμη κι αν αυτή η έκφραση φαίνεται ακίνδυνη, στην πραγματικότητα είναι αχρείαστη -δεν είναι καθόλου απαραίτητη. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να σπείρετε αμφιβολίες για την ειλικρίνεια σας.

Λάθος μου

Ακόμη δυο λέξεις που συχνά χρησιμοποιούν οι άνθρωποι, για να απαντήσουν σε μια αστοχία τους. Μια έκφραση που θέλει να πει, «έκανα λάθος, ζητώ συγγνώμη», αλλά δεν το κάνει. Δυστυχώς, η απλοποίηση της γλώσσας και η χρήση της καθομιλουμένης μειώνει κάθε προσπάθεια για ειλικρινή συγγνώμη, χωρίς ωστόσο να αναλαμβάνει ακριβώς την ευθύνη. Είναι σαν να γνωρίζουμε ότι πρέπει να πούμε «Λυπάμαι, έκανα λάθος», αλλά δεν το νιώθουμε πραγματικά, οπότε το προσπερνάμε λέγοντας απλώς ότι κάναμε λάθος. Στην πραγματικότητα, προτιμάμε να μην απολογηθούμε.

Φέρτε ολόκληρο τον εαυτό σας στη δουλειά

Αν και η πρόθεση είναι θετική, η προσπάθεια για διατήρηση των ορίων μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής φαίνεται να παραβιάζεται με τη χρήση αυτής της έκφρασης. Το ζητούμενο δεν είναι να φέρει ο εργαζόμενος ολόκληρο τον εαυτό του στη δουλειά. Χρειάζεται να κρατήσει μέρος αυτού για την οικογένεια, τους φίλους και ό,τι άλλο επιθυμεί να κάνει εκτός εργασίας. Αυτό που στην ουσία ζητείται να φέρει, είναι τον αληθινό και αυθεντικό του εαυτό -τις δεξιότητες, τις φιλοδοξίες, τις γνώσεις, την εμπειρία, την προσωπικότητα του. Αυτό χρειάζεται να φέρουν οι εργαζόμενοι στη δουλειά και επ’ ουδενί ολόκληρο το είναι τους.

Μπορείς να γίνεις game-changer

Μια έκφραση που χρησιμοποιείται για να εμπνεύσει και να παρακινήσει τους εργαζόμενους, αλλά το άκουσμα της “βαραίνει” τον αποδέκτη. Κι αυτό γιατί η λέξη αυτή χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια μνημειώδη, σημαντική θετική αλλαγή που προκαλείται από ένα γεγονός ή μια ιδέα. Και είναι εξαιρετικά σπάνιο, κάποιος άνθρωπος να δημιουργήσει κάτι που θα αποκτήσει τέτοια φήμη που να τον κατατάσσει στους game changers. Άραγε μπορούν όλοι να γίνουν Thomas Edison ή Bill Gates και να ανακαλύψουν κάτι που θα αλλάξει τον κόσμο; Δυστυχώς, όχι.

Η γλώσσα – οι λέξεις- που χρησιμοποιούμε, προκαλούν συναισθήματα σε εκείνους που μας ακούνε και δημιουργούν εικόνες και αντιλήψεις. Η δύναμη και επιρροή τους είναι πανίσχυρη και προκαλούν αντιδράσεις. Συχνά, αντί να απλοποιούν μια κατάσταση, την περιπλέκουν ακόμη περισσότερο. Ας έχουμε λοιπόν στο μυαλό μας τη δύναμή τους και ας χρησιμοποιούμε περισσότερο εκφράσεις που εμπνέουν, κινητοποιούν, αναλαμβάνουν ευθύνη, δεν δημιουργούν εμπόδια και κυρίως δίνουν το -καλό- παράδειγμα. 

Με πληροφορίες από Fast Company

Photo: Unpslash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.