16 Ιαν 2025
READING

Trends 2024 | Η ανάγκη για εκπαίδευση νέων στην πληροφορική

4 MIN READ

Trends 2024 | Η ανάγκη για εκπαίδευση νέων στην πληροφορική

Trends 2024 | Η ανάγκη για εκπαίδευση νέων στην πληροφορική

«Η μεγαλύτερη πρόκληση για το 2024 αλλά και τα επόμενα χρόνια είναι η ανεύρεση εξειδικευμένου προσωπικού». Αυτή τη φράση επαναλαμβάνουν σε κάθε ευκαιρία υψηλόβαθμα στελέχη μεγάλων αλλά και μικρότερων εταιρειών τεχνολογίας και πληροφορικής στην Ελλάδα. Και δείχνουν τον δρόμο προς την ανάγκη εκπαίδευσης των νέων, του brain drain ειδικά στον κλάδο της πληροφορικής, όπου υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις.

To 2024 αλλά και το 2025 αποτελεί μεγάλο στοίχημα για τους CEOs των εταιρειών πληροφορικής, καθώς πρέπει να ολοκληρώσουν μεγάλο όγκο ψηφιακών έργων αλλά χρειάζονται πλήθος εξειδικευμένου προσωπικού για να το καταφέρουν.

«Ο ψηφιακός κλάδος της χώρας αριθμεί περισσότερες από 4.500 επιχειρήσεις, 260.000 εργαζομένους και κύκλο εργασιών άνω των 13 δισ. ευρώ» είπε προσφάτως ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης. Λέγοντας ότι τα τελευταία 4 χρόνια έχουν προγραμματιστεί να δοθούν περισσότερα χρήματα στην τεχνολογία στην Ελλάδα, απ’ ότι οποιαδήποτε άλλη στιγμή. Αυτά τα χρήματα “πέφτουν” στην αγορά, στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στην ελληνική οικονομία.

Είναι γεγονός ότι με την… είσοδο του ψηφιακού μετασχηματισμού στην ελληνική καθημερινότητα, με την ανάπτυξη των εταιρειών τεχνολογίας, πληροφορικής, τηλεπικοινωνιών αλλά και την.. γέννηση καινοτόμων και πρωτοποριακών startups που προσφέρουν λύσεις και προϊόντα, ανοίγουν θέσεις εργασίας. Το πρόβλημα είναι όμως ότι δεν… γεμίζουν.

Τι δείχνουν τα στοιχεία μέχρι σήμερα

Η ζήτηση για θέσεις εργασίας σε αυτές τις εταιρίες είναι μεγάλη. Όλες οι επιχειρήσεις του κλάδου κάνουν ότι μπορούν για να προσελκύσουν εργατικό δυναμικό, αυξάνοντας τους μισθούς (οι οποίοι είναι ήδη αρκετά υψηλότεροι από τον μέσο όρο), διοργανώνουν σεμινάρια εκπαίδευσης αποφοίτων ή συνεργάζονται με πανεπιστήμια για να τους… στέλνουν ταλέντα μετά το τέλος των σπουδών τους. 

Ωστόσο κάποιες εταιρείες φέρνουν ακόμα και εργατικό δυναμικό από το εξωτερικό π.χ από την Ινδία, για να στελεχώσουν τις επιχειρήσεις τους.

Τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι παρά τις αυξημένες προθέσεις προσλήψεων, 8 στους 10 (81%) Έλληνες εργοδότες αναφέρουν δυσκολία εύρεσης tech υποψηφίων, σύμφωνα με την Έρευνα Προθέσεων Προσλήψεων του ομίλου ManpowerGroup.

Όσο… ανοίγουν οι δουλειές των εταιρειών πληροφορικής, αφού τρέχουν σπουδαία έργα ψηφιακού μετασχηματισμού, οι ανάγκες των επιχειρήσεων για ταλέντα στον χώρο της πληροφορικής αυξάνονται, ενώ η παραγωγή ταλέντων στην Ελλάδα δεν φαίνεται ικανή να τις καλύψει. 

Ειδικά σε κάποιους τομείς η έλλειψη εργαζομένων με τις κατάλληλες ψηφιακές δεξιότητες «χτυπά» κόκκινο. 

Πρώτη προτεραιότητα στελέχωσης των εργοδοτών αποτελεί η Τεχνική Υποστήριξη (39%) ενώ ακολουθούν η Εμπειρία Πελάτη (36%), η Ανάπτυξη Εφαρμογών (31%) και η Κυβερνοασφάλεια (28%). Το Top 5 «κλείνει» η Αυτοματοποίηση Διαδικασιών στον χώρο εργασίας (27%).

Τι κάνουν οι εργοδότες όμως για να επιλύσουν το πρόβλημα; Το 53% των εργοδοτών επιλέγει την επανειδίκευση εργαζομένων, ενώ ακολουθεί η κατάρτιση και αναβάθμιση του τρέχοντος ανθρώπινου δυναμικού (51%). Έπονται η πρόσληψη προσωπικού βραχείας απασχόλησης (freelancers, contract workers) για την κάλυψη κενών δεξιοτήτων (49%), η πρόσληψη νέων εργαζομένων με τις απαιτούμενες δεξιότητες (45%) και η μεγαλύτερη επένδυση στον αυτοματισμό (43%).

Τι περιμένει η αγορά το 2024

Το 2024, η αγορά είναι συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι το πρόβλημα με την έλλειψη εργατικού δυναμικού θα κοπάσει.

Σύμφωνα με την τελευταία Έρευνα Προθέσεων Προσλήψεων του ομίλου ManpowerGroup, οι προοπτικές απασχόλησης αυξήθηκαν κατά +4% έναντι του αντίστοιχου περσινού τριμήνου και αποδυναμώθηκαν κατά 6% αναφορικά με το 4ο τρίμηνο του 2023. Πιο συγκεκριμένα, το 28% των 525 εργοδοτών στην Ελλάδα που συμμετείχαν στην έρευνα, αναμένει αύξηση των απασχολουμένων, το 18% μείωση ενώ το 51% δεν περιμένει καμία αλλαγή.

Ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος στην Ελλάδα είναι οι Υπηρεσίες Επικοινωνίας καθώς οι προοπτικές προσλήψεων αυξάνονται κατά 39% από το 3ο τρίμηνο του 2023 και κατά 33% από πέρυσι. 

Τα διαθέσιμα ταλέντα επισκιάζονται από τη ζήτηση, όπου το 85% των οργανισμών αναφέρουν δυσκολία στην εύρεση του ταλέντου που χρειάζονται«Η μεγαλύτερη πρόκληση για το 2024 αλλά και τα επόμενα χρόνια είναι η ανεύρεση εξειδικευμένου προσωπικού». Αυτή τη φράση επαναλαμβάνουν σε κάθε ευκαιρία υψηλόβαθμα στελέχη μεγάλων αλλά και μικρότερων εταιρειών τεχνολογίας και πληροφορικής στην Ελλάδα. Ακολουθεί ο τομέας «Μεταφορές και Εφοδιαστική Αλυσίδα» παρά την έλλειψη ταλέντων (το 82% αναφέρουν δυσκολία στην εύρεση του ταλέντου), οι εργοδότες στην Ελλάδα αναμένουν Καθαρές Προοπτικές Απασχόλησης +24%, βελτιωμένες από το προηγούμενο τρίμηνο και σε σύγκριση με πέρυσι κατά +12% και +17%, αντίστοιχα.

Ωστόσο ο κλάδος της πληροφορικής η ζήτηση για ταλέντα ξεπερνά την προσφορά, όπου το 74% των οργανισμών αναφέρουν δυσκολία στην εύρεση των ταλέντων που χρειάζονται. Οι Έλληνες εργοδότες αναμένουν Καθαρές Προοπτικές Απασχόλησης +11%, συρρικνωμένες κατά -21% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά  16% από την ίδια περίοδο πέρυσι. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.