26 Απρ 2024
READING

Back to basics: Πώς το λιανεμπόριο κερδίζει τους πελάτες με την προσωπική επαφή

4 MIN READ

Back to basics: Πώς το λιανεμπόριο κερδίζει τους πελάτες με την προσωπική επαφή

Back to basics: Πώς το λιανεμπόριο κερδίζει τους πελάτες με την προσωπική επαφή

Η νέα εποχή του φυσικού retail

Τελευταία, υπάρχει μια μεγάλη αλλαγή στον κόσμο των αγορών. Η εποχή της “αποκάλυψης του retail”, που χαρακτηρίστηκε από το μαζικό κλείσιμο των φυσικών καταστημάτων μπροστά στην κυριαρχία των ηλεκτρονικών αγορών, φαίνεται να δίνει τη θέση της στην αναβίωση των καταστημάτων.

Η διαφορά αυτή τη φορά είναι ότι αντί να προσπαθούν να προσελκύσουν πελάτες με διασκεδαστικές και φανταχτερές εμπειρίες στο κατάστημα, αυτά τα καταστήματα επιστρέφουν στα βασικά με μεγάλη έμφαση στην παροχή εξατομικευμένης, “παλιομοδίτικης” εξυπηρέτησης πελατών.

Διαβάστε ακόμα: Πώς το άνοιγμα φυσικών καταστημάτων επηρεάζει τις διαδικτυακές πωλήσεις

Εξατομικευμένες εμπειρίες: Το νέο στοιχείο διαφοροποίησης του retail

Πρωταγωνιστές σε αυτό το νέο παράδειγμα λιανικής πώλησης είναι καινοτόμα brands όπως η Boll & Branch και η Todd Snyder. Στο Boll & Branch -μια αμερικανική εταιρεία e-commerce που πωλεί πολυτελή λευκά είδη – οι πελάτες βιώνουν μια μοναδική υπηρεσία όπου το προσωπικό προσφέρεται να στήσει τα προϊόντα κλινοσκεπασμάτων στα σπίτια τους.

Παρομοίως, τα καταστήματα ανδρικών ρούχων, Todd Snyder, συνδυάζουν τα ψώνια με τη χαλάρωση, παρέχοντας προσαρμοσμένες υπηρεσίες, όπως η ραπτική στο κατάστημα και η κατασκευή κοστουμιών κατά παραγγελία, ώστε να εφαρμόζουν τέλεια.

Αυτή η στροφή σε πιο εξατομικευμένες υπηρεσίες είναι κάτι περισσότερο από μια στρατηγική marketing – είναι μια ουσιαστική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο αυτά τα καταστήματα αλληλεπιδρούν και συνδέονται με τους πελάτες τους.

Πιο γνωστά παραδείγματα

Η Nike, γνωστή για τα πρωτοποριακά καταστήματά της, πειραματίζεται εδώ και χρόνια με concept stores που προσφέρουν μοναδικές εμπειρίες στους πελάτες, όπως εξατομικευμένες προσαρμογές παπουτσιών και εργαστήρια design. Η εστίασή τους είναι στη δημιουργία ενός χώρου όπου οι πελάτες μπορούν όχι μόνο να ψωνίζουν αλλά και να συμμετέχουν με τη μάρκα και την κοινότητα.

Αλλά και στον χώρο της τεχνολογίας, τα καταστήματα Apple προσφέρουν μια ιδιαίτερα εξατομικευμένη εμπειρία αγορών. Το προσωπικό τους παρέχει εξειδικευμένες συμβουλές και πρακτική τεχνική υποστήριξη. Η Apple φιλοξενεί επίσης εργαστήρια και εκδηλώσεις για να εκπαιδεύσει και να συνδεθεί με τους πελάτες.

Από τα εντυπωσιακά χαρακτηριστικά στις πραγματικές σχέσεις

Τα καταστήματα λιανικής πώλησης αλλάζουν την προσέγγισή τους. Αντί να χρησιμοποιούν εντυπωσιακά και αξιοπρόσεκτα χαρακτηριστικά στο Instagram για να προσελκύσουν πελάτες, εστιάζουν πλέον στην παροχή πολύτιμων και αξιομνημόνευτων υπηρεσιών. Αυτή η αλλαγή οφείλεται στο γεγονός ότι έχουν συνειδητοποιήσει ότι ενώ το “φανταχτερό” μπορεί να τραβήξει την προσοχή, δεν μεταφράζεται απαραίτητα σε μακροχρόνια αφοσίωση των πελατών ή πωλήσεις. Ο νέος στόχος των brands είναι να οικοδομήσουν πραγματικές και ουσιαστικές σχέσεις με τους καταναλωτές, προσφέροντας υπηρεσίες που έχουν πραγματικά σημασία γι’ αυτούς.

Αξιοποίηση της τεχνολογίας για βελτιωμένη εξυπηρέτηση

Η τεχνολογία παίζει καθοριστικό ρόλο σε αυτή τη νέα εποχή του retail. Οι μάρκες χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο ψηφιακά εργαλεία για να ενισχύσουν την εξατομίκευση των υπηρεσιών τους. Από την παρακολούθηση του ιστορικού αγορών ενός πελάτη έως τη χρήση της ψηφιακής επικοινωνίας για συνεχή δέσμευση, η τεχνολογία επιτρέπει στους retailers να δημιουργούν πιο εξατομικευμένες και συνδεδεμένες εμπειρίες αγορών.

Διαβάστε ακόμα: Το comeback των φυσικών καταστημάτων ως εργαλείο marketing

Ένα νέο κεφάλαιο για το φυσικό retail

Η τάση αυτή σηματοδοτεί επίσης ένα νέο κεφάλαιο για τις μάρκες που πωλούσαν μόνο μέσω διαδικτύου. Καθώς αρχίζουν να ανοίγουν φυσικά καταστήματα εστιάζουν περισσότερο στην παροχή εξαιρετικών υπηρεσιών και όχι απλώς στην επίδειξη των προϊόντων τους. Στόχος τους δεν είναι απλώς να πουλήσουν προϊόντα, αλλά να δημιουργήσουν ένα μέρος όπου οι πελάτες μπορούν πραγματικά να γνωρίσουν και να απολαύσουν το brand με έναν πιο ολιστικό και συναρπαστικό τρόπο.

Ο κλάδος του λιανικού εμπορίου επιστρέφει στις ρίζες του, αλλά με μια σύγχρονη πινελιά. Τα καταστήματα επικεντρώνονται πλέον στην εξατομικευμένη εξυπηρέτηση των πελατών και στη χρήση της τεχνολογίας για να κάνουν τις αγορές τους καλύτερες. Η προσέγγιση αυτή υπογραμμίζει τη διαχρονική επιχειρηματική αρχή ότι η άριστη εξυπηρέτηση είναι το κλειδί για την αφοσίωση των πελατών. Την ίδια στιγμή, είναι και μια αναγνώριση ότι σε έναν ολοένα και πιο ψηφιακό κόσμο, η ανθρώπινη επαφή παραμένει ένα ισχυρό εργαλείο για τη δημιουργία μόνιμων σχέσεων με τους πελάτες.

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.