07 Σεπ 2024
READING

Wellbeing στο χώρο εργασίας: γιατί τόσο μεγάλο ενδιαφέρον;

5 MIN READ

Wellbeing στο χώρο εργασίας: γιατί τόσο μεγάλο ενδιαφέρον;

Wellbeing στο χώρο εργασίας: γιατί τόσο μεγάλο ενδιαφέρον;

Όλο και περισσότερο, τα διοικητικά συμβούλια και ανώτερα στελέχη εστιάζουν στο wellbeing των εργαζομένων, δεδομένου ότι έχει πλέον αποδειχθεί ότι συνδέεται με την απόδοση και παραγωγικότητα τους. Γνωρίζουν ότι οι υγιείς, αφοσιωμένοι και οικονομικά ασφαλείς εργαζόμενοι αποδίδουν σε πιο ικανοποιητικό βαθμό, λαμβάνουν καλύτερες αποφάσεις και παρουσιάζουν υψηλότερη παραγωγικότητα.

Το ενδιαφέρον τους στρέφεται ενεργά και συνειδητά σε ζητήματα σωματικής και ψυχικής υγείας των εργαζομένων, φροντίζουν ώστε να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης και να αμείβονται με μισθό που τους εξασφαλίζει όχι μόνο τα προς το ζην, αλλά και ποιότητα ζωής. Τους απασχολούν τα χαμηλά επίπεδα δέσμευσης και ικανοποίησης από την εργασία, οι ευκαιρίες εξέλιξης του προσωπικού, το κατά πόσο νιώθουν ασφάλεια και αξιοπρέπεια.

Ο θετικός αντίκτυπος του wellbeing

To wellbeing συνδέεται άμεσα με την απόδοση των εργαζομένων, τη διατήρηση των ταλέντων, την παραγωγικότητα και τα οικονομικά αποτελέσματα. Οι εργαζόμενοι έχουν υπερδιπλάσιες πιθανότητες να παραμείνουν σε μια εταιρεία που εφαρμόζει στρατηγική wellbeing και παρουσιάζουν επίπεδα δέσμευσης οκτώ φορές υψηλότερα από εκείνους που εργάζονται σε επιχειρήσεις όπου το wellbeing δεν αποτελεί προτεραιότητα.

Οι επικεφαλής από την πλευρά τους παρατηρούν τα θετικά αποτελέσματα σε πολλές πτυχές του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων, οικονομικές και λειτουργικές.  Ο αντίκτυπος στην αλυσίδα εφοδιασμού (απαιτούμενες ημέρες για την εκτέλεση παραγγελιών), το κόστος παραγωγικότητας (χαμένες ώρες εργασίας), τη μείωση του turnover (κόστος προσλήψεων), στη φήμη, τη στρατηγική ESG και τα κέρδη ανά εργαζόμενο.

CARE

Τα αποτελεσματικά διοικητικά συμβούλια και οι ομάδες ανώτερων στελεχών αφιερώνουν χρόνο και ενέργεια για να διασφαλίσουν ότι καλύπτονται και συζητούνται βασικά θέματα που αφορούν το wellbeing. Τα θέματα αυτά περιλαμβάνουν τέσσερις συνιστώσες, οι οποίες υπενθυμίζονται εύκολα με τη χρήση του ακρωνύμιου “CARE”: Compensation and benefits – αποζημίωση και παροχές-, Αdvancement – εξέλιξη, Retirement – συνταξιοδότηση και Εxperience – εμπειρία.

Οι αμοιβές και παροχές περιλαμβάνουν τον μισθό, ετήσια και μακροπρόθεσμα κίνητρα και παροχές υγειονομικής περίθαλψης. Η εξέλιξη σχετίζεται με το πλάνο ανάπτυξης των εργαζομένων, τον προγραμματισμό διαδοχής, την ανάπτυξη δεξιοτήτων και την προετοιμασία των εργαζομένων για το επόμενο στάδιο.

Η συνταξιοδότηση περιλαμβάνει όλα τα προγράμματα παροχών και εισφορών καθώς και άλλα προγράμματα, όπως αυτά της αγοράς μετοχών εργαζομένων και η εμπειρία τις συνθήκες εργασίας, -εργασιακό περιβάλλον, τόπος και τρόπος εργασίας-  το περιεχόμενο της, τις σχέσεις με τους συναδέλφους, την αποτελεσματικότητα της διοίκησης και τις πολιτικές της εταιρείας.

Οι θεματικές των αποζημιώσεων και παροχών, εξέλιξης, συνταξιοδότησης και εμπειρίας μελετώνται και αξιολογούνται τακτικά και διεξοδικά από τα τμήματα ανθρώπινου δυναμικού και τους επικεφαλής τμημάτων, ώστε να είναι ανταγωνιστικές, να κινητοποιούν τους εργαζόμενους και να καλύπτουν επί της ουσίας τις ανάγκες και προσδοκίες τους.

Όταν όλα τα παραπάνω ληφθούν σοβαρά υπόψιν από τις επιχειρήσεις, μπορούν να επηρεάσουν το wellbeing των εργαζομένων σε όλες τις εκφάνσεις του.

Σωματική ευημερία

Οι εργαζόμενοι ευημερούν σωματικά, όταν φροντίζουν την υγεία τους -λαμβάνουν τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα για να διατηρήσουν ή να βελτιώσουν την υγεία τους και αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τις χρόνιες παθήσεις. Οι μετρήσεις για τη σωματική ευημερία περιλαμβάνουν το ποσοστό των εργαζομένων που καλύπτονται από υγειονομική περίθαλψη, τις απουσίες από την εργασία, τη συμμετοχή σε προγράμματα ευεξίας, το συνολικό κόστος της ασθένειας, τη διαχείριση της χρόνιας περίθαλψης, την παραγωγικότητα και την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων.

Συναισθηματική ευημερία

Οι εργαζόμενοι θεωρούνται συναισθηματικά ισορροπημένοι, όταν διατηρούν υψηλά επίπεδα αυτογνωσίας και ψυχικής ανθεκτικότητας και διαχειρίζονται ικανοποιητικά το άγχος και τα συναισθηματικά ερεθίσματα που δέχονται. Οι μετρήσεις για τη συναισθηματική ευημερία περιλαμβάνουν το ποσοστό των εργαζομένων που έχει πρόσβαση σε προγράμματα και υπηρεσίες ψυχικής υγείας, κάνει χρήση του ελεύθερου πληρωμένου χρόνου, ακολουθεί τα πρότυπα ψυχολογικής υγείας, καταγράφει χαμηλά επίπεδα άγχους και υψηλής ανθεκτικότητας και συναισθηματικής υγείας.

Οικονομική ευημερία

Οι εργαζόμενοι με οικονομική ευημερία είναι ανθεκτικοί στους εξωτερικούς ασταθείς οικονομικούς παράγοντες, συνεπείς στις οικονομικές τους υποχρεώσεις, επιτυγχάνουν οικονομικούς στόχους, προστατεύονται από κινδύνους και αποταμιεύουν για απρόβλεπτες καταστάσεις και μελλοντικές ανάγκες. Οι μετρήσεις περιλαμβάνουν την ετοιμότητα συνταξιοδότησης ανά ηλικία, τη δυνατότητα να διαχειρίζονται προγραμματισμένα και έκτακτα οικονομικά γεγονότα, το ποσοστό που ζει κάτω από το όριο της φτώχειας και εκείνους που διατηρούν δεύτερη (ή τρίτη) εργασία.

Κοινωνική ευημερία

Οι εργαζόμενοι που ευημερούν κοινωνικά, συνδέονται με την εργασία, την οικογένεια, την κοινότητα και φυσικά με τον εαυτό τους. Κατανοούν πώς να υποστηρίζουν και να συνεργάζονται με άλλους, καθώς και πώς να αποδέχονται και να προωθούν τη διαφορετικότητα και την αξιοπρέπεια. Οι μετρήσεις περιλαμβάνουν τα πρότυπα ψυχολογικής ασφάλειας ISO, τις μετρήσεις ένταξης και διαφορετικότητας, το ποσοστό των εργαζομένων που εργάζονται εξ αποστάσεως, τα επίπεδα δέσμευσης τους και την εμπιστοσύνη που δείχνουν σε εκείνους που ηγούνται των επιχειρήσεων.

Όσο η ανάγκη και η απαίτηση για εργαζόμενους που ευημερούν σωματικά, συναισθηματικά, οικονομικά και κοινωνικά αυξάνονται, τόσο περισσότερο οι άνθρωποι του hr, τα διοικητικά συμβούλια και τα ανώτερα και ανώτατα στελέχη αναζητούν τη χρυσή ισορροπία -τη φόρμουλα εκείνη που θα παρέχει όλες τις απαραίτητες και ικανές συνθήκες για το wellbeing του προσωπικού τους, η οποία δεν θα επηρεάζει την κερδοφορία και τους οικονομικούς στόχους. Ακόμη κι αν αυτό δεν είναι εύκολο, αξίζει σίγουρα την προσπάθεια, την επιμονή και υπομονή για να επιτευχθεί.

Με πληροφορίες από Forbes

Photo: Unsplash

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.