14 Νοέ 2024
READING

Trends 2024 | Human centricity στον κλάδο της τεχνολογίας

4 MIN READ

Trends 2024 | Human centricity στον κλάδο της τεχνολογίας

Trends 2024 | Human centricity στον κλάδο της τεχνολογίας

Ήταν μόλις πριν τρία χρόνια, το 2020, όταν η ραγδαία αύξηση ζήτησης ηλεκτρονικών υπηρεσιών λόγω πανδημίας, έφερε κύμα προσλήψεων στον τομέα της τεχνολογίας. Σήμερα, οι προβλέψεις για ύφεση έχουν προκαλέσει αναστάτωση στο χώρο, με αποτέλεσμα χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων. Μήπως έχει έρθει η ώρα για μια πιο ανθρωποκεντρική και βιώσιμη προσέγγιση της ανάπτυξης των εταιρειών τεχνολογίας;

Οι εργαζόμενοι είναι άνθρωποι

Αυτό που διαφαίνεται είναι ότι οι εταιρείες τεχνολογίας αντιδρούν σπασμωδικά στις αναταράξεις που συντελούνται κοινωνικά και οικονομικά, αντί να ενισχύουν την ανθεκτικότητα και τις αντιστάσεις τους. Οι εργαζόμενοι στον τομέα, προσλαμβάνονται κατά χιλιάδες και απολύονται με τον ίδιο ρυθμό, όταν οι εξωτερικές συνθήκες αλλάζουν. Αυτό που φαίνεται να μη λαμβάνεται υπόψιν, είναι ότι οι εργαζόμενοι δεν γίνεται να επεκτείνονται και να συρρικνώνονται όπως οι χρηματικές ροές. Κι αυτό γιατί είναι άνθρωποι που έχουν υποχρεώσεις, οικογένειες και σπίτια να συντηρήσουν. Αν κάτι έχει δείξει αυτή η πρακτική  είναι πως αν αντιμετωπίζονται ως έτσι, αυτό ανταποδίδουν. Για αυτό και κρίνεται αναγκαία η δημιουργία μια στρατηγικής που θέτει τους εργαζόμενους σε προτεραιότητα, ακόμα και για τον τεχνολογικό κλάδο.

Έλλειψη μακροπρόθεσμης στρατηγικής

Είναι αλήθεια πως οι εξελίξεις στην τεχνολογία είναι αλματώδεις τα τελευταία χρόνια. Πολλά από τα άλματα που έγιναν οφείλονται σε μια σειρά πρωτοφανών γεγονότων που είχαν επιπτώσεις σε πολλούς κλάδους και η τεχνολογία κλήθηκε να τα αντιμετωπίσει.

Ωστόσο αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία για την παρουσία βραχυπρόθεσμων στρατηγικών. Πολύ συχνά παρατηρούνται εσωτερικές συγκρούσεις στις τεχνολογικές εταιρείες, εξαιτίας της έλλειψης ευθυγράμμισης των επενδυτών με τη στρατηγική ανάπτυξης. Οι απαιτήσεις των επενδυτών πιέζουν τις εταιρείες, οι οποίες με τη σειρά τους αντιδρούν σπασμωδικά προκαλώντας αστάθεια.

Τα αποτελέσματα αυτού του μοτίβου φαίνεται να κοστίζει ακριβά κι ο ευφυής κόσμος της τεχνολογίας δείχνει να το έχει αντιληφθεί γρήγορα. Ήδη οι επενδυτές έχουν μετατοπίσει το ενδιαφέρον τους προς τις εταιρείες που προωθούν στρατηγικές σταθερότητας και μακροπρόθεσμης ανάπτυξης, κάτι που αποτελεί ευκαιρία για τις εταιρείες να υιοθετήσουν προσεγγίσεις με επίκεντρο τους ανθρώπους.

Ποιο θα είναι το όφελος;

Μια σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης και σεβασμού. Τί κι αν έχει ειπωθεί αμέτρητες φορές; Όσο φροντίζουμε τους εργαζόμενους, εκείνοι θα φροντίζουν τους πελάτες, τόσο απλά. Ο σεβασμός και η εμπιστοσύνη φέρνουν αφοσίωση και καλύτερα αποτελέσματα.

Κάτι που φάνηκε ιδιαίτερα την εποχή της πανδημίας, όταν παρά την επιβεβλημένη απομόνωση, οι εταιρείες που είχαν χτίσει αυτού του είδους σχέση με τους εργαζόμενους τους συνέχισαν να λειτουργούν απρόσκοπτα χωρίς να αντιμετωπίσουν ιδιαίτερα προβλήματα. Αυτό που στηριζόταν στο δίπολο “ελευθερία με ευθύνη” έφερε γρήγορα τις εταιρείες ένα βήμα παρακάτω: να φροντίσουν ώστε η δουλειά από το σπίτι να γίνεται προς το βέλτιστο συμφέρον όχι μόνο των ίδιων, αλλά και των υπαλλήλων τους.

Για παράδειγμα, οι εργαζόμενοι λάμβαναν επιπλέον χρήματα για την κάλυψη των εξόδων που προέκυψαν από την εργασία στο σπίτι -ηλεκτρικό ρεύμα, τηλεφωνία, internet, έπιπλα γραφείου. Δεσμεύτηκαν ότι παρά το γεγονός ότι πλέον στις υπογραφές του email είχαν τα κινητά τους τηλέφωνα, δεν θα ενοχλούσαν ο ένας τον άλλο, παρά μόνο για επείγουσα ανάγκη. Φρόντισαν ώστε οι συναντήσεις που γίνονταν εξ αποστάσεως, θα τελείωναν για παράδειγμα 2.25’ ή 3.55’, διασφαλίζοντας πέντε λεπτά μεταξύ διαδοχικών συσκέψεων ώστε οι εργαζόμενοι να πάρουν μια ανάσα και έθεσαν μέγιστους χρόνους απόκρισης σε email, sms και τηλεφωνικές κλήσεις ώστε η συνεργασία μεταξύ τους να συνεχίζεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Αυτό που διαπιστώθηκε για ακόμη μια φορά από την περίοδο αυτή, ήταν ότι η προτεραιότητα στις ανάγκες των εργαζομένων είναι πάντα ανταποδοτική.

Τα παθήματα γίνονται μαθήματα

Έχοντας πια βιωμένη στη συλλογική μας συνείδηση μια κοινή εμπειρία που αποδεικνύει πόσο ευάλωτοι είμαστε όλοι, καταλήγουμε στο ότι το ενδιαφέρον για τον άνθρωπο-εργαζόμενο δεν τίθεται σε αμφισβήτηση -είναι ο μοναδικός σωστός δρόμος. Οι καλές πρακτικές που ακολούθησαν εταιρείες την περίοδο της πανδημίας, απέδειξαν ότι είναι ο πιο σίγουρος τρόπος επιτυχίας ενόψει της αστάθειας.  Για αυτό και είναι καλό να χτίζεται όσο οι συνθήκες είναι ευνοϊκές. Γιατί την ώρα της κρίσης, δεν είναι κάτι που διορθώνεται. Είναι από τις περιπτώσεις που η πρόληψη λειτουργεί καλύτερα έναντι της καταστολής.

Πόσο δύσκολο είναι να πεισθούν οι επενδυτές;

Aκόμη και αν υπάρχει δυσπιστία αρχικά, οι ασταθείς επιδόσεις ως αποτέλεσμα βιαστικών ενεργειών, θα μπορούσε να λειτουργήσει ως επιχείρημα. Για να μην αναφέρουμε τους εργαζόμενους, οι οποίοι νιώθοντας επισφάλεια είναι περισσότερο αφοσιωμένοι στη δική τους επιβίωση παρά στην επιτυχία των εργοδοτών τους.

Η αντιμετώπιση και διαχείριση των εργαζομένων με σεβασμό είναι ο καλύτερος τρόπος για την επίτευξη θεαματικών αποτελεσμάτων. Η δε προσεκτική επιλογή ανθρώπων με κοινές αξίες και όραμα και η ανάπτυξη των ταλέντων που υπάρχουν στην επιχείρηση, αποτελούν σίγουρα ένα πιο αποδοτικό τρόπο για να βελτιωθούν τα οικονομικά αποτελέσματα από ότι οι συνεχείς προσλήψεις και απολύσεις.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.