18 Ιαν 2025
READING

Wellbeing εργαζομένων: η αναντιστοιχία λόγου και πράξεων

5 MIN READ

Wellbeing εργαζομένων: η αναντιστοιχία λόγου και πράξεων

Wellbeing εργαζομένων: η αναντιστοιχία λόγου και πράξεων

“Oι άνθρωποι είναι το σημαντικότερο περιουσιακό μας στοιχείο”, υποστηρίζουν οι περισσότερες επιχειρήσεις, ενώ είναι σαφές ότι δεν το θέτουν ως προτεραιότητα: μόνο το 29% των ανθρώπων ευημερούν στην εργασία τους και μόνο το ένα τρίτο των διευθυντών έχει κάποια στρατηγική για το wellbeing των εργαζομένων.

Κι ενώ οι επικεφαλής επικεντρώνονται στη σταδιακή ανάπτυξη και βελτιστοποίηση των εταιρειών -προβαίνοντας σε απολύσεις, περικοπές στον προϋπολογισμό και αυξήσεις τιμών- μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, που βασίζεται σε εκατομμύρια αξιολογήσεις εργαζομένων από την πλατφόρμα εργασίας Indeed, δείχνει πιο ξεκάθαρα από ποτέ την ανάγκη αλλαγής αυτού του μοτίβου.

Η προτεραιότητα στο wellbeing των εργαζομένων μπορεί να μεταμορφώσει τις επιχειρήσεις και την οικονομία και να προωθήσει τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και επιτυχία τους.

Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης πρωτοστατεί στην έρευνα

Το Wellbeing Research Centre του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης έχει διατυπώσει μια σαφή προσέγγιση για τη μέτρηση της ευημερίας στην εργασία. Σε αυτό που κατάληξε είναι πως οι παράγοντες που την επηρεάζουν είναι οι εξής τέσσερις: η συνολική ευτυχία των ανθρώπων, η ικανοποίησή τους από την εργασία, το κατά πόσον βρίσκουν νόημα και σκοπό σε αυτή και το πόσο στρεσαρισμένοι είναι.

Αυτή η προσέγγιση για τη μέτρηση του wellbeing ενσωματώθηκε στην πλατφόρμα εργασίας Indeed από το 2019, επιτρέποντας στους εργαζόμενους να αξιολογούν τις συνθήκες που βιώνουν στις εταιρείες που εργάζονται. Με 250 εκατομμύρια επισκέπτες τον μήνα, το σύνολο των δεδομένων που συγκεντρώθηκε από τις αξιολογήσεις, αποτελεί πλέον το μεγαλύτερο στο είδος του και χρησιμοποιείται για την απόδοση του “Work Wellbeing Score” σε χιλιάδες εταιρείες.

Η νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα από την Οξφόρδη προσπαθεί να απαντήσει στο ερώτημα: εκτός του ότι είναι ηθικά ενάρετη επιλογή για τους ηγέτες να επενδύουν στην ευημερία των εργαζομένων, οι εταιρείες με υψηλή ευημερία έχουν ισχυρότερες οικονομικές επιδόσεις;

Η απάντηση είναι συντριπτική και είναι, ναι. To wellbeing των εργαζομένων συνδέεται στενά με τις οικονομικές επιδόσεις.

Συσχετισμός ή αιτιολογία;

Κι ενώ πολλοί άνθρωποι θα θεωρήσουν λογικό το γεγονός ότι οι άνθρωποι με υψηλή ευημερία είναι σε θέση να συνεισφέρουν σε μεγαλύτερο ποσοστό στις εταιρείες τους, κάποιοι σκεπτικιστές επιχειρηματίες επισημαίνουν ότι αυτές οι αναλύσεις περισσότερο συσχετίζουν παρά αιτιολογούν, υποστηρίζοντας ότι η εργασία σε μια επιτυχημένη εταιρεία από μόνη της προάγει την ευημερία.

Αυτό είναι αλήθεια, αλλά όπως επεσήμανε η ομάδα της Οξφόρδης, η ευημερία αποδεικνύεται ένας όλο και πιο σημαντικός παράγοντας πρόβλεψης της απόδοσης της εταιρείας, σε όλους τους κλάδους, Υπάρχει πληθώρα ερευνών που καταδεικνύουν γιατί το wellbeing αυξάνει συνολικά την απόδοση -από τη δημιουργικότητα μέχρι τη δέσμευση των εργαζομένων.

Τα στοιχεία που συνδέουν την παραγωγικότητα με το wellbeing είναι αδιάσειστα, με τη σχέση τους να αποδεικνύεται θετική και αμοιβαία ενισχυτική.

To wellbeing έχει θετική επίδραση στα πάντα

Οι άνθρωποι με υψηλή ευημερία έχουν περισσότερους φίλους, συμμετέχουν σε περισσότερες κοινωνικές δραστηριότητες και περνούν περισσότερο χρόνο μιλώντας με άλλους. Οι πιο ευτυχισμένοι εργαζόμενοι αναπτύσσουν πιο υποστηρικτικές σχέσεις με συναδέλφους και προϊσταμένους, είναι πιο συνεργάσιμοι, έχουν πιο ικανοποιημένους και πιστούς πελάτες και είναι καλύτεροι διαπραγματευτές.

Το wellbeing δημιουργεί επιπλέον τις προϋποθέσεις για ανεπτυγμένη δημιουργικότητα. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που είναι πιο ευτυχισμένοι έχουν βελτιωμένες ικανότητες επίλυσης προβλημάτων και ότι η ευτυχία ενισχύει την ομαδική και ατομική δημιουργικότητα.

Και φυσικά, η ευημερία συνδέεται αμοιβαία με την υγεία, δηλαδή η μία προάγει την άλλη και οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι ζουν περισσότερο, βιώνουν λιγότερο πόνο, έχουν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση, χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος και βελτιωμένη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Η κακή υγεία οδηγεί σε απουσίες από τη δουλειά ενώ οι εργαζόμενοι με χαμηλότερη ικανοποίηση είναι πιο πιθανό να προσέρχονται αργά, να φεύγουν νωρίτερα και να λείπουν εντελώς από την εργασία τους.

Οι άνθρωποι επιλέγουν θέσεις εργασίας για περισσότερα από έναν απλό μισθό και είναι πρόθυμοι να προτιμήσουν μια δουλειά που τους παρέχει αυτονομία, ευελιξία και νόημα έναντι μια άλλης που τους προσφέρει υψηλότερο μισθό. Πρόσφατη μελέτη του ΜΙΤ σε δεδομένα του Indeed έδειξε ότι όσοι αναζητούν εργασία κατευθύνουν την προσπάθειά τους σε εταιρείες με υψηλότερα επίπεδα wellbeing σε σύγκριση με άλλους παράγοντες.

Μια ακόμη σχέση που παρατηρείται είναι η σύνδεση του wellbeing με την παραμονή στην ίδια θέση εργασίας. Οι εκτιμήσεις για το κόστος που συνδέεται με την εναλλαγή των εργαζομένων κυμαίνονται από το μισό έως το πενταπλάσιο του αρχικού ετήσιου μισθού των εργαζομένων – και μπορεί να κοστίζει στην οικονομία των ΗΠΑ 1 τρισεκατομμύριο δολάρια. Η διαχείριση της διατήρησης είναι κρίσιμης οικονομικής σημασίας, με τα στοιχεία να δείχνουν ότι η ευημερία προβλέπει χαμηλότερη πρόθεση αποχώρησης και χαμηλότερη κινητικότητα των εργαζομένων.

Η διαφάνεια οδηγεί σε καλύτερες πρακτικές και επιλογές

Μετρήσεις όπως το Work Wellbeing Score της Indeed δίνουν σε όλους την ευκαιρία και δυνατότητα να έχουν πρόσβαση σε δεδομένα που μέχρι πρότινος δεν υπήρχαν, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει ακόμη μεγαλύτερη ροή ταλέντων προς τις καλύτερες εταιρείες. Επιπλέον, όσο αυξάνεται η διαφάνεια, τόσο περισσότερο δίνεται κίνητρο στις επιχειρήσεις να επενδύσουν πραγματικά και ουσιαστικά στη δημιουργία συνθηκών ευημερίας.

Ενώ τα οφέλη της ευημερίας των εργαζομένων μπορεί να φαίνονται αυτονόητα, πολλοί εξακολουθούν να ανησυχούν για το αντιστάθμισμα μεταξύ αποτελεσματικότητας και ευημερίας. Υπάρχει πληθώρα οδηγιών, ερευνών, βιβλίων και συμβουλών που ενημερώνουν τις επιχειρήσεις για το πώς να προωθήσουν το wellbeing. Πολλοί πιστεύουν ότι ο μισθός είναι ο πρωταρχικός παράγοντας της εργασιακής ευημερίας, ωστόσο τα δεδομένα αποκαλύπτουν ότι δεν είναι τόσο σημαντικός όσο η κοινωνική δυναμική που αναπτύσσεται γύρω από την εργασία -ιδιαίτερα αν οι άνθρωποι αισθάνονται ότι ανήκουν και ότι συμπεριλαμβάνονται.

Κι ενώ το 87% των στελεχών και των διευθυντών δηλώνει ότι η βελτίωση της ευημερίας στο χώρο εργασίας θα μπορούσε να προσδώσει στις εταιρείες τους ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, μόνο το ένα τρίτο έχει εφαρμόσει στρατηγική για να το επιτύχει.

Το πιο σημαντικό εμπόδιο που πρέπει να ξεπεραστεί στην προσπάθεια για μεγαλύτερη ευημερία είναι η προσκόλληση των στελεχών και διευθυντών στην προτεραιότητα του κέρδους έναντι των ανθρώπων, που οδηγεί σε χειρότερα αποτελέσματα και για τους δύο. Χωρίς πραγματική πρόθεση προς την ευημερία, δεν είναι δυνατή καμία πρόοδος.

Με πληροφορίες από Fast Company

Photo: Unpslash

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.