21 Δεκ 2024
READING

Trends 2024 | Οι πελάτες σε ρόλο Value Hacker

4 MIN READ

Trends 2024 | Οι πελάτες σε ρόλο Value Hacker

Trends 2024 | Οι πελάτες σε ρόλο Value Hacker

Με τον πληθωρισμό να επηρεάζει την παγκόσμια οικονομία και να μειώνει την αγοραστική δύναμη του καταναλωτικού κοινού, οι άνθρωποι αποκτούν μια νέα ιδιότητα -αυτή του Value Hacker. Κυνηγούν δηλαδή καλύτερες προσφορές και χαμηλότερες τιμές, βρίσκοντας έξυπνους τρόπους να μεγιστοποιήσουν τον προϋπολογισμό τους χωρίς να θυσιάσουν την ποιότητα.

Πενία τέχνας κατεργάζεται

Οι αυξήσεις των τιμών ανάγκασαν το αγοραστικό κοινό να αγωνίζεται για να καλύψει τα έξοδά του το 2023, να κάνει περικοπές και να στρέφεται σε φθηνότερες επιλογές. Οι καταναλωτές έγινα budgeteers όχι από άποψη, αλλά από ανάγκη ώστε να μπορέσουν να συμβαδίσουν με το αυξανόμενο κόστος ζωής.

Ακόμη και όταν ο πληθωρισμός επιβραδύνεται, οι επιπτώσεις του εξακολουθούν να εμποδίζουν την αγοραστική τους δύναμη. Η εξοικονόμηση χρημάτων παραμένει προτεραιότητα, και οι αγοραστές αναζητούν συνεχώς νέους τρόπους για να ανταποκριθούν.

Τί κάνουν οι Value Hackers;

Οι Value Hackers προσπαθούν να μειώσουν τα έξοδα και τις δαπάνες τους χωρίς να κάνουν συμβιβασμούς στην ποιότητα. Και επιμένουν πολύ για να το πετύχουν αυτό. Αναζητούν ενεργά αντίγραφα προϊόντων -dupes-, πληρώνουν με πιστωτικές κάρτες, συγκεντρώνουν πόντους ανταμοιβής, αποφεύγουν τις premium μάρκες, στρέφονται σε προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας και συμμετέχουν σε δωρεάν δραστηριότητες.

Με λίγα λόγια, υιοθετούν νέες συνήθειες για να αξιοποιήσουν στο έπακρο το εισόδημά τους.

Πιο συγκεκριμένα

Περισσότεροι από τους μισούς καταναλωτές (53%) μαγειρεύουν αντί να τρώνε έξω και κόβουν όλα τα περιττά έξοδα και το 47% μειώνει την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου στο σπίτι.

Ένας στους τρεις στρέφεται σε προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας και αγοράζει μικρότερες ποσότητες και συσκευασίες, ενώ το 25% των καταναλωτών επιδιορθώνει χαλασμένες συσκευές και αντικείμενα αντί να αγοράσει καινούρια.

Από την πλευρά τους οι επιχειρήσεις στο μεγαλύτερο ποσοστό (55%<) προωθούν εκπτώσεις και προσφορές τόσο σε παλιούς όσο και σε νέους πελάτες, με κυρίαρχες τις  “1+1 δώρο” (35%) και early-bird σε καινούρια προϊόντα (25%).

Επτά στις δέκα προσφέρουν στους πελάτες τους loyalty programs με σύστημα πόντων ανταμοιβής που μπορούν να εξαργυρώσουν σε μελλοντικές αγορές και ειδικές εκπτώσεις.

Οπωσδήποτε, οι παραπάνω λύσεις βοηθούν τις επιχειρήσεις να ανταποκριθούν στις ανάγκες των πελατών, αν και δεν φαίνεται να λύνουν το πρόβλημα. Κι αυτό, γιατί η τιμή είναι ένας παράγοντας. Δωρεάν υπηρεσίες “all-in-one” όπως επισκευές και εγγυήσεις για την αγορά ηλεκτρονικών και άλλων συσκευών, αποτελούν επίσης ένα πρόσθετο πλεονέκτημα.  Οι επιχειρήσεις χρειάζεται να βρουν και να προσφέρουν επιπλέον προνόμια που έχουν αξία και σημασία για το αγοραστικό κοινό τους.

Τα dupes είναι παντού

Όταν οι αγοραστές δεν βλέπουν το όφελος που μπορούν να έχουν από ένα συγκεκριμένο προϊόν, στρέφονται στον ανταγωνισμό ή βρίσκουν εναλλακτικές λύσεις, όπως τα dupes.

Tα dupes (συντομογραφία του duplicates, που σημαίνει αντίγραφα) είναι πιο οικονομικές εναλλακτικές λύσεις premium ή πολυτελών προϊόντων.

Αν και έχουν αποκτήσει μια αδικαιολόγητα κακή φήμη και συχνά αναφέρονται ως συνώνυμα παράνομων απομιμήσεων επώνυμων προϊόντων, τα dupes δεν αναπαράγουν λογότυπα ή λεπτομέρειες που έχουν κατοχυρωθεί με εμπορικό σήμα, πράγμα που σημαίνει ότι είναι νόμιμα και δεν θεωρούνται απομιμήσεις.

Τα τελευταία δύο χρόνια το TikTok έχει δει μια έκρηξη στις αναρτήσεις σχετικά με τα fashion dupes, με το hashtag #dupe να συγκεντρώνει 4 δισεκατομμύρια προβολές. Και σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα της Vogue Business σε αναγνώστες της Gen Z που διαβάζουν δημοφιλή περιοδικά μόδας διαπίστωσε ότι 72% από αυτούς είχαν αγοράσει ένα fashion dupe τον τελευταίο χρόνο.

Το κυνήγι των dupes έχει γίνει όλο και πιο δημοφιλές, τόσο για εκείνους που προσπαθούν να κερδίσουν δημοτικότητα με το να μοιράζονται εξαιρετικές εναλλακτικές λύσεις, όσο και για εκείνους που θέλουν να ψωνίζουν τα looks των σχεδιαστών με λιγότερα χρήματα.

Όσο δύσκολος κι αν φαίνεται ο τρόπος να αντιμετωπιστούν οι Value Hackers, τα πράγματα ίσως να είναι πιο απλά και να συνοψίζονται σε μια λέξη: ενσυναίσθηση. Αν κάτι μπορούν να κάνουν οι επιχειρήσεις είναι να αποδεχθούν και συμμεριστούν την αγωνία και δυσκολία των καταναλωτών. Αυτό μπορεί να σημαίνει να μοιράζονται συμβουλές και τρόπους εξοικονόμησης χρημάτων ή να τους εκπαιδεύουν σε διαφορετικούς τρόπους χρήσης των προϊόντων. Σε κάθε περίπτωση να στέκονται μαζί τους, από την ίδια πλευρά -και όχι απέναντι- διευκολύνοντας τις αποφάσεις τους και δίνοντας τους χρήσιμες πληροφορίες εστιασμένες σαφώς στα οφέλη.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.